Hoplite

A Hoplite az egyik kedvenc roguelike játékom telóra, amely mellesleg a hét napos roguelike versenyre készült Doug Cowley jóvoltából. A játék a szokásos roguelike elemekből áll, random térképek, random ellenségek, random itemek és persze ha meghalunk, akkor újra nulláról kell kezdeni. Utóbbi fícsőrt tudom, hogy kevesen szeretik, de szerintem a Hoplite pont az a játék, amely segít megkedvelni a műfajt. Nagyon egyszerű az irányítása, könnyen bele lehet jönni a játékmenetbe és nehéz róla lejönni. Nem elhanyagolható, hogy a játék körökre osztott, nincs semmilyen idő limit vagy aktivitás, amíg nem lépünk, így simán nyomható akár utazás közben vagy ha épp van pár fölösleges percünk, mivel bármikor félbe lehet szakítani.

hop.jpg

A játék alapcélja, hogy eljusson a 16. emeletig, persze eközben állandó harcokon kell túlesnünk, amit a folyamatos fejlesztéssel és a megfelelő stratégiával tudunk túlélni. Hősünk három szívvel kezd, egy pajzzsal, egy alap 100 energiás cipővel és egy dárdával. A pajzzsal az ellenfél bombáit tudjuk odébb tolni, az ugrás a meneküléskor vagy az elérhetetlen kis szigeteknél hasznos, a dárdával pedig távolról is tudunk támadni, - megjegyezném, hogyha eldobjuk akkor érte kell menni, mert addig nem tudunk támadni, szóval csak ügyesen. Ezeket amúgy mind-mind tudjuk majd fejleszteni pályánként egyszer, ha az oltárhoz megyünk. Én a dobás távolságot, az életet toltam fel inkább, de sokszor jól jött, hogy az ugrás se alapszintű. Az ellenségekből négy fajta van: közelharcos kardos, távoli íjász, távoli bombadobálós és a varázsló, amely sokkal erősebb és sokkal távolabbra elér mint bárki.

A játék Androidon ingyen és bérmentve szedhető, legalábbis a free verzió, de lehetőségünk van upgrade-elni is prémiumra. Az iOS eszközzel rendelkezőknek csak a prémium verzió van, szintén 1.99 dollárért. A prémium verzióval egyrészt támogatjuk a fejlesztőt, másrészt bizonyos szintig növeli a tartalmat. A fizetős verzióban kapunk csak achivementeket, új fejlesztéseket és tovább mehetünk a 16. szint után is, ami azért valljuk be, sokat dob az egészen.

A játék a random generátor miatt viszonylag sok óra szórakozást ígér. Személy szerint több napig elvoltam vele mire elsőre eljutottam a 16. szintig és még utána is érdekes maradt. Roguelike fanoknak nagyon ajánlom, aki viszont nem szereti vagy nem ismeri, az tegyen egy próbát, mert ez tényleg a jobbik fajtából van.

Androidra:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.magmafortress.hoplite
iOS eszközre:
https://itunes.apple.com/us/app/hoplite/id782438457?mt=8

2 komment