Végre megszabadultam a Shenmue 3-tól!

Lehet utálni az Epic Games-t, de én ismét csak örülök, hogy léteznek. És most nem csak a menő ingyenes játékokra gondolok vagy a nagyon jó nyári akciózásra, hanem hogy ma végre megszabadultam az egyetlen Kickstartertől, amire nagyon bántam, hogy befizettem.

shenmue_3_logo.jpg

A Shemue sorozatot imádtam, még annak idején a megjelenés idején toltam őket, ezért a 2015-ös E3-as bejelentés után kb. azonnal bedobtam 60 USD-t egy limitált fizikai PC kiadásra. Az évek alatt viszont folyamatosan azt láttam a videók alapján, hogy egyre neccesebb a fejlesztés és hogy ez nagyon nem az a játék, amire vártam, ami annak idején forradalmat hozott a játékvilágba, hanem már annak örülni lehet, ha meg tudja közelíteni a régiek színvonalát. Ezt tetőzte még, hogy az évek során sorra dőltek be az ígéretesnek tűnő KS kezdeményezések, amelyekben a nosztalgiahullámot szerették volna meglovagolni és elhitették velünk, hogyha közel 20 éve egy csapat tudott egy jó játékot készíteni, az majd most is tud (Armikrog és társai).

A Shenmue is ilyen kezdeményezés, viszont sokkal nagyobb volumenű játék a társainál, hiszen annak idején a legdrágább játék volt, amit fejlesztettek, tehát legalább annyi pénz kéne egy igazi részhez, mint mondjuk a GTA V költségvetése.

A kezdeti videók szörnyűek voltak, a mostaniak már jobbak, de nagyon nem érzem azt az erőt, hogy ez egy 60 dolláros játék színvonalát fogja elérni, inkább az a kategória, hogy majd a kritikák elolvasása után megvárom a javításokat és egy komolyabb akcióban lecsapok rá, ha egyáltalán érdemes.
Az első 1-2 év videói óta és a többi KS bukás után folyamatosan azon gondolkodtam, hogy még időben meg kéne valahogy szabadulni ettől, de a rossz híre gyorsan terjedt, ezért nem nagyon sikerült túladni rajta.

Idén az E3-on viszont jött a fordulat, amikor az Epic Games bejelentette, hogy többek között a Shenmue 3 is egy ideig Epic exkluzivitást kap. Ez engem annyira nem mozgatott meg, hiszen inkább azon aggódtam, hogy sikerül-e legalább egy épkézláb játékot összehozniuk a rövid idő alatt, de amúgy nem érdekel, ha más kliensből indul egy játék. A rajongóknak viszont ez volt az utolsó csepp a pohárban, mivel eddig se örültek a fejleményeknek és még az Epic is berondított az egészbe, amiért azonnal lázadni kezdtek. A felbőszült fanok miatt az Epic gyorsan reagált és azt mondták, hogy semmi gond, akinek ezzel gondja van, annak zsebből kifizetik a KS pénzét, így senki se jár rosszul.

tim_sweeney_a_twitteren_epic_is_funding_the_cost_of_all_kickstarter_refunds_resulting_from_shenmue_ii.jpg

Na képzelhetitek mennyire örültem, mikor ez be lett jelentve, hiszen már tényleg csak szenvedtem ezzel az egész KS dologgal. Kemény összegről volt szó és féltem, hogy ha kijön a játék, akkor még nehezebb lesz túladni rajta.
A bejelentés után nagyon nagy csend volt és senki se tudott semmit. Szokásosan havi 1-2 email jött a KS-től, hogy miként halad a munka és hogy majd lesz majd valami refund lehetőség, de hogy az csak digitális vagy fizikai lesz, teljes vagy részletes, azt nem lehetett tudni. Én a netet bújtam nagyjából hetente, hátha valahol megírják a tutit, de sehol semmi új infó nem volt egészen a mai napig. Ma reggel jött a szokásos KS mail, ahol végre bejelentették, hogy elindult a refund és minden PC-re vásárolt játékos teljes visszatérítést kap, amit pár klikkel el is lehetett intézni. Hurrá!

fangamer_shenmue_3_refund.png

Gondolhatjátok, hogy mekkora boldogság volt végre látni a "We have accepted your Refund Request." képernyőt. Szóval lehet ezért is utálni az Epic-et, de nekem baromi nagy terhet vettek le a vállamról, hogy végre meg tudtam szabadulni ettől az egész szörnyűségtől.
Természetesen továbbra is figyelem a Shenmue 3 fejleményeket és nagyon szurkolok, hogy legalább a régiek szintjét elérje, de tudva, hogy nincs benne pénzem, már nyugodtan a fotelből hátradőlve.

komment