Divinity: Original Sin

A Divinity: Original Sin egy izometrikus nézetű vérbeli cRPG. A fejlesztők azt ígérték, hogy visszahozzák az asztali szerepjátékok szabadságát és ez sikerült is nekik. Hatalmas és részletesen kidolgozott pályákon barangolhatunk, szinte mindenkivel és mindennel interakcióba léphetünk. A küldetésrendszer sem a manapság már megszokott "itt a felkiáltójel, ide kell menned" sémát követi. Itt bizony érdemes lesz minden beszélgetésre figyelmet fordítanunk és minden könyvet elolvasnunk, ahhoz, hogy tudjuk hol és mit kell csinálnunk.

divinity_original_sin_01.jpg

Singleplayer esetén rögtön két hőssel indítunk. A karaktergenerálás során 12 már előre elkészített kaszt közül választhatunk, de akár mi magunk is létrehozhatunk hibrid kasztokat. Hőseink Source Hunterek, elsődleges feladatuk pedig egy magas rangú tisztviselő meggyilkolásának kinyomozása lesz, mely egy Cyseal nevű tengerparti városban történt. Később viszont megtudjuk, hogy a helyzet sokkal súlyosabb, mint gondoltuk. A várost orkok és élőhalottak támadják minden irányból, ráadásul az a hír járja, hogy a gyilkosság során is tiltott mágiát alkalmaztak. Cysealban lehetőségünk lesz még két társat magunk mellé venni, majd belevetni magunkat a történet sűrűjébe, ami később még bonyolódni fog bőven.

A Divinity: Original Sin legnagyobb erőssége a rengeteg alaposan megírt párbeszéd. Mindenkivel szóba lehet elegyedni, legyen az kulcskarakter, vagy akár egy faluvégi egyszerű sírásó. Érdemes is lesz beszélni mindenkivel ugyanis sosem tudhatjuk, hogy ki hallott éppen egy pletykát vagy ki tud valami plusz információt, amivel megkönnyítheti a dolgunkat. A Divinity:Original Sin-ben Co-op is helyet kapott. Ilyenkor, ha valamilyen fontos döntés előtt állunk és nem értünk egyet a társunk álláspontjával, akkor megjelenik egy kő-papír-olló játék, amit mindkét oldalon a karakterünk tulajdonságai fognak befolyásolni. Aki megnyeri ezt a minijátékot, az dönt a játékban. A zene külön kiemelendő, mely önmagában is mestermű. Sajnos nem mindegyik szám mondható újnak, gyakran hallhatjuk majd az előző Divinity játékok zenéit is, de aki most fog belevágni a szériába, annak egyáltalán nem lesz feltűnő.

Divinity_Original_Sin.jpg

A harcrendszer sem a már mostani RPG-ktől megszokottan valós időben játszódó, hanem turn-based. Amint felkeltjük egy ellenség figyelmét, a játék készít egy ellenségekből és karaktereinkből álló listát. Ennek a listának megfelelő sorrendben fog zajlani a harc. Minden hősünk meghatározott számú akcióponttal rendelkezik és minden mozgás, támadás, varázslás AP-t használ fel. Amint elfogyott egy körben az összes akciópontunk, a következő karakter kerül sorra. Ez elsőnek lassúnak tűnhet, de csak elméletben az. Annak ellenére, hogy egyes csaták akár 20-30 percig is elhúzódhatnak, mégsem fogjuk megunni őket. Miért? A változatosság miatt! Alapból több mint 180 részletesen kidolgozott varázslat és képesség található a játékban, de ezen kívül harc közben fontos szerepet kapnak a különböző felületek is. Itt nem csak az egyszerű "a tűz üti a vizet"-re kell gondolni. Az elektromos felhőn keresztül a fagyasztott vértócsáig itt mindent összehozhatunk. És érdemes is lesz kihasználni a környezet adta lehetőségeket, hacsak nem szeretnénk már az első harc után a visszatöltés gombot püfölni. A csaták ugyanis meglehetősen nehezek még normál fokozaton is. Olyannyira, hogy ha meglátunk egy tőlünk 2 szinttel magasabb ellenfeleket, akkor érdemes lesz távolról elkerülnünk őt. Ilyenkor ajánlott átnézni a naplónkat és befejezni a félbehagyott küldetéseinket, hogy egy kis XP-hez jussunk, ugyanis grindelni nem lehet a játékban. De nem is lesz szükségünk rá, ugyanis rengeteg eredeti és változatos mellékküldetéssel fogunk találkozni. Segíthetünk egy macskának párt találni, vagy akár a híres vérbárányt is megkereshetjük.

Összességében a Divinity: Original Sin-t mindenkinek ajánlanám. A cRPG rajongóknak egy igazi gyöngyszem lesz, amihez hasonlót már évek óta nem láttak. A kezdőknek pedig tökéletes bevezetés lehet a műfajba, amit hamarosan a Pillars of Eternity is bővíteni fog.

 A játékot Steamen itt tudjátok megvásárolni:
http://store.steampowered.com/app/230230

komment