The Mystery of Blackthorn Castle

Már jó ideje fontolgatom, hogy beszerzek pár jobbfajta point & click játékot mobilra is, mert azokhoz manapság már se időm, se kedvem leülni a gép elé. Az ilyesfajta játékok szerintem érintőképernyő miatt sokkal élvezetesebbek és hát egy tablet vagy mobil mindig kéznél van, szóval bármikor lehet vele játszani és a játékmenetnek köszönhetően bármikor abba lehet hagyni.

the_mystery_of_blackthorn_castle_7.JPG

Az ünnepek alatt sikerült jó pár dealt kifogni, köztük a számomra ismeretlen The Mystery of Blackthorn Castle játékot is, amit pár napig ingyen lehetett iOS-re beszerezni. Azt láttam, hogy népszerű és hogy az igazi régi vonalat követi, amit anno nagyon szerettem, de azt nem gondoltam, hogy ennyire rá lehet majd kattanni, mint ahogy nekem sikerült.

A Blackthorn azokat a klasszikus point & click időket idézi, amikor még olyan játékok voltak a topon, mint a Myst. A Blackthorn kétdimenziós fotorealisztikus grafikája a kisebb animációkkal és érdekes puzzle feladatokkal tökéletesen visszaadja a régi stílus hangulatát, amiért régi motorosok is azonnal bele tudnak majd szeretni.

the_mystery_of_blackthorn_castle_4.JPG

A játék története nagyon egyszerű, minket küldtek, hogy a Blackthorn kastélyban találjuk meg a titokzatos tárgyat, azaz puzzle feladatok megoldása során jussunk el a játék végéig. Nem túl eredeti a történet, de igazából az ilyen típusú point & click játékoknál soha se ez volt az izgalmas, hanem a fejtörők. Ezek pedig nagyon jól sikerültek, mindegyik érdekes, nem túl könnyű, nem túl nehéz, csak pont annyira, hogy le tudja kötni a játékost. Többnyire tárgyakat kell keresni, segítő nyomokat fotózni, elemeket mozgatni, kapcsolókkal játszani, szóval mondhatni teljesen klasszikus összetevőkből áll össze a játék.

the_mystery_of_blackthorn_castle_1.JPG

A játék egy komolyabb újítást azért tartalmaz, ez pedig a térkép, ami pontosan megmutatja, hogy hol jártunk, hogy melyik rész mivel van összekötve és hogy merre vannak a felfedezetlen helyek. Ez óriási segítség, egy komolyabb régi játékban nagyon jól jött volna, persze itt se rossz, de azért ezt még anélkül is könnyedén lehetne követni.

Mint mobil játék szerintem nagyon jól lett optimalizálva. Kis képernyőn is teljesen élvezhető volt tapizni és keresgélni a tárgyakat, a touch irányítás meg szerintem az ilyen játékokra lett kitalálva. Tudom, hogy sokan idegenkednek a mobilos játékoktól, de tableten vagy akár mobilon egy point & clicket mindenképp próbáljatok ki, főleg, ha hozzám hasonlóan PC-n már csak gyűjtitek ezeket, de nem játszotok velük.

the_mystery_of_blackthorn_castle_5.JPG
Ahogy lenni szokás, ebben a játékban is van IAP, de szerencsére teljesen felejthető dolgokat tartalmaz, ez a Fast Travel és a Hint 1-1 dollárért. A térkép könnyen bejárható és segítség nélkül se egy hosszú játék, szóval egyiket se ajánlom, mert csak magatoktól vennétek el a kellemes játékidőt és a gondolkodás lehetőségét.

A Blackthorn nem egy világot megváltó játék, inkább csak egy pár órás könnyed és szórakoztató játék mindenki számára. A játék nagyjából 1000 forint körül mozog mindkét store-ban, plusz van hozzá lite verzió, mint ingyenes demo. Ezer forintért szerintem sokkal jobb dolgokat lehet már zsákolni, továbbá a játék rövidsége miatt én inkább az akciós-ingyenes időszakot ajánlom, mivel szerencsére év közben pár napig többször ki lehet fogni olcsón vagy akár ingyen is.

Ha pedig tetszett a játék, akkor érdemes ránézni a Syntaxity Inc. többi játékára is, amelyek ugyanezen az alapon mesélnek el más történeteket új térképpel és puzzle feladatokkal. A jó dolog, hogy azok is szoktak lenni akciósan és ingyenesen pár napig, tehát csak figyelni kell és be lehet zsákolni apránként őket.

Android | iOS

komment