50 legjobb indie játék 5. rész

50_legjobb indie_jatek.jpg

Októberben is gőzerővel megy a cikksorozat, itt a következő öt játék, amelyeket mindenképp érdemes kipróbálni.

mba4.jpg

Valójában semmivel nem emelkedik ki a indie platform játék közegből, se nem szép, se nem nehéz, se nem innovatív. Akkor mégis miért van ezen a listán? Hát azért, mert a végigjátszása során végig mosolygunk, még akkor is, ha az emberiséget pusztítjuk el benne. A grafika és a zene nagyon hangulatos, a játékmenet pedig meglepően változatos. Talán ez az a platform játék, amit mindenkinek nyugodtan ajánlani tudok, mert kellő kihívást tud nyújtani, de nem olyan idegesítő mint a Super Meat Boy.

Isaac.jpg

Az első Zelda játék alapjain nyugvó absztrakt program, melyet már a listánkon szereplő Super Meat Boy készítője csinált, és szintén nem szenved hiányt brutalitásban és nehézségben. A történet alapja, hogy Isaac "édesanyja" a keresztény TV műsoroktól csöppet megbolondult és így hősünk a föld alá menekült. A fő célunk, a Mama megölése, melyet hat színt teljesítése után érünk el és mindegyik végén egy főellenfél vár ránk. Kalandozások során különleges tárgyakra, fegyverekre és kártyákra bukkanhatunk, melyekből csak egyet vihetünk magunkkal. A nehézségnek és a randomizációnak köszönhetően akár több órát is bele lehet ölni a játékba, és az összes achievement megszerzése akár 100 órába is telhet. Ha nem zavar ez a beteg koncepció, ami néha elég gyomorforgató, akkor feltétlenül próbáld ki.

Trine_2.jpg

Egy igazi mesebeli játék, melyben gyermekkorunk mesekönyveinek rajzai elevenednek meg. A finn illetőségű Frozenbyte remekműve, amely a Blizzard The Lost Viking című játékából merít. Itt is három hős van (varázsló, lovag és íjász), akik csak együttes erővel tudják leküzdeni az akadályokat. A Lost Vikinggel ellentétben ez a játék gyorsabb lefolyású és egyben lendületesebb, a harc és a logikai feladványok mondhatni egy-az-egy arányban vannak, így kellően változatos. Ha egy mesebeli világba szeretnél ellátogatni és szereted a platform játékokat, akkor ezt imádni fogod.

Gunpoint.jpg

Tom Francis PC Gamer újságíró által készített játék, amelynek befejezéséhez 3 év kellett, de a játék minden része a helyén van. Egy noir nyomozós ballonkabátos történet, melyben van egy csipetnyi humor is. Maga a játékmenet puzzle platformer mezsgyéjén mozog, kellő kihívással, de olyan szinten hogy ne hulljon a hajunk. Egy igazi profi logikai játék, amiben látszik a törődés, igaz 3 óra alatt végig vihető, de ha jobban belemegyünk a játékmenet adta lehetőségekbe, akkor ez az idő szépen felkúszik.

Papo-and-Yo.jpg

Az indie játék piacnak köszönhetően egyre több komolyabb témával foglalkozó játék jelenik meg. Természetesen nem elég egy érdekes súlyosabb téma, de még egy jó játékmenetnek is társulnia kell a koncepcióhoz. A játék főszereplője Quicó, aki a dél- amerikai nyomornegyedek fantázia világába menekül problémái elől. A történet előrehaladtával belép a képbe a Szörny aki elsőre kicsit ijesztő de sok akadály teljesítésében segédkezik, míg függőségének engedve, legnagyobb ellenfelünkévé nem lép. Természetesen ebben az apró bemutatóban nem szeretném lelőni a játék fő témáját, bár a játék indításakor eléggé sokatmondó az intro. A Papo & Yo egy igazi klasszikus a maga mondanivalójával, a játékmenetével és csodálatos zenéjével.

Előző részek:
50 Legjobb Indie Játék 1. rész
50 Legjobb Indie Játék 2. rész
50 Legjobb Indie Játék 3. rész
50 Legjobb Indie Játék 4. rész

komment