2019. május 29. írta: oddbenk
Blood: Fresh Supply

Sok év után végre elkészült a 90-es évek egyik klasszikus FPS játékának talán legkorrektebb portja, aminek aprópójából mesélek kicsit a klasszikus részről, a későbbi portokról és természetesen, hogy miért olyan menő a Fresh Supply verzió.

blood_one_unit_whole_blood.jpg

Egy kis történelem

Az eredeti Blood az az FPS játék, amit még a Monolith Productions fejlesztett és a GT Interactive Software publikált 1997-ben PC-re, természetesen a kornak megfelelően DOS-os formában. A Blood franchise kapott két hivatalos kiegészítőt is, az egyik a Monolith Plasma Pak-je, a másik pedig a Sunstorm Interactive által fejlesztett Cryptic Passage.

blood_fresh_supply_2.jpg

A játék Caleb történetét meséli el, aki egy élőhalott a XX. században, bosszúra szomjazik, ami a sötét Isten Tchernobog ellen irányul. Rengeteg okkult és horror elemet tartalmazó játékról van szó, ami nem csak H.P. Lovecraftet és E.A .Poe-t idézi, hanem olyan kultfilmeket is mint például A Holló vagy a Ragyogás.
A Blood játék rengeteg erőszakot tartalmaz, hatalmas választék van fegyverekből, a vasvillán át, a napalm ágyún keresztül, a voodoo babáig mindenfélével találkozunk. Megjelenésének idejében hatalmas részletgazdagságának köszönhetően vált népszerűvé a sprite rendszere miatt, ami lehetővé teszi pl. a levágott fejek rugdosását (amire a Dark Carnival epizódban külön minijáték is van), de a szimpla üvegpoharak széttörését is.

blood_fresh_supply.jpg

Külön ki lehetne emelni a játék előrehaladottságát, amit a Build Engine tesz lehetővé. A játékban harcolhatunk zombik, fanatikus okkultisták, cápaemberek, patkányok, pókok, vegyszert valamint lávát kiokádó növények, repülő démonok ellen, csak hogy egy párat említsek.

Hiányzó forráskód

A forráskód joga a WB Games kezében van, ezért azt nem használhatták fel, emiatt csak a fennmaradt shareware verziókból és a már megvásárolt aranyat érő díszcsomagolásokból reverse engineered portok születtek a rajongóknak köszönhetően.

bloodgdx.jpg

A Blood fanok között talán a legközismertebb port a BloodGDX nevet viseli, ami még 2017 elején került bejelentésre és majd egy évébe telt a fejlesztőnek a libGDX frameworkkel Javában megvalósítania. Az NBlood lehetővé tette a játék 1080p felbontását, az egér általi célzást, a fegyverarzenál pörgetését a görgővel és még sok mást is.

A legjobb átírat

A Nightdive Studios nem csak, hogy a legfrissebb KEX Engine-nel felújította a játékot, miközben megőrizte az eredeti fizikáját, de képesek voltak optimalizálni a rendszert, hogy támogassa a Vulkan, DirectX11-et és az OpenGL 3.2-t is. A modernizációnak köszönhetően a Fresh Supply-ban az Anti-Aliasing, az Ambient Occlusion és a V-Sync mellett még a 4K felbontás is elérhető.

Ezenfelül teljesen újraírták a játék netkódját, ami lehetővé teszi a multiplayer módokat is, amely a szokásos DM, TDM, CTF mellett még Co-opot is tartalmaz. Ami még nagyon menő, hogy a játékhoz eddig megjelent modokat is teljesen támogatja a Fresh Supply. Az új kiadás egyébként tartalmazza a Plasma Pak modot, valamint a Cryptic Passage-et is.

Ha anno szeretted a Duke Nukem 3D-t és esetleg nem volt alkalmad kipróbálni a Bloodot, akkor itt a tökéletes alkalom, hogy kipróbáld!
Nagyon élvezetes, pörgős FPS, ami a mai hasonló játékokból gyakran hiányzik. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, a Fresh Supply az eddigi a legjobb Blood verzió.
Ami még fontos, ha már megvan neked Steamen a Blood: One Unit Whole Blood kiadást, akkor féláron megkaphatod a Fresh Supply-t.

Fresh Supply modok | Fan Fiction

komment