Farms & Castles, 2048 újratöltve

Gondolom mindenki emlékszik a 2048-as őrületre, ahol azonos számokat kellett tologatni egymásba, amíg el nem érik a 2048-at vagy be nem telt a tábla. A Square Enixnek valószínű megtetszett a játék népszerűsége, ezért fogták az alapötletet és teljesen újragondolva elkészítették Androidra és iOS-re, a Farms & Castles-t.

farms_castles_2.png

A játék mindig egy random térképen kezdődik, ami rácsokra van felosztva és egyes helyeken tavak vagy hegyek töltik meg ezt - ide nem lehet majd pakolni semmit. A mi feladatunk, hogy erre a térképre kihelyezzünk fa és kő elemeket, amiket az alsó részen random kapunk. Ezekből ha egymáshoz közel rakunk minimum három egyforma szintű elemet (pl.: kövek, kövek, kövek), akkor abból egy magasabb szintű elem lesz (kőfal). Kezdetben még könnyű dolgunk lesz, de ahogy telik be a mező és nem tudunk megfelelően építkezni, el kell gondolkozni majd különböző stratégiákon, mivel messze nem lesz könnyű dolgunk, ha a célt, azaz a Farmot és a Várat el akarjuk érni. A két típus miatt nehéz dolgunk lesz, de sokat fognak segíteni a kiegészítő menük is a játékban, amit ha okosan használunk, akkor sokat fog dobni a játékunkon és még tovább el tudunk menni.

Ha eljutunk a kisebb farmig és a kezdetleges várig, akkor minden lépés után ételt vagy aranyat fogunk kapni. Az ételből 3 szintig tudunk venni fa és kő elemeket. Az aranyból háromféle varázslatot vásárolhatunk: egy elem elpusztítása a térképen vagy átalakítása másik típusra azonos szinten, az utolsó pedig amolyan joker karakter, amit berakhatunk bárhova mint harmadik elem. Az étellel ellentétben minden vásárlás után drágulnak a varázslatok, ami nem valami jó, főleg hogy igen hasznosak ezek a skillek, de ugye valahova be kellett rakni a mikrotranzakciót is, tehát ha szeretnénk igazi pénzért venni aranyat, azt ennél a résznél megtehetjük.

Egyelőre nekem még csak a farmot sikerült elérni és abból se a maximumot, de azért egy-két jó tanáccsal el tudok látni mindenkit, amik kezdetben hasznosak lehetnek.
Mindig az utolsó elemből lesz az új, ezzel mindig számolni kell hiszen ez határozza meg az elem pontos helyzetét, továbbá ezzel lehet irányítani is a letett elemeket, hogy merre érjenek össze, ezáltal több helyet tudunk spórolni, ha pont más elemeknek kell a hely. Érdemes az különböző elemeket elkülönítve építeni, mivel nagyon nehéz dolgunk lesz, ha a szintek és az elem típusok sem passzolnak egy adott helyen.

 Az ételt és az aranyat mindig megfontoltan használd, nem kell egyből ezekre hagyatkozni, mert hamar elfogynak, viszont érdemes minden lépésnél észben tartani, mint lehetőség, ha nem a megfelelő elemek jöttek, mert sokszor ezek segítésével könnyedén ki lehet mászni egy-egy rossz helyzetből és akár megtöbbszörözni az eredményt.
Emellett néha érdemes háromnál több elemből alkotni, mivel minden lépés új elemet ad, jó esetben ételt-aranyat, ezért sokszor jobban megéri, ha behúzunk több elemet is mint három, hiszen minden lépés számít.

farms_castles.jpg

A Farms & Castles-ban összesen 25 darab achievement van és minden játék végén egy score tábla, ahol az adott pontszámainkat láthatjuk, amit Facebook segítségével a haverokéval is összemérhetünk.
Ez a játék tipikusan az a fajta, aminek az ikonjával néha csak szemezgetek, ha véletlen a kezembe kerül a telefonom, és próbálok nemet mondani, mert ha rányomok akkor a következő fél órában nem fogom tudni letenni.

komment