LittleBigPlanet avagy a Zsákos népség

lbp1.jpg

Játssz, alkoss, oszd meg (Play Create Share)! Hogy miről is beszélek? Természetesen a kicsiny Zsákemberkékről, akik benépesítik LittleBigPlanetet! Az első reakcióm (és a barátnőmé, ugyanis együtt játszottunk mindkét résszel) az, hogy egy rettentően aranyos játékról van szó. Persze már a borítót nézve is sejthetjük, főleg, hogy 7 éves kortól ajánlott a cucc. Na de akkor mit is várhat tőle egy tizenéves tinédzser, vagy a huszonéves fiatalok, hogy az idősebb korosztályt ne is említsem? Nagybetűs SZÓRAKOZÁST! Igen szórakozást, mert ez a játék erről szól. Nem kell furmányos sztorit várni, nem kell Crysis szintű grafikára számítani, ahogy Transformers mozifilmeket megszégyenítő speciális effektekkel operáló látványra sem, mert nem a csavaros végkifejletért fog leülni senki a LittleBigPlanet elé, és nem is a milliárdnyi poligon látványorgiája miatt, hanem hogy nevessen, mókázzon, szórakozzon és hogy átadja magát mindannak, amit a LittleBigPlanet képvisel.

Nem lennék sportszerű, ha nem írnék pár szót a második rész sztorijáról, ugyanis az első résztől eltérően, abban van. Persze ahogy említettem, nem a sztori miatt fogunk játszani a LittleBigPlanettel, azért lássuk nagy vonalakban. Egy LittleBigPlanet elleni támadást kell elhárítanunk, amit a szörnyen durva Negativitron akar véghez vinni. Pont. Szerintem ennyi éppen elég is lesz belőle. Nem szeretném az egészet lespoilerezni azok előtt, akik csak most fognak játszani velel. A játékot a Media Molecule fejlesztette, és a SONY adta ki. Nem véletlen tehát, hogy egy Playstation exkluzív játékról van szó. Mivel elég komoly rajongótábora van a játéknak, nem meglepő módon jelent már meg PS3-ra, PSP-re, PS Vita-ra, és most a legújabb rész persze PS3 mellett már PS4re is. Sőt, a Zsákfiúk és Zsákleányok főszereplésével készítettek már egy Mario Kart szerű gokartos játékot is, ahol a verseny mellett egymás likvidálása a cél.

lbp2.jpg

A szemfülesebbek már észrevehették, hogy nem szedem külön az első és második részt. Én egymás után (bár rossz sorrendben) vittem végig a két PS3-as részt, és nem nagyon tudok különbséget tenni. Mindkettő külön-külön és együtt is elvarázsolt. Az újításokra természetesen kitérek. A LittleBigPlanet műfaját tekintve egy Puzzle Platformer, ahol az a feladatunk, hogy eljussunk A pontból B pontba, kihasználva a pályák adta lehetőségeket vagy épp leküzdve az elénk táruló akadályokat. Mindezt rettentő ötletes formában. Már a játék főmenüje is egyedi, és személy szerint roppant mókásnak is találom, ugyanis egy Playstation kontrollert találunk itt, amit saját kis Zsákosunk fog használni, ahogy válogat nekünk a pályák között természetesen a mi irányításunk alatt. Fontos infó (és velem is közölhették volna ezt, ugyanis ahogy írtam is kicsit fentebb, nekem volt szerencsém a második résszel kezdeni) hogy a második rész teljes mértékben kompatibilis az elsővel. Magyarán, ha az első részben már megszereztünk 250 különböző matricát, vagy épp ruhát (costume), azokat a második rész indítása után egy az egyben átvihetjük. Még a már elkészített pályákat is áthozza nekünk a játék, így akármit is értünk el az első részben, azt a másodikban sem kell nélkülöznünk. Továbbá a második részben már vannak úgynevezett outfitek, amik azt tudják, hogy ha egy adott ruhakollekcióból megvan az összes darab, akkor azt egy gombnyomással felvehetjük egyben. Újításként említeném még meg a második részben az átvezetők bevezetését, az első részben ezek még nem voltak. És nem elég, hogy átvezetőket kapunk, hanem most már a szereplők valóban meg is szólalnak, mivel az első részben még csak motyogtak, de szinkronjuk nem volt. Mondjuk nekem az első résszel sem volt bajom ilyen téren. Nem mondom, hogy nem hiányoztak az átvezetők, de megvoltam nélkülük, és bőven kárpótolt a rengeteg poén és a játék maga, ami ugyan kezdetlegesebb volt, de szerintem ugyanolyan szerethető, mint a második. Illetve szintén plusz a második részben hogy az már kapott move támogatást, így aki akarja, az már "fagyival" is játszhatja.

lbp3.jpg

A játék egy tutorial résszel kezdődik, ahol megtanulunk mindent, ami a későbbiekben majd hasznunkra válhat. Többek között megtanulunk futni, ugrani, megtanuljuk hogyan vághatunk vicces, dühös vagy szomorú arcot, tárgyakat tolni-húzni, kapaszkodni, stb. Ha ezen túl vagyunk, akkor jöhet a lényeg, maga a játék. Elindulhatunk a nagyvilágba! (vagy "kisnagy" világba?) Mindenki döntse el maga. Mint fentebb említettem, a feladat roppant egyszerű. A pálya elejétől el kell jutni egészen a végéig, közben pedig a lehető legtöbb kis pukkanó/robbanó bogyót javasolt összeszedni, ugyanis minden pálya végén egy eredménytábla vár, ahol nem könnyű jól szerepelni. Ráadásul ezekből a bogyókból tehetünk szert matricákra, címkékre és persze kosztümökre is. Apropó kosztümök, aki kedveli a karakterek csinosítását, az készüljön. Több 100 (vagy 1000!?) kiegészítő várja, hogy kedvenc kis figuránkra aggassuk. Van itt sapka, sál, ruhák, nadrágok, kesztyűk, ékszerek, cipők, hajformák, még mosoly és bajusz is van és még folytathatnám a sort. Órákig el lehet lenni csak azzal, hogy öltöztetjük a karakterünket. Ráadásul egy-két jól sikerült összeállítás annyira vicces, hogy hosszú percekig is lehet rajta nevetni.

sackboy_happy.png

A single player rész egyébként nem túl hosszú. Mi ketten az első két részt összesen kevesebb mint 18 óra alatt vittük végig. Itt megemlíteném, hogy az első rész talán picit hosszabb és nehezebb is, viszont a másodikban több lehetőségünk van 1-1 feladat megoldására. Azt mindenképp érdemes észben tartani, hogy ha valaki a 100%-ra hajt, azaz össze akarja szedni az összes létező kis matricát, tárgyat, és kosztümöt, akkor nem túlzás azt állítani hogy meg is duplázódhat a játékidő. Én ezeket meg sem próbáltam. Ha már szóba került, lássuk mik a plusz lehetőségek a második részben. Több új tárgyat is kapunk. Ilyen például a csáklya (Grappling Hook), amivel távolról rá tudunk csimpaszkodni bizonyos tárgyakra, vagy egymásra. Aztán kapunk még sapkát, ami "fegyverként" funkcionál. Ettől kicsit féltem, mert nem akartam fájdalmat okozni a kis zsákosoknak, de mikor megláttam hogy például tortát lő, megnyugodtam picit. Ezek mellett még kapunk egy kesztyűt, amivel különböző dolgokat fel tudunk emelni, ezzel segítve a továbbhaladásunkat. De kapunk még új "járműveket" is. Én leborultam a székről, mikor jármű gyanánt egy kiskutyát vagy egy nyulat kellett meglovagolni. És ki ne felejtsem a Sackbotokat. Ők azok, akik olyanok mint mi, csak robotok. Nekik az a feladatuk, hogy segítsenek átverekedni bizonyos helyeken. Ezen kívül még kísérgethetnek minket, de ránk is támadhatnak ha a helyzet azt kívánja tőlük.

lbp4.jpg

És akkor térjünk is át a játék sava-borsára, a Multiplayerre. Ugyanis hiába remek szórakozás a Single player, a játék a multiban mutatja meg igazán, milyen is. Itt lehetőségünk van saját pályákat kreálni, de a mások által készített majd megosztott pályákat is végigjátszhatjuk. Először is, ha elkap az ihlet és alkotnánk, egy rettentő részletes de ugyanakkor könnyen kezelhető pályatervezőt kapunk. Nem kell tartani attól, hogy nem tudunk majd kiigazodni, az editorban ugyanis mielőtt belefognánk, kapunk egy 52 videóból álló oktató részt, ahol érthetően és körültekintően elmagyarázzák nekünk hogy mit, hogy, merre és meddig. Soknak tűnhet az 52 videó, de csak azért ennyi, mert rengeteg a lehetőség. Ám nem kell félni, az alapokat pofon egyszerű elsajátítani. Innentől a lehetőségek tárháza végtelen. Konkrétan bármit elkészíthetünk egy 2 körös autóversenytől, Mario szerű platformeren, vagy a Matrix film egy kedvenc jelenetén át, egészen a test-test elleni küzdelemig, természetesen LittleBigPlanet köntösben. Tulajdonképpen csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mit alkotunk. Ha nem akartok pályákat kreálni, akkor se csüggedjetek, mert 2012-ig a 2 darab PS3-as részhez 6.000.000, azaz hatmillió pályát készítettek a lelkes rajongók. Egyedül a második részhez készült addig a pontig 2,5 millió, ami heti 40.000 új pályát jelent. Az össz szám 2013-ra 8 millióra növekedett, és ez azóta is csak nő. Tehát nem kell aggódniuk a játék szerelmeseinek, mert akár évekig is elszórakozhatnak a multis pályákkal.

Természetesen azért ez sem fenékig tejfel. Ne gondoljuk azt, hogy az azóta szerintem legalább 10 milliós számot karcoló multis pályák mindegyike aranyat ér. Vannak köztük nagyon silány minőségűek, de szerencsénkre akad bőven a gyári pályákat is kenterbe verő, igazi minőségi cucc is. Akad olyan, ami szimplán csak vicces. Előfordult, hogy hosszú percekig nem tudtunk rájönni, hogy mi a fenét kellene csinálnunk, de mégis olyan jól szórakoztunk a látottakon, hogy nem is érdekelt minket. Vannak versus pályák, amikben (a nevéből is kiderül) egymás ellen kell menni. Ezeken belül több fajta is lehet. Van, amikor verekedni kell két hatalmas robotembert irányítva, van, hogy autókkal kell versenyeznünk vagy épp a fentebb említett kutyákkal vagy nyulakkal, és olyan is van, hogy szimplán végig kell futni egy akadálypályán a lehető legrövidebb idő alatt. De van itt minden, ping-pong, Pac-man, sima 2D-s platfrom játék, horror, motorozás, léghoki, foci, box, arénaharc, billiárd, rex, FPS játékok, plazma vetős méh háton repülés és 2D-s Space Impactot megszégyenítő lövöldözés, és még reggelig sorolhatnám. Negatívumként kell azonban megemlítenem, hogy néhány netes pálya irdatlan sokat tölt.

littlebigplanet.jpg

Ez elég bosszantó tud lenni, ha egymás után az 5. olyan pályát töltöd be, aminek mondjuk semmi értelme, vagy csak szimplán 10 másodperc alatt végigfutsz rajta. Hála azonban a netes táradalomnak erre is van megoldás, ugyanis a pályákra lehet szavazni, lehet őket like-olni, és a véleményedet is leírhatod néhány sorban. Értelemszerűen olyan pályákat kell keresni, ahol a lehető legtöbb a jó értékelés. Persze még így is bele lehet futni rémes pályákba, de sokkal nagyobb eséllyel lehet elkerülni őket. Ebben egyébként segít a szuper kereső. Nem csak azt állíthatjuk be, hogy 1-2 vagy akár 3-4 emberes pályát keresünk, de még azt is, hogy adventure pályát szeretnénk-e, esetleg versus pályán küzdenénk meg egymással. Ráadásul azt is mi döntjük el, hogy mi alapján listázza ki nekünk a felkínált pályákat, többek között lehetőségünk van az értékelések alapján történő listázásra is. Ezek használatával, és kis körültekintéssel, már bátran állíthatom, hogy a szórakozás garantált és nagyon kevés gyenge minőségű pályába fogunk beleszaladni.

Összegezve annyit mondanék, hogy ha PS3 tulaj vagy akkor érdemes beszerezned. Ha van barátnő/barát, gyerek, szülő, vagy haver, aki fogékony az ilyesmire akkor meg egyenesen kötelező, mert páratlan party játék és remek szórakozás az egész családnak!

komment