Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas

oceanheader.jpg

Lassan közelednek az ünnepek, egyre több szabadidővel rendelkeznek majd a gyerekek és a felnőttek is, így most egy olyan játékot "hoztam" nektek amit kicsik és nagyok egyaránt játszhatnak és nem mellesleg az első korrekt Zelda-like játék.

A fejlesztőktől 3 extra kulcsot is kaptunk, amit ti kaptok majd meg, a sorsolás részleteit a cikk végén találjátok.

A játék először iOS eszközökre jelent meg még 2013 őszén és csak idén tavasszal érkezett meg a Steamre. Egy finn-japán koprodukció eredménye, ahol a japánok leginkább a zenéért voltak felelősek. Nem mellesleg a finn csapat, a Cornfox & Brothers a nagyon hardcore gamereknek ismerős lehet, az ő nevükhöz fűződik a mai napig népszerű Death Rally is.

turmos.jpg

Az Oceanhorn a The Legend of Zelda Link to the Past és a Wind Waker alapjain nyugvó kalandjáték minimális RPG elemekkel.
Az alapfelállás, hogy a hősünk talál egy cetlit édesapjától: "csak mi tudjuk legyőzni a gonoszt", így neki vágunk a nagy kalandnak.

A játékot körülveszi a Zelda-érzés, grafikában és a játékmenetben egyaránt. Kezdetben egy kisebb szigeten tanulunk bele mindenbe. Itt is kell majd apróbb feladatokat végrehajtani, eszközöket szerezni és használni, agyagedényeket széttörni, titkos helyeket felkutatni, klasszikus zeldás fejtörőket megoldani és persze harcolni.

oceanhorntalk.jpg

A játék folyamán egyre jobban szélesednek a lehetőségeink, egyre több sziget lesz választható úti cél, A szigetek között Wind Waker módra tudunk hajózva közlekedni. Ami nagyon tetszett, hogy nincs semmilyen kötött sorrend, mi választjuk meg, hogy a szigeteket milyen sorrendben fedezzük fel.
A történetnek van egy lineáris menete, amit kénytelenek leszünk követni, mert különben elakadunk, de akár órákat is bóklászhatunk, amíg kedvünk tartja és fel nem fedezünk mindent.

Minden szigetre egy csodálatos animációval érkezünk meg, ahol a teljesítendő feladatok listáját is megkapjuk egyből. Rengeteg NPC (nem játékos által irányított karakter) szerepel a játékban, majdnem minden sziget tele van velük, a legváltozatosabb helyszíneken a legváltozatosabb népekkel fogunk találkozni kalandjaink során. Érdemes, sőt kifejezetten ajánlott mindenkivel beszélgetni, mert nagyon fontos információkat lehet megtudni, amik nélkül nem biztos, hogy tovább tudunk jutni.

 A titkos helyek szokásosan már az elején is feltűnően ki vannak emelve, de ahogy a Zeldában is, lesz olyan, hogy az utolsó megszerezett eszközzel vagy képességgel tudunk csak bejutni egy ilyenbe. A játékban szerezhető eszközök pedig teljes mértékben a klasszikus Zeldát követi: kard és pajzs, majd íj, bomba és többi.

A szigetek közötti hajókázás se lesz unalmas, kezdetben még csendesen, fegyver nélkül fogunk utazni, de idővel használhatunk majd fegyvert és találkozhatunk nem várt szörnyekkel és akadályokkal, amiket legyőzve különféle értékes jutalmakat szerezhetünk.

oceanmenu.jpg

Az egyetlen dolog, amire nem is azt mondanám, hogy zavart, inkább csak furcsa volt, hogy a játék menüje full HD felbontáson sem fér ki teljesen a monitorra, scrollozni kell rajta, de lehet ez még a mobilos portból maradt örökség.. nem nagy dolog, de azért kijavíthatnák. A grafikára amúgy szerintem egy panasz sem lehet, a kornak megfelelő 3D-s meseszerű grafika, ami ehhez a játékhoz nagyon hangulatos.

A játék irányításához a konzolos stílus miatt én inkább a gamepadet ajánlanám, hiszen azzal lehet igazán átérezni a zelda-érzést, de billentyűzettel és egérrel is teljesen jól jászható.

Az Oceanhorn Steamen jelenleg 15€, ami egy ilyen minőségű játékért nem olyan sok, de egy jobb akcióban, mint a hamarosan kezdődő téli vásárban érdemes beszerezni. A játék Win verzió mellett iOS eszközökre is elérhető.

A játékban kevesebb az erőszak, mint egy átlagos magyar népmesék részben, szóval bátran merem ajánlani kisebbeknek is, remek szórakozás és egy kicsit az agyat is megmozgatja. Az Oceanhorn nem egy szimpla Zelda-klón, hanem egy nagyon szépen kidolgozott játék, amiről nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy az egyik legjobb zelda-like, amivel valaha játszottam. Zelda rajongóknak kötelező, a PC-seknek pedig örülhetnek: végre itt az első kapudrog a Zelda univerzumba. Kalandra fel!

Megtetszett a játék? Jelentkezz és most akár tiéd lehet a fejlesztőtől felajánlott három kulcs egyike!
A sorsolásra a következőképpen tudsz jelentkezni:

1. Lájkold a Facebook csoportot, ha még nem tetted.

2. Írj a jateknaploblog@gmail.com címre egy emailt "jelentkezem" tárggyal.

A sorsolás szerda este 19:00-kor fog történni a random.org segítségével. A nyerteseket emailben értesítem és természetesen ebben a posztban is megemlítem.

Sok szerencsét mindenkinek!

A nyertesek:

Alexandra Németh

Gábor Batta

Magyari Erika

2 komment