50 legjobb indie játék 2. rész

50_legjobb indie_jatek.jpg

Nem gondoltuk volna, hogy mi kis kezdeményezésünk ekkora sikernek örvend. Reméljük, hogy az ezután következő nyolc részt is ekkora érdeklődés és lelkesedés fogja fogadni.
Az indie játék piacon manapság képtelenség kiigazodni, napi szinten három játék jelenik meg, de sajna nem éppen kiemelkedő minőségűek. Egy új játékosnak, aki ebben a stílusba akar belekóstolni viszonylag nagy káosszal találja magát szembe és elég hamar elmehet a kedve az indie stílustól, pedig hangulatosabb, kihívásokkal telibb és meghatóbb játékokkal találkozni ebben a szférában mind mondjuk a három A-as piacon. Az előző mondat pedig teljes mértékben igaz a most következő öt játékra, amelyek értékeit nem lehet kétségbe vonni.

limbo.jpg

Egy minimalista dizájnnal rendelkező platform, logikai játék, melyben egy srác szeretné megtalálni nővérét a sötét erdőben. Mondhatni egy alap horror szituációs képletet alkalmazza a játék, de nem mondanám azt, hogy egy horror játék lenne. Talán amivel legjobban lehet jellemezni a Limbot, hogy rideg. Ezt a tulajdonságot pedig a grafikával és a hangokkal érik el. Az előbbiben főként a fekete és szürke dominál, így eléggé nyomasztóvá válik és az egészre rátelepedik a csönd, amelyet a halálunk hangja tör meg. Játékmenet és a mondanivalója miatt pedig simán a nagyok közé emelkedik Limbo, de ha nem nagyon szereted a nyomasztó hangulatot, akkor kerüld el.

Dont starve.jpg

A Don't Starve az első igazi túlélő játék, amit Klei Entertaiment fejlesztet és a Steam Workshop-nak köszönhetően folyamatosan bővül. A legklisésebb túlélő felütéssel kezdődik. egy szigeten találjuk magunkat és természetesen nincs nálunk semmi. Kezdetben az első probléma az lesz, hogy az éjszakát túléljük, utána éhség, egészség épelméjűség lesz a problémánk és ha ez még nem lenne elég, akkor ott vannak a környezeti veszélyek és időjárás változás. Leírtakból szerintem már látható, hogy nagyon nehéz játékról van szó, de itt a halál nem kimondottan idegesítő, hanem újabb tapasztalatot ad és ezáltal mindig egy kicsivel megnyúlik a túlélt napok száma.

revenge-of-titans.jpg

Az egyik legjobb indie stratégia játék a Revenge of the Titans, igaz nincs sok belőlük, de még az indie piac többi játéka mellett is simán kiemelkedő. Egy elég keményvonalas Tower defence játék, ahol Titanok megtámadják a Földet és nekünk szokás szerint a bázisokat meg kell védenünk különböző védelmi taktikákkal. Az arzenálunk elég változatos, a bő 10 óra játék után is nyújt újdonságot a terebélyes fejlődési fának köszönhetően. Ha szeretitek a műfajt, akkor kötelező a kipróbálása, ha pedig a magát az indie műfajt kedvelitek akkor is adjatok neki egy esélyt, mert igazán hangulatos kis játék.

bastion.jpg

Nagyon ritkán sikerül egy csapatnak első alkalommal klasszikust teremtenie és világméretű rajongást kiváltania, de Supergiant Games-nek sikerült. Történet szerint a világ elpusztult és főhősünk Kid, utolsó lehetőségként elindult megkeresni a Bastion nevű helyet és a lehetséges túlélőket. Játékmenet hack'n'slah hagyományait követi, szokásos színt lépéssel és folyamatosan bővülő fegyver választékkal. Ami kiemeli a tömegből az az audió élmény, a teljes játékmenet alatt narrációt kapunk, amely kellemes atmoszférát ad Bastion-nek és ráadásnak olyan zenei anyagot, amitől hallószerveink mennyországba kerülnek. Hab a tortán pedig maga a grafika, mely ízléses és eredeti, egyszóval magával ragadó. Bastion igazi kaland mely elvarázsol és kellő kihívást nyújt, minden része a helyén van, így bármilyen dicséretet kap vagy kapott eddig, azt mind megérdemelte.

Amnesia.jpg
Frictinal Games a Penubra trilógiával beírta magát a horror rajongók szívébe, az Amnesiaval pedig a játéktörténelem nagykönyvébe. Amnesia nem csak nyomasztó és félelmetes, de egyenesen azt az érzést próbálja közvetíteni amit a Lowcraft művek is. Nincs rosszabb a kiszolgáltatottságnál, hiszen itt más nem tehetünk, mint menekülünk a különös lényeg elöl, mivel a harcot semmiféle formában nem vehetjük fel velük. A leírtak alapján már biztos rájöttek, hogy ez eléggé réteg játék, amelyet nem feltétlenül szeret mindenki, de egy próbát megér, hogy tudjuk milyen a,z mikor semmi esélyünk nincs és csak a futás maradt.

Következő részben mi várható? Az maradjon titok még, de ha minden jól megy augusztus elején kikerül a harmadik rész is, utána egy nagyobb szünet lesz, mert vár egy strand és egyben egy fesztivál. Addig is próbáljatok ki és játsszátok végig az eddigi tíz játékot, mert higgyétek el nagyon megéri.

Előző rész: 50 Legjobb Indie Játék 1. rész

4 komment