Kansai Retro Video Game Hunting

A poszt a tokiós cikkek alapján készült, ezért mindenképp ajánlott azt a két posztot is elolvasni az élményekről és a retrojáték-vadászatról.
Az előző részben a fontosabb élményeimről olvashattok, a mostani pedig egy komolyabb shopping guide, amiben a főbb boltokról lesz szó, árakkal, kínálattal és írok arról is, hogy miként készüljünk fel a nagy útra.

Míg Tokióban Akihabara elektronikai negyedével mondhatni le lehetett fedni az összes fontosabb boltot, addig Oszakában, Kiotóban és Kóbében már nehezebb a dolgunk, mivel sokkal jobban el vannak szórva ezek a helyszínek. Ezek lehetnek utcák, kisebb-nagyobb központok, amelyeket néha igen nehéz megtalálni és némelyikről csak japán nyelven lehet találni információt a neten. Én már több hónappal az utazás előtt felkészültem mindenből, úgyhogy íme a saját készítésű Kansai Retro Video Game Hunting guide-om.

A felkészülés

A boltok feltérképezésével szerencsére nektek már nem kell törődni, én nagyjából ezt kimaxoltam. Az általános helyeket minden fontosabb oldal megemlíti, de a többiről már nehezebb volt informálódni. A kevésbé ismert boltok pedig mindig izgalmasak, hiszen azok kínálatban és árban mindig jobbak a turistásabb helyekhez képest. Ezért rendesen megpörgettem a netet és nagyon sokat kerestem japánul is, szóval ebben a listában tényleg benne van minden olyan helyszín, amit érdemes meglesni.

kansai_retro_video_game_hunting_nintendo_a_too_surugaya_revival.JPG

A boltok keresése mellett azért bőven akad még tennivaló, hogy maximálisan fel legyünk készülve az utazásra. A kínálat mennyisége miatt talán az egyik legfontosabb, hogy pontosan tudjuk, mit keresünk, ami már eleve nehéz, hiszen rengeteg japan only kiadás van, amiről valószínű nem hallottunk, tehát mindenképp érdemes előtte neten szétnézni, hogy miből van esetleg valami extra kiadás. Kint simán lehet, hogy szembe fog jönni egy teljesen ismeretlen borító, amiről csak később derül ki, hogy épp egy ritka japan only rész a kedvenc játékunkból. A boltokban nem lesz időnk mindent átkutatni, ezért mindenképp még otthon készítsünk egy táblázatot a beszerzendő cuccokból.

A táblázatba ajánlott a játékok eBay-es árait is beleírni, hogy nagyjából tudjuk, mi mennyi lenne. Érdemes minél több dolgot kiírni, mivel internet és kellő háttértudás hiányában nem fogjuk tudni, hogy mi micsoda, hogy minek milyen értéke van és anélkül nagyon nehéz lesz megfelelő döntést hozni. Az árak mellett a nagyobb hardverek és a nehezebb limited kiadások méretét és súlyát is érdemes felírni. hiszen sajnos véges mennyiségű cuccot tudunk hazahozni a pénz-, súly- és vámlimit miatt. Gondoljátok át a prioritási sorrendet is. Alapvetően azt mondanám, hogy azt vegyétek, ami számotokra a fontosabb, de ez csak félig igaz. Inkább azt ajánlom, hogy a kész listát eBay árak szerint csökkenő sorrendbe rendezzétek, tehát inkább a drágább cuccokra menjünk először, azaz leginkább a vám határ (12 000 forint) feletti cuccokra. Persze, ha szembe jön egy 12 ezer forint alatti kiszemelt játék pár száz jenért, akkor bátran zsákoljuk, amíg van hely.

kansai_retro_video_game_hunting_nintendo_osaka_super_potato.JPG

És hogy miért? Mert a 12 ezer forint feletti rendelések vámkötelesek, tehát ha rendeljük őket, valószínű, hogy még a baromi nagy 27%-os áfát is fizetnünk kell érte. Én direkt nem is rendelek ilyen összeghatár felett, hanem mindig csak gyűjtöm egy táblázatba ezeket, hogyha majd kimegyek, akkor veszem meg őket és ezt ajánlom mindenkinek.

Nézzünk egy példát: ha mondjuk van eBay-en egy 30 ezres GBA játék, az áfával egyből 8100 forinttal több lesz, ami még önmagában nem sok, de kint nagy eséllyel sokkal olcsóbban tudjuk megvenni. Egy átlag GBA játék olyan 2500 forint kint, ha ritka, akkor mondjuk 10 ezer forint és akkor még tényleg nem egy kihagyhatatlan dealről beszéltünk japán viszonylatban. Erre nem jön shipping, nem jön vám, tehát akkor 38 100 forint helyett 10 ezer forintért a mienk a játék, azaz 28 ezret spóroltunk 1 darab játékkal. Így már máris más igaz? Na most ha nincs is komoly listánk, csak mondjuk 10 ilyet sikerül kifogni, akkor máris 280 ezret spóroltunk, amiből már kijön egy 1-2 hetes kiruccanás Japánba. Ilyen dealeket simán ki lehet fogni, szerintem teljesen hülyeség az eBay eladók és az állam zsebét tömni, ha abból a pénzből világot láthatunk, szép helyekre utazhatunk és menőbbnél menőbb boltokban vadászhatunk. Utóbbi tényleg hatalmas élmény és ne feledjük, hogy kint kevesebb pénzből több és jóval szebb állapotú termékeket tudunk venni, tehát tényleg minden a japán utazás mellett szól.

A japán nyelv

Ezt nem nagyon lehet megkerülni. Pár fontosabb dolgot már a tokiós cikkben “A felkészülés” részben is leírtam, de nem győzöm hangsúlyozni, hiszen ha nem csak a felszínt szeretnénk karcolgatni, hanem igazi dealekre vágyunk, akkor csak magunkra és a japán tudásunkra hagyatkozhatunk.

A hiragana-katakana ismerete továbbra is a minimum, ha kiutazunk, ha viszont igazán jó dolgokat akartok beszerezni, akkor nem kerülhetitek el a japán tanulást. Nyelv nélkül eleve nehéz megtalálni a kevésbé ismert boltokat, hiszen 99%-ban minden japánul lesz kiírva. Ha megvan a bolt, akkor kezdődnek az igazi problémák, amikor egy-egy játéknak meg szeretnénk nézni a belsejét, ki szeretnék próbálni a terméket stb. A belvárosban még pár angol mondatot meg fognak érteni, de egy helyi kisboltban már ne várjunk sokat, sőt egyes külvárosi területeken még a japán tudásunk is komoly kihívás elé nézhet a nyelvjárási nehézségek miatt.

retro_tv_game_revival_kansai_retro_videogame_hunting_nintendo_osaka.JPG

A legtöbb termék csomagolt állapotban van, amit kevés helyen bontanak ki a vásárlónak, mondván minden rá van írva a dobozra – természetesen japánul, kanjikkal és sok esetben mindezt kézzel írva. Ezeken általában olyan információk vannak, hogy a doboz mit tartalmaz vagy mit nem, milyen a játék és a kiegészítők állapota és hasonló dolgok. Japán tudás nélkül teljesen lutri, hogy mit veszünk. Egy drágább dolognál eléggé kockázatos, ha nem tudjuk, hogy pontosan mit rejt az adott termék belseje, működik-e, képet nem ad, csak hang van. Ha valaki nem érti ezeket, akkor simán lehet, hogy észre se veszi ezeket a jelzéseket a dobozon, csak majd szomorkodhat, amikor otthon kibontja, szóval japánul nem tudóknak csak annyit tudok ajánlani, hogy ne kockáztassanak vagy számoljanak azzal, hogy amin plusz írás van, az nem biztos hogy komplett, mindene jó állapotú vagy hogy egyáltalán működik.

A japán tudás többek között ezért is értékes, mivel pontosan lehet tudni a csomagolt termékek tartalmát, állapotát és hogy megéri-e a termék az adott árat. Igazán csak így lehet kifogni menő dolgokat, hiszen pl. gyakran a Junk sectionbe tesznek gépeket apró pénzért, amelyekre ráírják piros cetlin, hogy működik, csak mondjuk az idő során besárgult a külseje vagy épp nincs hozzá AV kábel. Persze azt is írhatják, hogy nem olvas be semmit vagy áramot nem vesz fel és hasonló dolgok. Találomra ott is nehéz vásárolni, viszont ha ennyit el tudunk olvasni, akkor akár töredék áron be tudunk szerezni működésileg hibátlan dolgokat.

kansai_retro_videogame_hunting_himeji_kobe_nintendo_kyoto_hard_off.PNG

Habár a legtöbbször a dobozra mindent ráírnak, azért az sem árt, ha tudunk beszélni az eladóval is pár alapmondatot, hogy mondjuk biztos, ami biztos, megnéznénk a doboz belső tartalmát és hasonló dolgok.
Ami még nehéz lehet a japánul nem tudóknak, az a kínálat szupergyors átnézése, hiszen a játékok gerincén legtöbbször csak japán írásjelek vannak. A játékok többnyire ABC sorrendben, azaz gojū-on jun szerint vannak, amihez azért már komolyabb tudás (berögződés) kell, hogy azonnal kiszúrjuk az általunk keresett játékokat. Én ezt a részét nagyon bírtam, de azoknak, akik egyáltalán nem vágják a japán írásjeleket, azt ajánlom, hogy készítsetek erre egy külön listát, ahol netről összerakjátok egymás mellé az összes játék gerincének képét és akkor az alapján talán könnyebb lesz, mint minden egyes játékot egyenként kivenni a borítóért. Néhol az is vállalható, de egy normális boltban platformonként több száz játék van és nem mindenhol fogunk tudni órákat nézelődni.

A városok

Oszaka, Nipponbashi Den Den Town
Ez az elektronikai rész, amit leginkább Tokió Akihabara kerületéhez szoktak hasonlítani. Ez egy viszonylag hosszabb szakasz Nambától nem messze, ami bár nem olyan fényűző, mint a fővárosi nagytestvére, de retro játékok szempontjából annál izgalmasabb. Ez a rész a videojátékok mellett szokás szerint tele van anime, manga, gundam és egyéb hobbi cuccokkal, tehát minden megszállott gyűjtő (otaku) elsődleges célpontja Oszakában.
Az érdekesség, hogy míg Akihabarában a magas árak miatt inkább csak a hangulatért volt érdemes körbejárni a híresebb boltokat, addig a Den Den Townban a szintén hangulatos boltok tartalmilag és árban is fölényesen verték az összes tokiói boltot.

Kiotó
A városnak nincsen kimondottan videojátékos központja, ráadásul nem minden van a központban, egyes helyek teljesen külső kerületekre esnek, ezért ajánlott a napi városnézésbe gondosan beletervezni. Kiotóra eleve több napot érdemes szánni és szerencsére nagyon sok látványosság van, tehát könnyen össze lehet kötni a kirándulást és az esti boltnézést.
A legnagyobb pozitívuma a helyi boltoknak, hogy izgalmas kínálattal és általában még olcsóbb árakkal dolgoznak, mint Oszakában.

Kobe
Kiotóhoz hasonlóan itt is többnyire a város két végébe kell menni, ha menőbb boltokat akarunk meglesni, de szerencsére azért akad egy viszonylag nagyobb otaku központ is a Sannomiya megállóhoz közeli Center Plázában. Itt eleve két nagyobb bolthálózat, a Surugaya és az Ojamakan is megtalálható, emellett tele van anime, manga cuccokkal, figurákkal, robotokal és rettentően sok merchandise cuccal. Itt tényleg egymás hegyén-hátán voltak a kis boltok tele kincsekkel és szerencsémre eléggé sok helyen videojáték és ahhoz tartozó merchandise is volt. Nagyon sok olyan hardvert, kiegészítőt, játékot és merchandise-t láttam, amelyeket sehol máshol. A kicsit kellemetlenebb része, hogy ezek a szaküzletek pontosan képben vannak az árakkal, ezért habár Kóbe összességében olcsóbb, mint Oszaka vagy Kiotó, itt a központban hasonló árakkal fogunk találkozni, mint Oszakában, viszont érdemes vásárolni, mert sok dolgot kizárólag csak itt láttam az egész út során.

A bolti videók nagy része Chocozoka felhasználótól származik, mert neten talán ő az egyetlen, aki ezeket a boltokat korrekten végigvideózta.

A boltok

Super Potato
A talán legismertebb Japán bolt. Akihabarában egy nagy üzlet van több szinttel és a lehető legdrágább japán árakkal, ezzel szemben Oszakában hat boltjuk van, és ebből kettő a Den Den Townban. A boltok kínálata szokásosan fergeteges, folyamatosan mennek a játékzenék és a legtöbb konzolból van kiállított darab is, így tudtam egy kicsit boxolni a Nintendo hírhedt Virtual Boy konzolján.

Míg hangulatilag egyik se überelte a tokiói boltjukat, árban nagyon is. Végre bőven találtam jó dealeket, sőt az egyikben rendesen be is tudtam vásárolni, amin magam is meglepődtem, hiszen a Super Potato köztudottan a legdrágább hely. De nem Oszakában. Ahogy minden, a Super Potato is sokkal olcsóbb, már első napokban is ki tudtam fogni jó dealeket és limited kiadásokat szinte minden Nintendo platformra, sőt még utolsó napokban is visszamentem egy-két dologért, mert az összes helyet bejárva kiderült, hogy az ottani ár a régió legjobb ára, amire gondolhatjátok, hogy nem számítottam. Szóval nem csak több, de olcsóbb is mindegyik bolt, eközben a kínálat meg szokás szerint lenyűgöző, hiszen egy négyzetméteren több játék van, mint nálunk az egész országban.

Videojátékot Oszakában vettem először náluk, ezért újdonság volt, hogy vásárlás előtt minden játékot felnyitnak a kasszánál és egyenként a kezembe adták a dobozt, a leírást és a kazettát / lemezt, hogy nézzem meg, minden megfelel-e. Ez kevés boltnál van így, többnyire zárt, csomagolt állapotban kapjuk meg és maximum japánul tehetünk fel extra kérdéseket. Mondjuk itt pont az összes cucc hibátlan volt és nem lett volna szükség az egészre, de mindenesetre nagyon szimpatikus volt tőlük. Az oszakai Super Potato boltok a tokióival szemben nem csak a hangulatért, de a vásárlásért is rendkívül ajánlottak.

A-Too
Ez egy secondhand bolthálózat, aminek a Den Den Town-ban van a főboltja. A bejáratnál leginkább ritkán látott hardvereket lehetett csodálni, mint pl. a GameCube Panasonic Q-t vagy a szintén japan only N64 JUSCO Smoke Black kiadást, természetesen tökéletes és hiánytalan állapotban. Belül is volt egy külön vitrines rész, ahol már inkább a játékok uralkodtak. Ezekért a cuccokért elkérték a pénzt, de azért bőven kellemesebb, mint egy tokiói bolti ár. Sajnos hardverekből nem találtam olyat, amit kerestem, ám a játékszekciónál tisztességesen be tudtam vásárolni. Next gen és retro játékokból is rengeteg minden volt és mondhatni mindegyik jó árban. Nekem itt különösen a DS, GBA vonal tetszett, nagyon szép állapotú játékokat tudtam beszerezni, akár 10-20-szor olcsóbban, mint az eBay-en.
Összességében az árak nagyjából a Super Potato környékén voltak, tehát voltak baromi jó dealek és a drágább cuccok se voltak túlárazva, bátran lehet itt is nézelődni és vásárolni.

Retro TV Game Revival
Belőle csak egy van és szintén a Den Den Townban. Méretileg nem volt olyan nagy a többihez képest, ellenben sokkal sűrűben voltak a játékok és a kínálat is nagyon kellemes volt, sikerült sok olyan ritka címet kifogni, amit máshol nem találtam, főleg nem ennyiért. Ami fontos, hogy itt azért igen változó állapotban voltak a játékok, ezért itt kimondottan hasznos, ha el tudjuk olvasni a csomagoláson lévő megjegyzéseket. Itt leginkább GB, GBC és GBA játékokat vettem, de tulajdonképpen a többi platformra is jó árban volt minden, talán kicsit olcsóbb is, mint a többiben, de ahogy említettem, nem mindegyik volt top állapotban. Ha ez nem zavar valakit, vagy tud egy kicsit japánul, akkor gond nélkül lehet vásárolni.

Mandarake
A Super Potato mellett ez a másik híresebb bolthálozat. Ezekben a boltokban kb. mindent meg lehet találni, amit gyűjteni lehet: anime, manga, gundam, cosplay, vintage játékok, transformerek, figurák, szobrok, modellezéssel kapcsolatos dolgok, retro és next gen játékok és persze lehetne még sorolni, igazi aranybánya az otakuk számára.

A tokiói boltjuk nem lopta magát a szívembe. Az egy magas épület sok szinttel, ahol tényleg A-tól Z-ig kapható volt minden, de eközben szűkös és sötét hely, ahol nagyon kellemetlen volt nézelődni, ráadásul árban hasonlóan drága volt, mint a tokiói Super Potato.
Oszakában sokkal jobb a helyzet, kezdésként rögtön két Mandarake van, egyik Dotontoboriban, Den Den Towntól nem messze és Umedában, ami a város másik központja.

A Mandarake Dontonbori videojáték felhozatal nem volt olyan hatalmas mint Tokióban, viszont akadtak jó cuccok kedvező áron és még plusz pont, hogy ezerszer jobb hangulata volt a boltnak, fényes, nagy és tágas sorokon lehetett szemezgetni a cuccokból. Élvezet volt csodálni a figurákat, robotokat és egyéb értékes ereklyéket, még úgy is, hogy nagy részét én se ismertem.

A két oszakai bolt közül nekem egyértelműen az Mandarake Umeda volt a kedvencem. Fantasztikus hangulata volt a boltnak, egy barlangra emlékeztetett a design és mindenféle rejtett zugokat fedeztünk fel. Ami még külön élmény volt, amikor láttuk, hogy egy menő cosplay-es lány énekel egy számot az erre kialakított kis színpadon, aztán meg ment vissza a kasszába. Őrületesen menő volt, mikor ő szolgált ki minket.
Az árak itt is rendben voltak és a kínálat mennyisége is nagyjából megegyezett a dontonboris boltéval, viszont itt jóval több ritka dolgot lehetett kifogni.

kansai_retro_video_game_hunting_nintendo_mandarake.PNG

Amit nagyon szeretek ezekben a boltokban, hogy kimondottan a komoly gyűjtőkre koncentrál, ezért itt minden műanyag dobozban van, tehát például a papírdobozos játékok sokkal jobban védve vannak a sérüléstől és szerencsére a közvetlen fénytől is óvják ezeket, tehát ez a bolt tényleg a “10/10” gyűjtőket célozza.
A bolt pontosan tudja, hogy a hardcore gyűjtők érzékenyek a lehető legkisebb használati nyomra is, ezért itt nagyon szigorú A-B-C kategória szerint osztályozzák a játékokat. Nagyjából ha egy nanométeres karcot találnak rajta, akkor azonnal B osztályozást kap a játék. Minden terméknél pontosan jeleznek mindent és minden külön osztályozást kap, tehát tényleg az egyik legmegbízhatóbb hely.

kansai_retro_videogame_hunting_nintendo_osaka_mandarake.jpg

A saját tapasztalatom, hogy nyugodt szívvel vehetünk B vagy akár C osztályozású terméket is a Mandarakében, a minőségben biztosan nem fogunk csalódni. Ezt a mostani vásárlásommal is meg tudom erősíteni, a sok B jelzésű nagyjából egyszer kibontott, soha se használt vásárlásom után most egy C jelzésű ritka limited kiadást vettem fillérekért. Ennyi pénzért gondoltam bőven jó, még ha közepesen rossz állapotban is lesz, de persze már a külsején is láttam, hogy ez inkább egy 10/10-es lesz, mint hogy C. A szálláson kinyitva néztem a dobozt és a kiadás tartalmát és a legnagyobb meglepetésre, nem hogy hibát nem találtam, de sok dolog még teljesen bontatlan volt. Na, hát ilyen egy C osztályozás a boltban.
A Mandarake a fergeteges kínálat és a páratlan gondosság miatt nekem az egyik kedvenc boltom és mindenkinek csak ajánlani tudom őket.

Surugaya
Ez az A-Too-hoz tartozó boltlánc, amiből szinte mindenhol lehet találni a régióban. Ezeknek a boltoknak is többnyire anime, manga cuccok és természetesen a videojátékok a fő profiljuk. Általában olcsóbbak, mint a központi, híresebb társai és a hatalmas választék mellett rengeteg merchandise-t is ki lehet fogni, tehát kimondottan ajánlott ezekben rendesen körbenézni a videojáték részlegen túl is.

Kiotó: talán az egyik legjobb a Pokémon Centerhez közeli Surugaya volt. Már a bolt bejáratánál lehetett érezni, hogy innen nem fogunk üres kézzel távozni. Sok-sok hatalmas Nintendo plüss várja az odalátogatókat, amiket nevetségesen olcsón adnak. A bejárati merchandise rész tele volt jobbnál jobb dolgokkal 50-150 jen (~120-400 forint) között. Itt tényleg markolva lehetett vadászni ezeket, ráadásul a Surugaya a folyamatos akciókról is híres, ezért még ezekből is lejött 30%, amit már én is nehezen tudtam feldolgozni.
Videojátékilag is rendben volt, sőt! Egy nagyon hosszú vitrines szekrénysorban lehetett csodálni a ritkaságokat, amelyek eleve jó árban voltak, de még ezekre is járt az akció. Nagyon kemény önuralom kell, ha nem akarjuk lenullázni a bankszámlánkat, tátott szájjal néztem végig én is a kínálatot.

Takatzuki: na ez egy kicsit érdekesebb történet. Sokan mondták, hogy az egyik legjobb Surugaya ebben a Kiotó és Oszaka közötti kisebb városban van, mert hogy oda tényleg csak a helyiek járnak. Én eleve szeretem az ilyen nem turista helyeket, ezért gondoltam meglesem, hiszen minden komolyabb gyűjtő csak áradozott róla. Őszintén, én nem éreztem az erőt, olyan volt, mintha az utóbbi 1-2 év népszerűségének köszönhetően már lerabolták volna a kínálat jelentős részét. Az árak rendben voltak, a bolt nagy területen helyezkedik el két szinten, szóval azért bőven van kínálat is és ki lehet fogni pár jó dolgot, de összességében a vártnál sokkal kevésbé volt izgalmas. A boltot azért érdemes megnézni, ha úgyis Oszaka és Kiotó között utaztok, meg amúgy nagyon hangulatos kis város, amit önmagában is érdemes megnézni egy kis vadászattal körítve.

Kóbe: Talán a legnagyobb és legolcsóbb Surugaya a korábban említett Center Plazában volt, ráadásul szenzációs kínálattal. Itt tonna számra lehet zsákolni a jobbnál jobb címeket és sok ritka dolgot is itt tudtam megvenni filléres árakon. Kifejezetten ajánlott, ha arra jártok.

Ojamakan
Szintén videojátékokra szakosodott bolthálozat, ami a jó kínálatról és az olcsó árakról híres. Sajnos rendszerint a külső kerületekben helyezkednek el, ezért nehéz megközelíteni őket. Oszakában például egyik se esett útba, de mondjuk Kiotóban az egyik bolt nincs annyira messze a Fushimi Inari szentélytől. Kóbéban is van boltjuk, ami talán a legkönnyebben megközelíthető, hiszen szintén a Center Plazában található a korábban említett Surugayától egy emelettel feljebb.
Ezekben a boltokban kizárólag videojátékokkal foglalkoznak, nincs semmi merch. Négyzetméterben nincsenek eleresztve, viszont talán itt voltak a legsűrűbben pakolva a játékok, szóval kínálatban pontosan tudja azt, amit a nagyobbak. Én nem éreztem olcsóbbnak a többi lánchoz képest, ettől függetlenül hasonlóan ajánlott bolt ez is.

Book Off
A kedvenc bolthálozatomról már a tokiós cikkemben is oldalakat írtam, ezért aki nem ismerné, az mindenképpen olvassa el ott a “Book Off / Hard Off / Hobby Off” részt. Ha már megvan az alaptudás, akkor jöhetnek a friss élmények.
A Kanszai régió Book Offjai eléggé eltértek a Tokióban látottaktól. Tokióban volt egy-két kisebb bolt is, itt kivétel nélkül mindegyik nagy területet foglalt el. A Kanszai Book Offok mennyiségben és kínálatban is verik a tokióiakat. Itt a normál Book Offok mellett Super Bazaar és Book Off Plus is volt, amelyek még nagyobbak és leginkább a House Off, Mode Off, Hobby Off és a Hard Off egyvelegéhez lehetne őket hasonlítani, mert ezekben tényleg minden volt.

Tokióban ezek a boltok a klasszikus könyv, zene, film és videojáték kategóriákat fedik le, Kanszaiban viszont szinte mindegyikben voltak Hobby Off termékek is, tehát játékok, figurák, merchandise termékek, nendoroidok, gundam robotok és sok más gyűjthető cucc. Ez nekem nagyon tetszett, mert Tokióban egy ilyen Book Off sem volt. Mivel ezek a boltok nagyobbak, mindenből sokkal több van, ráadásul őrületesen jó a kínálat videojátékokból, könyvekből és merchandise cuccokból is.

Az árakban ismét csak érdekességet véltem felfedezni, mert Tokióban a Book Off / Hard Off boltok voltak a legolcsóbbak, mivel ott az összes többi bolt a drágának mondható Akihabara kerületben trónol. A Kanszai régióban viszont sok jóféle és olcsó bolt van, éppen ezért a Book Offok árai nem voltak jelentősen olcsóbbak, de azért még így is a legjobbnak mondanám, mert most is 80%-ban ott vásároltam, de néha azért meglepődtem, hogy egy-két dolog ugyanannyi vagy drágább, mint mondjuk a sokkal népszerűbb, központi fekvésű Den Den Townban. Hard Offokat az utunk során nem érintettünk, azok teljesen kieső részeken helyezkednek el és igazából nem is nagyon hiányzott, mert kilószámra lehetett venni a jobbnál jobb cuccokat aprópénzért.

kansai_retro_videogame_hunting_himeji_kobe_book_off_nintendo_kyoto.JPG

Oszaka: a többihez képest az itteni Book Offokat mondanám a “leggyengébbnek” és ezt szigorúan idézőjelesen, mert azért több, mint kellemes volt mindegyik. Játékokból bőven akadtak jó dealek, voltak limited kiadások is dögivel és persze néha teljesen nevetséges áron hibátlan hardverek, amiből jó párat én se tudtam otthagyni. Érdemes a Den Den Townnal kezdeni a túrát, hogy utána pontosan képben legyünk a helyi árakkal, azután már könnyedén lehet tudni, hogy mit, hol érdemes venni.

Kiotó: itt már a könyvekből is látszott, hogy sokkal izgalmasabb a kínálat és emellett jóval az oszakai boltok árai alatt volt minden, ezért az itteni Book Offokban a legnagyobb mosollyal tudtam bevásárolni a kedvenc játékaimból.

Takatsuki: ha már a Surugaya miatt leszálltunk és tetszett a környék, elsétáltunk a helyi Book Offba is, ami nagyjából negyedórára volt. A kínálat korrekt, az árak is rendben voltak, ha valaki arra jár, akkor ezt még szintén útba ejtheti.

Kóbe: a központ környékén nem voltak rosszak, de az igazi menőség a délen található Super Bazaar, ami talán az egyik legnagyobb üzlet az egész régióban. Abban a boltban tényleg volt minden részleg: Hard Off, Off House, Hobby Off, Book Off, Mode Off. Kínálatban és árban az egyik legjobb bolt, a cuccaim egy jelentős részét itt sikerült beszerezni. Az egyetlen gond, hogy a város szélén van, ahol igazából nincs semmi. Nekünk is csak azért esett útba, mert Himejiből mentünk haza Oszakába, tehát ha ti is arra mentek, akkor mindenképp érdemes ott leszállni, imádni fogjátok.

Himeji: ez volt az egyik legtávolabbi pont, ahova kiutaztunk, de több dolog miatt is megérte. Alapvetően a Himeji kastély miatt mentünk, kihagyhatatlan látványosság, a legszebb és legnagyobb, eredeti állapotban megmaradt kastély és nem mellesleg a város is rettentően hangulatos volt.
A másik, hogy a központtól olyan 20-30 perces sétára viszont volt egy Book Off, amit próba szerencse alapon megnéztünk. A hosszú séta alatt a környező boltokat látva nem sok mindenre számítottam, főleg arra nem, hogy a cuccok komolyabb részét innen fogom elhozni. A bejáratnál egy fergeteges Hobby Off résszel fogadott a bolt, ahol nem győztem pakolni a kosaramba az 50 jenes (~125 forintos) nintendós figurákat. Ezzel a részleggel nagyon sokáig elvoltam, mert nagy részét kézzel kellett túrni, utána jöttek a videojátékok. Ott nagyjából az egész polcot beraktam volna a kosaramba és az idő legnagyobb része azzal ment el, hogy próbáltam eldönteni, mi az, amit még el tudok vinni magammal. Mindenből nagyon komoly választék volt, az általános címeket is jóval a többi bolt árai alatt adták, hiba lett volna otthagyni őket.

kansai_retro_videogame_hunting_himeji_kobe_book_off_nintendo.JPG

Képzelhetitek, hogy a kassza után mennyit izzadtam azon, hogy el tudjam rakni az összes zsákmányt valahogy a táskámba meg a két kezembe. Nem volt könnyű, főleg, hogy ez a bolt elég messze volt a vasútállomástól, szóval igencsak nagy próbatétel előtt álltunk. De itt nem ért véget a dolog, mert ezután mentünk még a fent említett Kóbe Super Bazaarba is, hiszen máskor esélyünk se lett volna odamenni, szóval mire hazaindultunk a táskámban az utolsó millimétereket is betömtem valamilyen játékkal, plusz a két nagy szatyromat és persze itt már szegény Annát is felpakoltam a cuccaimmal. Elég kemény volt a hazaút a szállásig, de hát megérte a sok erőfeszítés, amikor kipakoltam. Egyértelműen ez volt a legjobb bolt a Kanszai régióban.

Pár gondolat a végére

Bejárni és végignézni mindent nem lehet, ezért is kell az alapos felkészülés, hogy ne kelljen órákat tölteni a boltokban. Az összes bolt teljes kínálatát képtelenség átnézni egyesével, viszont ha pontosan tudjuk milyen dolgokat keresünk, akkor sok időt spórolunk. Az idő pedig nagyon értékes, hiszen bár nekem is fontos szempont volt a vadászat, azért mégis csak egy kis extra volt az utazás során és nem fő tevékenység.
A legolcsóbb boltok, amiket a neten írni szoktak, általában a semmi közepén vannak (lásd a térképen), ezért hiába olcsóbbak, ha csak a bolt miatt utazunk ki, akkor az igen drága lesz, hiszen aznap már másra nem lesz időnk és ezek elég messze szoktak lenni, ahova általában igencsak drága az utazás, tehát ha hozzáadjuk az olcsóbb vételhez az utazást, akkor simán lehet hogy pénzileg alig jövünk ki jobban, mintha a Den Den Townban vettük volna meg ugyanazt. És ez még a jobbik eset, hiszen simán lehet az is, hogy teljesen potyára megyünk ki, mert pont nincs számunkra semmi izgalmas cucc az adott boltban.

osaka_suzuka.PNG

Szerintem ilyenekre kár is ráfeszülni, Japánba Japánért menjünk ki, ahol a múzeumok és a többi program után, ami általában délután 5-ig tart, akár ilyen boltokban is el tudjuk ütni az időnket. Ezerszer jobban megéri kifizetni azt a pár száz forint többletet, minthogy egy teljesen érdektelen helyen, akár több száz kilométerre lévő bolt árukészletére bízzuk magunkat.
Én is csak a környező helyeket néztem meg és még így is le kellett mondanom sok dologról, mert már nem bírtam volna hazacipelni, szóval ezzel a ”pár” hellyel is bőven el lehet lenni, ha a Kanszai régióban jártok.

Ami még fontos, hogy jelenleg 120 000 Ft értékhatárig vámmentesen lehet vásárolni, továbbá figyelni kell a poggyász súlyára is, mert az hamar meg tud telni. Annával mi ezt könnyedén meg tudtuk oldani, a cuccaimat ketté osztottuk, hogy pénzileg és súlyilag is a határ alatt legyünk személyenként.

osaka_japan.jpg

Az útlevél mindig legyen nálatok, mert sok helyen vissza lehet igényelni a 8% áfát (ha a bolt bejáratánál vagy a kasszánál jelezve van). Ilyenkor kapsz egy papírt az útlevélbe, amit a reptéren a biztonsági ellenőrzés után fognak megkérdezni, hogy van-e ilyened, ott kiveszik ezt a papírt és mehetsz is tovább.

A friss szerzeményekről az évben remélhetőleg több videót is fogok készíteni, amiben mesélek majd, hogy mit, hogy sikerült beszerezni.

Ennyi információval már lazán meg lehet tervezni az utazást és ahogy múltkor is mondtam, ne a vásárlás legyen a fő cél, inkább kössük össze a kellemest a hasznossal, hiszen Japán jóval több, mint videojátékok gyűjtőhelye.
Jó vadászatot mindenkinek!

komment