2013 szavazás összefoglaló

A 2013-as év az indie játékok töretlen sikere volt. Nem is tudom, hogy lehet ezt még fokozni, na jó azért egy Humble Activision Bundle még bőven jöhetne. Manapság már semmi se lehetetlen: a nextgen konzolokat az indie fejlesztőkkel és játékaival reklámozták be és most már simán megfér egy indie csomagban a Sniper Elite, a Dirt vagy épp a Batman franchise. Ma minden ami menő az indie, ezért az összes nagy cég is indie címeket gyárt és sajnos sok vacakabb játékot is indie-ként jelezve próbálnak eladni. Utóbbi egyre komolyabb baj, hiszen sokszor már én se látom át a 100 újabb cím között az igazi kincset - megjegyezném, hogy mostanság azt mondogatják, hogy vége lesz a Greenlightnak vagy csak átalakul? Passz, lényeg, hogy valami tuti lesz vele. A Greenlight mostanság havi 40-50 címmel érkezik és a legtöbb csak egy-két komolyabb játék klónja, minthogy valami eredeti és értékes alkotás lenne. Ez úgy átlag 90% trash kategória, ami nem kis arány sajnos. Eközben persze megkaptuk a Crysis 2-t 1 dollárért vagy ingyen osztogattak Mafia II-t és azért az évben nagyon sok jó indie cím is kijött, szóval mindezt összevetve azért nem panaszkodom, lássuk a szavazás eredményét.

humble origin bundle.PNG

Az év legjobb pakkja és a Humble Bundle legjobbja egyöntetűen a Humble Origin Bundle lett. Ez egy nagyon nagy mérföldkő volt mindenki számára, hiszen ezzel teljesen lemosták az indie és az AAA kategória közti falat. Második, amúgy szintén tömérdek szavazattal a Humble WB Games Bundle lett. Utóbbi azért is fontos, mert a Batman franchise-t szavaztátok meg, mint a Humble Bundle legjobb játéka az évben, ezt követte a Battlefield 3 és a The Walking Dead.

Indie-Gala-Mass-Effect-2-Bundle.jpg

A legjobb Indie Gala csomag kimagaslóan az Indie Gala Mass Effect lett és szintén magasan vert mindent a Mass Effect 2, mint a legjobb játék az összes Indie Gala pakkban.

be mine 9.png

Az év legjobb Groupees pakkja a Be Mine 9-es lett, viszont ezekből egyik játék se volt annyira nyerő, mint a Call of Juarez, amely a X. pakkban szerepelt.

Indie Royale - The Spiral Groove Bundle.png

Az Indie Royale-nak nem a legjobb éve volt, ezt kimondhatjuk, viszont ott is volt azért egy-két komolyabb megmozdulás. A verseny szorosabb volt, mint bármelyik pakknál, de itt se történt igazán meglepő végeredmény. A legjobb pakk a The Spiral Groove Bundle lett és fölényesen a pakkban szereplő Sniper Elite V2 nyert. Az tényleg egy jó cucc volt.

papo and yo.png

Új befutóként (személyes kedvencem) a nem csomagokat, hanem napi akciókat áruló IndieGameStand volt, amelynek a legjobb játéka a Papo & Yo volt mindössze 1 dollártért. Remélem tartják a színvonalat és ebben az évben is bedobnak majd még pár jó játékot.

A "Hány bundle-t vettél az évben?" kérdés teljesen megváltozott az idei évre. Múltévben még annak örültem, hogy kevés "nem vettem" válasz volt, idén meg a "több mint tizet" nyert 46%-kal! Ez azt hiszem pontosan leírja az év történését, nincs olyan már, aki nem tudná, hogy mi az, hogy indie.

fez.jpg

Az év indie platformer játéka a FEZ. A PC verzió levert minden idei kiadást, sajnos második rész nem lesz :(.

rogue legacy.jpg

Az év legjobb roguelike játéka a Rogue Legacy lett. Nagyon nehezen raktam le én is, egyszerűen tökéletes lett a roguelike-upgrade stílus keresztezése. Nagyon ajánlom.

State of Decay.jpg

Az év survival-horror nyertese a State of Decay. Nem hiába posztoltam róla - mellesleg Xbox rekordot döntött kezdeti félmilliós eladással, szóval nincs itt semmi csoda, aki teheti szerezze be.

Brothers - A Tale of Two Sons.png

A legjobb indie kaland az évben a semmiből előbukkant Brothers - A Tale of Two Sons. Rövid, de annyira gyönyörű és lebilincselő, hogy nem szabad kihagyni. Az év indie játéka szintén a Brothers - A Tale of Two Sons (29%), State of Decay (22%) és FEZ (20%). Ezeket meg is lehet venni ebben a sorrendben, mindegyik minőségi darab.
Nem elhanyagolható, hogy az év legtöbbet játszott játékában a FEZ és a State of Decay nyert ismét, de nem sokkal volt lemaradva a FTL, a tavalyi év egyik legjobb indie-je.

Van_Helsing.jpg

A legjobb rpg a The Incredible Adventures of Van Helsing lett, amely egy Torchlight II szintű bámulatos szerepjáték, és nem mellesleg magyar. Magyarként ezt nagyon megbecsüljük, hiszen ez az egyetlen játék, amely ilyen magason, 71%-kal nyert.

Papers Please 2.png

Ahogy említettem sok jó játék jelent meg az évben és volt pár, amit tényleg a semmiből kaptunk az arcunkba. Az év indie meglepetése és sok helyen az év játéka a Papers, Please lett, amit először én se tudtam hova tenni, de ahogy elkezdtem vele játszani beszippantott. Ez nem csak az a játék, amelyről vicceskedő youtuberek felraknak videókat, hanem tényleg élvezhető. Ezt követte nem sokkal a kaland kategóriában is nyertes Brothers.

Az év csalódása vagy szemete már kicsit nehezebb téma, mert ahogy említettem egyre több indie-nek titulált játék jelent meg. Itt inkább arra voltam kíváncsi, hogy amit beharangoztak, mint értékesebb cím, abból melyek voltak amik rosszul sültek el. Nagyon megosztott szavazás volt. Az idegesítően szarul elkészített 2.5D-és Zack Zero kapta az első helyet, és az extra rövid Shelter nyerte el a második díjat. Ezeket teljes mértékben megértem, én is jobbat vártam - bár ha a Shelter nem lenne ilyen drága, akkor szerintem nem lenne vele gond.

dust_an_elysian_tail.jpg

A legjobb zene holtversenyben a Papo & Yo és a Dust: An Elysian Tail nyert. Nekem talán a Papo jobban tetszett, ha választani kell, de tényleg mindkettőbe érdemes belehallgatni, ha nem ismerné valaki.

Továbbra is a legtöbben nem rendelnek elő játékokat, mert úgyis hamar megkapják a -50%-ot vagy bekerül valami pakkba. Én is sokszor így vagyok vele, de azért volt pár kivétel.: Tomb Raider, The Cave, Sniper Elite: Nazi Zombie Army, Brütal Legend, Don't Starve, Bioshock Infinite, Mortal Kombat és volt még pár, de már nem emlékszem. A szavazáson legtöbbször a COD Ghost-ot, a The Walking Dead Season 2-t és a párját, a The Wolf Among Us-t rendeltétek elő.
A Gone Home-ról nem volt szó, de azért kiemelném, mert a Polygonon első helyezett lett olyan címek között, mint a Bioshock Infinite vagy a GTA V.
Ez volt a 2013-as év összefoglalója, annyit tudok mondani, hogy ezeket a címeket bátran szerezzétek be, nem fogtok csalódni, és természetesen köszönöm mindenkinek az idejét, hogy komolyan foglalkozott a szavazással.

5 komment