50 legjobb indie játék 6. rész

50_legjobb indie_jatek.jpg

December 19-re vége van a játékszezonnak és nekünk játékosoknak akkor kezdődik az igazi rémálom, mármint pénzügyi szempontból, mert jön a nagy karácsonyi Steam leárazás, melyre minden ajándékozás után megmaradt zsebpénzünk elmegy majd. A cikksorozattal továbbra is megpróbálunk segíteni a választásban.

deadlight.jpg

Ahhoz képest, hogy milyen népszerűek mostanában a zombis vagy ahhoz hasonló lényeket felvonultató játékok, nagyon kevés van belőlük, amelyek megérdemelnék, hogy a listán szerepeljenek. A Deadlighton nem kellett gondolkodnunk, a Tequila Works a Limbot vette alapul és nyakon öntötte élőhalottakkal. Ugyanolyan komor hangulatú a színvilága, de több izgalmat és harcot csempésztek a játékmenetbe. Egy igazán jó side scroll túlélő platformer, amely nem hiába emelkedik ki a tömegből.

bannersaga.jpg

Három egykori bioware alkalmazott szerelemgyermeke, melyet részben rajongói finanszírozásból csináltak meg. A játék legnagyobb erőssége maga a történet, amely olyan magával ragadó, mint egy jó könyv és most annak megértéséhez sem kell angol tudás, mert magyarítás is készült hozzá. Itt minden döntésünk számít, mert életekbe kerülnek. Az egész hangulatot pedig a zene és a látvány alapozza meg. Ha egy jó stratégiai RPG-t szeretnél, amiben erősen megtalálható a skandináv mesék hangulata, akkor keresve sem találsz jobbat.

the_swapper.jpg

A Portal sikere után nem kellett sokat várni, hogy megjelenjenek a hasonló indie logikai játékok. A The Swapper pedig a maga kis költségvetésével olyan szintre emelte ezt kategóriát, hogy fejlesztő legyen a talpán, aki megüti azt. A grafika egyszerűen zseniális! Ezt látni kell, hogy igazán érezzük a magány súlyát és a zene segítségével még le is nyom az elveszettségbe. A logikai feladatok pedig kikészítik az ember agyát, mert annyi részletre kell figyelni, hogy tuti az elkeseredettség. Minden negatív hatás ellenére, csak azt tudom mondani, hogy ki kell próbálni ezt a játékot, hogy tudjuk milyen a mélyből felemelkedni.

dearesther.jpg

A játékok lényege leginkább a szórakoztatás és közben egy érdekesebb történet elmesélése. A Dear Esther-re ez nem igaz, vagyis csak az utóbbi. Dan Pinchbeck egy különleges utazásra hív, ahol nekünk csak sétálnunk kell és hallgatni a felolvasott levelek tartalmát, amelyek egy ember tragédiáját mesélik el. A Robert Briscoe által módosított Source engine és Jessica Curry zenéje pedig segít beleveszni az utazásba.

van_helsing.jpg

A lista egyetlen magyar résztvevője teljesen megérdemelten van itt. A Diablo 3 megjelenése utáni H&F lázt meglovagolva a Neocore megalkotta a híres vámpírvadász kalandját, mely az indie közeg legjobb akció-kalandjátéka. A rengeteg tartalomnak és utalásnak köszönhetően folyamatosan játszatja magát és talán még a Torchlight 2-nél is jobb. Grafikára és zenére panasz sem lehet, és természetesen van magyar felirat is. Mindenkinek ott kell legyen a Steam fiókjában.

És ha ez nem lett volna elég, akkor jön majd még a karácsonyi leárazás ajánló, amiben szintén egy csokor játékot fogtok találni.

Előző részek:
50 Legjobb Indie Játék 1. rész
50 Legjobb Indie Játék 2. rész
50 Legjobb Indie Játék 3. rész
50 Legjobb Indie Játék 4. rész
50 Legjobb Indie Játék 5. rész

komment