Monument Valley

Szerintem még mindig sokan vannak, akik elítélik a mobilra készült játékokat anélkül, hogy komolyabb figyelmet szentelnének rájuk, mert sajnos tény és való, hogy többnyire ezek a játékok “butábbak” és nem olyan szépek, mint más platformra készült alkotások. Szerencsére azonban vannak olyan remek kivételek, mint a jelen posztban szereplő alkotás, a Monument Valley, amit eredetileg iOS-re adtak ki, de nem olyan rég végre megjelent az Andriod-verzió, tehát majdnem a teljes okostelefonon-társadalom élvezheti ezt a remek alkotást.

monument-valley.jpg

Ami a legfontosabb és legszembetűnőbb a játékkal kapcsolatban, az a varázslatos és harmonikus világ. Aki ért valamennyire a dizájnhoz úgy általában, annak a képeket végignézve bizonyára elsőre egyértelmű lesz, hogy irdatlan energiát fektettek az ustwo studiónál ebbe az alkotásba - és nem csak grafikus oldalról. (A stúdió weboldalán is jól látszik, nem csak a játékuk esetében törődtek ilyen aprólékossággal.)

A játék maga viszonylag egyszerű, egy olyan háromdimenziós világban mozgunk, amit sokszor két dimenzióban érzékelünk és használunk, így a puzzle feladatok megoldása néha nehézkes, de rövid időn belül hozzá lehet szokni és sajnos utána a feladványok mind-mind megoldhatók komolyabb fejtörés nélkül. Zagyvaságnak hangzik? Nem is csodálom. A legjobban úgy tudnám leírni a játék mechanikákat, ha előhúznám a kalapból a FEZ című játékot, ami hasonló megoldásokkal operál, azaz összemossa a három és a két dimenziót. (Hasonló még a The Bridge c. játékhoz is.) De itt egy kis videó azoknak, akik még mindig kérdőjellel állnak a játék előtt.

Tehát a játék vizuálisan rendben van, de a hangok tekintetében sem kell félteni, hiszen remek ambient aláfestés szól a háttérben, ami bár nem lesz emlékezetes, a játékhoz tökéletesen illik. (Bár a varjak károgása nem volt a szívem csücske.)

Időtartamát tekintve sajnos hatalmas mínusz jár a játéknak, mert két óra alatt teljesíthető az egész cakompakk. Nem kell sietni hozzá, nem kell csalni, ennyi az egész játék - egyelőre. A fejlesztők ígérete szerint ugyanis a jelenleg 4 dollárt (~1100 HUF áfával) kóstáló játék hamarosan újabb pályákkal bővül majd, amit már mi is izgatottan várunk.

Aki szeretne egy akciós mozijegy áráért egy kellemes hangulatú, könnyed puzzle játékra szert tenni, annak kiváló választás lehet a frissen megjelent Monument Valley. Érdemes a hozzászólásokba is beleolvasni, sokan az eddigi legjobb mobil játéknak nevezik, amivel vitába lehet szállni, de tényleg egy izgalmas “must-have” darab.

iOSre:
http://www.appstore.com/monumentvalley
Andoirdra:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ustwo.monumentvalley

komment