Steam bejelentésekről pár gondolat

Sajnos szokásosan nem volt túl bőbeszédű a Valve és csak egy-két morzsányit dobott elénk. Én picit csalódtam, hogy alig volt valami infó a legtöbb dologról, de az biztos, hogy komoly változásokra számíthatunk a következő évben.

SteamOS:

Ez várható volt, hiszen az új eszköznek nem árt egy egyedi rendszer, amire optimalizálnak majd mindent. Nekem bejönne, ha lenne egy gépem, amit ha bekapcsolok egyből a Steam Big Picture móddal fogadna. Hozzáteszem a legtöbb átlagfelhasználót is egyből meggyőzne egy ilyen rendszer, hiszen pár gombnyomással tudna vásárolni, telepíteni és játszani, nem kell érteni hozzá, mint egy PC-hez, hanem a konzolok egyszerűségén alapulna az egész.

SteamOS.png

A Valve itt is, mint mindenhol kihangsúlyozta, hogy a rendszer szabad és nyitott. A rendszerben megtalálható a zene és videó lejátszás, továbbá a streamelés lehetőség is, ha nem menne a Steam gépen vagy még nincs elérhető verziója. Tehát ezzel nagyjából lefedik az összes játékot: vagy portolják vagy portolni fogják őket, de addig is streamelve mindegyikkel tudunk majd játszani.
A Family Share funkciót újra megemlítették, amely biztosítja a felhasználók elkülönítését egy fiók használata közben. Ha a családtagunk akar játszani, akkor simán egy külön profilt csinál magának, ahol egyéni mentések és teljesítmények lesznek. Nem lesz olyan, hogy más véletlenül megcsinált nekünk egy achit vagy tovább vitte volna a játékunkat és nekünk onnan kell folytatni. Ezek kis dolgok, de tényleg hasznosak.

Steam Machines:

Amit már nagyon várt mindenki, de sajna se egy technikai leírást se egy rajzot nem kaptunk róla, pedig ez érdekelt talán a legjobban engemet is. Ismét említve van, hogy lesz egy saját darab, de szabadon mi is összerakhatunk Steam gépet.

Steam Machines.png

2014 elejére ígérik a Steam gépek megjelenését, amelyeket különféle gyártoktól szerezhetünk majd be. Sajnos ezen felül nem sok információ van róluk, úgyhogy ezekre még várni kell.

Steam Controller:

Szintén várható volt, hogy egy egyedi gamepadot is kiad a géphez, ahogy minden cég szokta, viszont itt már erős kétségeim támadtak. Elsőre tetszett, de a következő pillanatban már mondtam is hangosan magamban, hogy ezzel se fogok Mortal Kombatot játszani. Lehet, hogy egy Portal vagy valami fps játék kellemesebb lesz ezekkel az érintőkkel, de nem hiába nem játszom mobilon se komolyabb játékokkal, mivel a touch nem tudja leváltani a fizikai gombokat. Egy Super Mario World simán játszhatatlan az összes mobilon, hiszen több gombot kell nyomni egyszerre, időzítve miközben folyamatosan nagy odafigyelést igényel a játék.

Steam controller.jpg

Viszont alapból, ha úgy gondolkozom, hogy ezt a jelenlegi F310-es gamepadom mellé venném, mint SteamOS pad, az már sokkal járhatóbb útnak tűnik. Tetszik az egész kialakítása a touch screen középen, amit mondjuk fel lehetne turbózni néhány játék kiegészítése gyanánt, mint a Wii U-nál is megoldották. Az is bejön hogy a Steam Workshopban lehetővé teszik egyéni scriptek gyártását - bár már most félek a sok csalótól, akik majd ezzel ügyeskedve gyilkolnak le valamelyik játékban egy gomb nyomással.
Végeredményben nekem bejön, mert tuti menő lesz a SteamOS-t ezzel használni, de csak egy normális gamepad mellé tudnám ajánlani.

Nagyjából ez volt a Steam nagy bejelentése, nem tudtunk meg olyan nagyon sokat, de gondolom már mindenki izgatottan várja a fejleményeket... hát én is:)

A hivatalos bejelentés itt olvasható:
http://store.steampowered.com/livingroom/

5 komment