PUBG mobilon - Az új kezdet

A PUBG az utóbbi év legnépszerűbb játéka a Steamen és sorra dönti meg a rekordokat, viszont nem a bugmentességéről vagy a jó portjairól híres, éppen ezért kételyek között vártam a mobilportos verziót. Nem hittem, hogy jól működhet mobilon egy komolyabb kompetitív játék, legyen az FPS vagy TPS, azt meg főleg nem, hogy a PUBG. Hát óriásit tévedtem és ezt már a játék elején éreztem.

pubg_mobile_2.jpg

PUBG mobilon

A játék alapjait szerintem felesleges részletezni, hiszen jelenleg is több millióan tolják, ezért inkább csak a mobil verzió érdekességeit fogom részletezni.

A kezdőképernyő talán a “legmobilosabb” része a játéknak. Daily Rewards jár a napi belépésekért, a Daily Missions résznél pedig kisebb feladatokért kapunk jutalmat és egy bizonyos szint után ládákat is. Ezeket pár meccs alatt mindig fel lehet oldani, szóval könnyen jön a loot. Emellett Events rész is van, ahol komolyabb dolgokat is össze lehet szedni, de ugyebár ezek csak adott időszakokban elérhetőek.

pubg_mobile_13.jpg

Tudunk választani Solo, Duo és Squad játék között, haverokat felvenni akár a Facebookról, klánokat (Crew) alapítani és akár csoportban chatelni. A legjobb az egészben, hogy a mobilnak hála semmi plusz eszközt nem igényel a játék, ha mikrofonon keresztül szeretnénk kommunikálni a többiekkel játék közben. Ez egy nagyon kézenfekvő és hasznos megoldás, ha csapatban indulunk a játéknak, és szintén azt igazolja, hogy felesleges a PC, ha itt a mobil, amin teljes a játékélmény.

A port minősége és a gameplay

Az első szembetűnő dolog, hogy elképesztően szépen fut a játék, miközben grafikailag is igen csak ott van a szeren, főleg, hogy egy 100 fős térképen megy az egész játék. Hihetetlen, hogy mit hoztak össze a fejlesztők.
És hogy valóban egy igazán jó porttal van dolgunk, azt rögtön a settings menüben észrevehetjük. Mobilhoz képest ritka látvány, hogy egy játék ennyi beállítással rendelkezik és már nem egyszer találkoztam olyan gyenge, konzolról áthozott PC porttal, ami már ezt is bőven is megirigyelhetné.

A settings grafikai menüjében a frame rate-et és a grafikát tudjuk testreszabni. Ezt az első indításnál automatikusan beállítja a telefonhoz, de akár kereshetünk egy magunknak tetsző teljesítmény-grafika párost vagy ha gondunk akadna, akkor lejjebb lehet venni ezeket.
A többi része leginkább a játékmenettel és a felhasználói felülettel (UI) kapcsolatos, ami szintén izgalmas és hasznos, hiszen sokat tud dobni a játszhatóságon.
Be tudjuk állítani a célzás finomságát, hogy mi legyen automatikus, mi ne, vagy akár áthelyezhetünk dolgokat az UI beállításokkal, mint mondjuk hol legyen a lövés gomb és hasonlók.

Én amúgy alapbeállításokkal tökéletesen elvagyok vele, de tudom, hogy mennyire fontos tud lenni ez sokaknak. Na meg gondolom ha profi szinten nyomnám, akkor tuti finomítanék egy-két érzékenységen, mert amúgy azokat is igen csak részletesen be lehet állítani: konkrétan 15 db csúszkán lehet megtalálni magunknak a tökéletes beállításokat.

pubg_mobile_11.jpg

És hogy miért nem nyúltam semmihez? Mert ez a része is legalább annyira profin el lett találva, hogy sokáig nem is tudtam felfogni, hogy mobilon ekkora élményt tud nyújtani egy ilyen típusú TPS játék. Nem csak hogy működik a koncepció, de szárnyal.

Az irányítása tökéletes, benne van minden, ami a PUBG-hez kell, ráadásul igen sok hasznos dologgal dobták fel a mobilos verziót. Ilyen például az autoloot, ami szintén ki-be kapcsolható és arra jó, hogy mindig a legjobb vagy hasznosabb cuccokat lootoljuk, de raktak be még autorunt, hogy ne kelljen folyamatosan futni. Egy szem ikont, amivel csak a kamerát tudjuk forgatni, hogy menet közben körbe tudjuk pásztázni a környéket. Két darab lövés gombot, ami menet közben és célzás közben lesz hasznos. Emellett vannak még gyors chatparancsok, ha nem szeretnénk mikrofonon beszélni a többiekkel és persze le is tilthatjuk a többiek mikrofonját vagy a sajátunkat is.

pubg_mobile_3.jpg

Ami igazán tetszik az egészben, hogy sokfajta gomb van a képernyőn, de mégse érzem soknak, mindegyik jól helyezkedik el és ettől lesz igazán jó a játékmenet, hogy tényleg csak a szórakozásra kell összepontosítani és nem azzal megy az idő, hogy miként bénázunk a touchscreenen.
Nagyon nem vagyok híve az FPS-TPS játékoknak telefonon, eddig nem működött a koncepció az érintőképernyő miatt, de a PUBG-t nem tudtam letenni: igazi kemény 20-30 perces meneteken lehet megmutatni, hogy ki a jobb. Izgalmas, összetett és számomra a leghihetetlenebb, hogy mind ez mobilon.

És akkor jöjjön a feketeleves, a mikrotranzakciók

Azaz jött volna, de jelenleg semmilyen in-game purchase-t nem tartalmaz a játék. Egyedül lootboxokat lehet, de azt is csak játékpénzért, ami viszont rendesen jön, ha játszunk is vele napi szinten. A ládákban egyébként semmilyen előnyre nem tehetünk szert, skinek és egyéb jutalmakat tudunk beszerezni, amikkel többnyire pimpelni tudjuk a karakterünket.

pubg_mobile_12.jpg

Összességében jelenleg semmi nyoma a Free to Play modellnek. Ez egy full ingyenes PUBG mobilos játék, amiben semmilyen korlát vagy komoly megkötés nincs.
A kérdés számomra csak az, hogyha berakják az ígért store-t is a játékba, akkor kerül-e be más megszabás, teszem azt energiapont, hogy ne tudjunk csak úgy simán játszani vagy bármi hasonló szigorúbb feltétel, ami a játékmeneten rontana a pénzköltés érdekében. Egyelőre ez a túl szép, hogy igaz legyen kategória, valamit tuti be fognak vezetni. A PUBG mobilos fórumon írták, hogy store biztosan lesz, de hogy lesz-e bármi más, az egyelőre rejtély.

Na de azért csak van valami hátránya a mobilverziónak?

Nehezen, de azért lehet ilyet is találni. Az egyik ilyen, hogy utazás közben nem a legkellemesebb választás. A ~30 perces online meccseket nem lehet félbeszakítani, tehát inkább hosszabb utazásoknál, várakozásoknál érdemes elindítani, de leginkább valami nyugodt környezetben, hogy maximálisan tudjunk a játékra koncentrálni. 

pubg_mobile_4.jpg

A másik említésre méltó gond az akksi merülése. Az Unreal Engine a folyamatos netkapcsolattal rendesen szívja a telefonunk akkumulátorát. Nekem olyan 3-4 meccset bír ki max. egy fullos töltéssel az iPhone 6S-em. Ez tulajdonképpen annyira nem vész, hiszen másfél-két órás kemény játékról van szó és általában otthon játszom vele a fentebbi okok miatt, de ha valakinek mégis fontos lenne útközben, akkor érdemes mobilakksit is használni, ami gondolom manapság már mindenkinek kéznél van.
Az akksi merülésén tény, hogy lehetne javítani, az soha se baj, ha jobban bírja, de tulajdonképpen ez az egyetlen komolyabb “hibája” a játéknak és ha azt nézem egy Pokémon GO is rendesen vitte az akksit, szóval szerintem ez legyen a legnagyobb gond egy ilyen komolyabb kaliberű játéknál.

Az új kezdet

A PUBG porttal egy teljesen új korszak köszöntött be. Rohamosan megnőtt a mobilra készített játékok színvonala, a PUBG mellett egyébként már kérhetünk Fortnite meghívót és közeledik a Paladins mobil változata is sok más menő játék mellett. Pár példa, hogy mi fog jönni még az idén: Super Meat Boy Forever, Mario Kart Tour, Attack on Titan Assault, FEZ, Inside.

pubg_mobile.jpg

Igazából soha se gondoltam volna, de ez a játék is megmutatta, hogy márpedig lehet jól is komolyabb játékot készíteni telefonra. Rendkívül izgalmas meccseket lehet rajta tolni és egyenesen már furcsa, hogy mindez egy telefonon ennyire jól működik.
Semmi hiányosságot nem fogunk észlelni az asztali verzióval szemben. Nagyon adja magát az egész, az irányítás intuitív és ha minimálisan van fogalmunk a Battle Royale játékokról, akkor seperc alatt bele lehet jönni.

Ritkán érzem azt, hogy egy játékról csak jót tudok mondani minden téren, de ez a játék az, ami technikailag és játékmenetileg is egy csoda.
Szerintem mindenkinek érdemes megnézni, én se vagyok a stílus híve, sőt, az FPS TPS játékokat egyenes kerültem eddig, de a PUBG mobil portja megmutatta, hogy lehet ezt jól is csinálni, ráadásul mindezt ingyen, nulla megkötéssel. Maximálisan ajánlom mindenkinek.

Andorid | iOS | PUBG profilom: navigata

komment