Mortal Kombat 11 - Kollector, Noob Saibot és Erron Black

A pénteki adásban három karakterrel készültek, ezért megint nagyon sietősre vették a figurát, így a részletes karakterbemutatók helyett inkább csak egy kis ízelítőt kaptunk belőlük. De még mielőtt a tárgyra térnék, itt van két fontosabb infó, ami a napokban derült ki. Bemutatták Cetriont, aki ismét egy teljesen új karakter lesz az MK11-ben, valamint kikerült a végleges karakter lista:

Baraka - Cassie Cage - Cetrion - Frost - D'Vorah - Erron Black - Jacqui Briggs - Jade - Jax - Johnny Cage - Kabal -  Kano - Kitana - Kollector - Kotal Kahn - Kung Lao - Liu Kang - Noob Saibot - Raiden - Scorpion - Skarlet - Sonya - Sub-Zero - Geras - Shao-Kahn  - DLC - Shang Tsung + 5 karakter

kollector_mortal_kombat_11.jpg

Most pedig térjünk vissza az adásra, kezdésként egy teljesen új karakterrel indítottak, ő Kollector, aki már a korábbi story trailerben is feltűnt, de eddig semmit se tudtunk róla. Ő az Outworld birodalmat szolgálja, bár tulajdonképpen csak magával és a saját gazdagságával törődik, ezért mindenáron begyűjt minden fontosabb dolgot, legyen az emberi szerv, arany, varázslat vagy bármi, csak legyen értéke.
Ami még fontos, hogy Kollectornak összesen 6 karja van, kettőt használ állandóan és négy fogja a hátizsákját, továbbá hogy az alapmozdulatokhoz nem kapott külön dedikált fegyvert, hanem a táskájából emel ki varázslatokat, fegyvereket.

  • Mace: Scorpion spears mozdulatához hasonló lövés, csak itt egy karomszerű buzogány van a lánc végén. Ez a mozdulat megszakítható vagy tartva erősíthető - teljes töltéssel Crushing Blow-t lehet beadni. Ebből van még egy Anti-Air változat is, azaz a levegőbe is tudjuk lőni.
  • Projectile absorb: counter mozdulat, amivel el tudja nyelni a lövéseket. Az amplify verzióban a kivédett lövésből egy orbot varázsol, ami egy ideig az ellenfél felé lebeg, tehát csökkenteni tudjuk az ellenfél mozgásterületét.
  • Bowler attack: parittya szerű lövés, ami egy ideig lefogja az ellenfelet. Ezt a mozgást lehet tartani és megszakítani is. Ez önmagában a lefogás miatt egy nagyon jó kombó starter, az amplify verziója pedig kombó end.
  • Teleport: rendkívül gyors mozdulat, ami által jóval mobilisabb lesz a karakter. Lehet hátra, előre vagy az ellenfél mögé teleportálni. Ezek a mozdulatok sokat segítenek a támadásban, a védekezésben / menekülésben egyaránt.
  • Flame projectile: ez egy zöld lövés, amit a talajra dobva egy ideig folyamatos területi sebzést tud okozni.
  • Command Grab: fogás, ami után többször szurkálja az ellenfelet majd eldobja a kívánt irányba.
  • Chakram: lemez dobás, ami a Bowler mozdulat helyett használható. Ez a lövés sokkal gyorsabb és talán az egyik leggyorsabb a játékban. Nincs charge vagy cancel funkció, viszont egy ideig megpörög az ellenfélben (amplify verzióban még tovább). Emiatt egy igen hasznos mozdulat lesz, hiszen akár a pálya másik végéből is tudjuk dobni ezeket és ha talál, akkor könnyedén le tudjuk támadni a másikat, tehát nagyszerű kombó starter mozdulat. Ez elsőre egy kicsit OP mozdulatnak tűnik, tehát mindenképp érdemes használni ezt a loadoutban majd.

Ezután viszont jelezték, hogy habár még bőven lenne mit mutatni, most inkább mennek a következő karakterre, hogy legyen idő mindenkire. A mozdulatok alapján Kollector ismét egy mixup karakter, tehát egyaránt vannak jófajta távoli és közelharci képességei. Nekem egyébként nagyon szimpatikus, hogy ezekkel a mixupokkal próbálják változatosabbá tenni a játékmenetet. Sok mozdulat hiába erős, veszélyes is lehet, mert mondjuk lassan indul, emellett szinte minden karakternek van counter / parry képessége, ami miatt kénytelenek leszünk váltogatni a távolságot. Ezek miatt talán kevesebb spammer lesz, aki a pálya másik végéből lövésekkel próbál nyerni, mivel vagy kockázatos vagy simán nem éri meg, mert az ellenfél könnyen tudja hárítani.

noob_saibot_mortal_kombat_11.jpg

A következő karakter Noob Saibot, akinek egyébként a valódi neve Bi-Han és ő az igazi Sub-Zero, akinek az öccse az általunk ismert Sub-Zero.
Nyugodtan kimondhatjuk, hogy Noob kinézete és a látványosan meganimált mozdulatai az eddig bemutatott karakterek között a legmenőbbek. Baromi állat lett a ruhája és élvezet nézni minden mozdulatát, én tízszer minimum megnéztem a trailert - egyébként szerintem neki van az egyik legjobb Fatal Blow mozdulata.
Noob sok részben szerepelt már, de igazából az MK9-ben testesült meg a valódi énje. A mostani karakterhez az MK9 szolgált alapul, fogták az összes menő mozdulatot, hozzáadtak még sok újat, majd az egészet a lehető leglátványosabb animációkkal dolgozták ki. Kinézetileg nyugodtan kimondhatom, hogy az MK11 eddigi legmenőbb karaktere Noob. Az új mozdulatok mellett természetesen neki is kellett egy fegyver, ez a sarló, amit a hátán hord, emiatt a legtöbb alapmozdulathoz a klónja mellett immáron a sarlót is rendszeresen fogja használni.

  • Running man: klasszikus klón támadás, futva letámadja az ellenfelet a klónja, amit akár a képernyő másik oldalából is indíthatunk. Amplify verziójában a klón a sarlóval okoz még extra sebzést. Ebből szokásosan van Anti-Air, tehát levegőbe támadó és Low slide verziója is, tehát minden irányba lehet támadni ezekkel.
  • Teleport: szintén klasszikus mozdulat, ami segítségével az ellenfelet dobhatjuk el.
  • Dive Kick Clone: ez egy új mozdulat, immáron a levegőből is támadhatunk a klónnal.
  • Ghost Ball: lövés, ami leszívja az ellenfél stamináját és ami lényeges még, hogy ez védhetetlen, tehát csak kitérni lehet ellene.
  • Sickle Snag: egy nagyon jó kombó extender és starter, tehát nagyon jól lehet kombókba építeni vagy akár ezzel kezdeni, mivel az amplify verziója felpattintja a levegőben az ellenfelet. Emellett ez egy Anti-Air Grab is, tehát ugrásos támadások ellen is használható.
  • Sickle Teleport: ez egy érdekesebb mozdulat, mert a sarló segítségével történik a teleport, azaz oda fogunk teleportálódni, ahová dobtuk a fegyvert. Ez rendkívül taktikus mozdulat, hiszen igencsak meg lehet kavarni az másikat, főleg, hogy akár az ellenfél mögé is dobható. Az amplify verzióban azonnal felüti az ellenfelet, tehát nagyon jó kombo starter is egyben.

Noobnak is maradt még bőven mozdulata, de sajnos csak ennyit mutattak be. Mozgásvilágilag nagyon hasonló az MK9-ben ismert Noobhoz, szinte minden fontos mozdulatát megtartották, szóval biztosan könnyű kezdő karakter lesz, ha valaki tolta vele az MK9-ben, na meg jól néz ki és érezhetően erős is, szóval tuti sokan fogják őt választani.

erron_black_mortal_kombat_11.jpg

Végül pedig az MKX-ben debütált Erron Black következett, akinek habár megmaradtak a főbb mozdulatai, igen csak átdolgozták azokat és sok új mozdulatot is kapott, emiatt érezhetően eltér az előző részben megismert karakterétől.
Erron Black egy trap karakter, tehát a mozdulataival többnyire szűkíti az ellenfél mozgásterét és szokásosan a puskája és a revolvere segítségével adja be a legtöbb mozdulatát.

  • Big Boot: habár sok mozgása eltűnt, a dupla talpas rúgása megmaradt.
  • Jar Acid: Caltrops helyett Reptile-féle savas palackot lehet a földre dobni, ami egy ideig folyamatos területi sebzést tud okozni.
  • Rifle Stance: a fegyverét fogva sétál az ellenfél felé. Ebből a helyzetből támadhatunk a fegyvertussal, lőhetünk vagy megszakíthatjuk a mozdulatot. A gond ezzel, hogy csak 8-at lehet vele lőni és viszonylag lassú az újratöltése. Az érdekesség, hogy bármikor újra lehet tölteni, tehát keményen számolni kell nekünk és az ellenfélnek is a golyók számát, hogy pontosan képben legyünk. A fegyverrel amúgy testre és lábra (low attack) is lőhetünk.
  • Command Grab: földre dobja az ellenfelet és belevisz pár golyót, az amplify verzióban még egy dinamitot is dob a végére.
  • Low Shot: ez a lövés a revolverrel történik és igazából nem low attack, hanem mid. Az érdekessége, hogy egy kicsit hátrébb tolja az ellenfelet még védekezés esetén is, tehát nagyon jó, ha távol akarjuk tartani az ellenfelet.
  • NetherBeast Trap: egy csapda, ami lefogja az ellenfelet egy rövid időre. Az amplify verzióban az ellenfél felé rúgja, tehát ha nem védekezik alul, akkor a csapda azonnal elkapja. Ezt akár a képernyő másik oldalából tudja, tehát amplify verzióban egy nagyon jó zoning eszköz.
  • Skud Shot: projectile counter mozdulat, tehát a lövéseket lehet vele kivédeni. Az extra ebben a mozdulatban, hogy nem kell egyből beadni, hanem tartani is lehet, plusz amplify verzióban lőni lehet belőle, tehát szintén egy nagyon jó zoning mozdulat, hiszen egyszerre védekező és támadó is lehet.

Természetesen Erron Blacknek is bőven van még mozdulata, de sajnos itt véget is ért a bemutató. Itt nézhetitek meg a Fatal Blow mozdulatát és az egyik kivégzését is megmutatták.
Az MKX-hez képest jóval visszafogottabb zoning karakter lett, ami ráfért, mert sokan spammelésre használták, szóval itt is érezhető, amit Kollectornál írtam, hogy belőle is inkább egy mixup karaktert próbáltak készíteni, mivel a legtöbb zonázásra kiélezett mozgása nem biztonságos, ezzel pedig rákényszerítik a játékost a taktikusabb játékra.

A stream végén szokásosan 3 meccset játszottak Jax Vs Jade felállásban, ahol Tyler Jax segítségével keményen elverte Dereket. A következő adást erre a hétre igérték ismét három karakterrel, amelyben D'Vorah biztosan be lesz mutatva, a másik két karaktert egyelőre még nem árulták el.

A teljes adást itt tudjátok megnézni:

komment