Splatter: fröccsenő zombik

Aki örömét leli a darabokra szakadó zombik és a velük járó vértócsák láttán, netalántán kedves emlékek fűzik a Shadowgrounds-féle felülnézetes akciójátékokhoz, az most jó helyen jár.

Főhősünk egy zombi-apokalipszis közepébe csöppenve, mindennemű bevezetőt hanyagolva azonnal nekikezd az élőhalottak ritkításának. A viszonylag lomha kezdés után beindul az eszeveszett akció, bár a folyamatos lövöldözést időnként azért felváltják találó, könnyed logikai fejtörők és környezeti akadályok. A gázzal elöntött irodahelyiségekben imitt-amott beszivárgó friss levegő után bukdácsolva nyakunkba szakad egy csapat zombi, később meg fogcsikorgatva várjuk, hogy kitáródjon a biztonsági kapu, miközben valami ismeretlen erő ropogósra süt mögöttünk mindent, ami mozog.

Nagyobbacska ellenfeleink ugyan meztelen gyurmafigurákra emlékeztetnek, de változatosságból nem lesz hiány a sok tűzgolyót hajigáló, sprintelő zombifajta vagy az óriási rovarok és lövéseinkre immunis, fényt nem tűrő férgek jóvoltából. Néha NPC-k mellé ülve járművekből oszthatjuk az ellent, de később egy kombájnt is elköthetünk, amivel apróra szeletelhetjük a menekülő zombikat.

Meglepő módon a pályák közötti átvezetők egészen komolyra sikeredtek, a főszereplő monológja pedig néha már-már filozofálásba csap át. Egyedüli probléma, hogy a németről angolra való fordítás néhol gyengére sikeredett, a legtöbb helyen vagy nincs hang vagy kissé sántít a nyelvtan és szóhasználat. Valószínűnek tartom, hogy erre sokan legyinteni fognak, mondván nem szerepjátékról van szó ahol olvasással tölti az ember az idejét. Egy kétemberes csapattól ez mindenesetre akkor is szép eredmény.

Splatter.jpg

A Splatter igazi egyediségét – az említett fejtörők és akadályok mellett – egyértelműen a motornak köszönheti. Rendkívül hangulatosak a fény-árnyék hatások, a mögöttünk lévő tárgyak és zombik pedig ízlésesen elmosódnak, míg rájuk nem világítunk az elemlámpával. Minden kisebb tereptárgy elpusztítható, a bokroktól kezdve a berendezésig. Sőt, érdemes minél több mindent felfedezni és rommá lőni, mert bármi pénzt rejthet amiből egyre bővülő repertoárunkat fejleszthetjük.

Lehet kreatívkodni is – épületek ablakain kilődözve viszonylagos biztonságból kaphatjuk le az arra kolbászoló zombikat. Érdemes kicsit taktikázni is, mert minél gyorsabban és minél többet gyilkolunk, annál inkább növekszik a szorzónk ami aztán pénzzé konvertálódik.

Azt még megemlítem, hogy a változatos egyjátékos történeten kívül még túlélő mód és négyszemélyes offline co-op/versus is elérhető a játék főmenüjéből.

Mi már szavaztunk, most rajtad a sor!

Splatter

Szavazz erre a játékra, hogy megjelenhessen a Steamen!

Az alábbi linken 10 euróért tietek lehet a PC-s verzió:
http://www.splattergame.net/downloads/splatter-pc
De mielőtt nekiveselkednétek, e-mailben kérhettek tőlünk egy 50% árengedményre feljogosító kupont a fejlesztők jóvoltából (a készlet erejéig).

komment