Természeti katasztrófák gombnyomásra

2016. január 27. írta: SamuelDivinium
Please, Don't Touch Anything

„Ne nyúlj hozzá” – gyerekkorunkban sem volt effektív az ilyesfajta tiltás, mert emberi természetünkből fakadóan, ha valami tilos, akkor csak azért is azt akarjuk csinálni. Ez ebben a játékban is helytálló, igaz, itt hozzá kell nyúlnunk a panelhoz, hogy történjen is valami. Vagy mégsem?

A játékról nehéz spoiler mentesen írni, de azért igyekeztem meghagyni a meglepetések élményét Nektek, ha kipróbáljátok. Ezért a spoiler-gyanús részeket feketével emeltem ki, így csak azok jelöljék ki őket, akik nem tartanak a spoilerektől.

A feladatunk egyszerű: amíg a munkatársunk elmegy a mosdóba, megkér, hogy felügyeljük a rábízott panelt. Egyetlen kikötése van: ne nyúljunk semmihez. A parancsot követhetjük is, ekkor ha várunk egy percet a kollega vissza is érkezik és az első endingünket be is zsebelhetjük, de természetesen a parancs ellen is dolgozhatunk és rátenyerelhetünk arra a csábító gombra. Hamar fel fog tűnni, hogy ez a szerkezet tele van rejtett gombokkal, kapcsolókkal, karokkal. Kalapácsot, csavarhúzót, drágakövet lehet elővarázsolni belőle, okozhatunk nukleáris katasztrófát, meg egyéb nem feltétlenül szándékos rossz dolgokat. Vannak utalások más játékokra benne, találtam benne több minijátékot is, úgyhogy a készítők minden erejükkel azon voltak, hogy az elsőre unalmas és monotonnak tűnő játékból egy egész szórakoztató terméket kanyarítsanak.

A teljes játék „trial and error” típusú, azaz próbálkozni kell különböző kombinációkkal, míg megleljük a megoldásokat, sok segítséget viszont nem kapunk ahhoz, hogy mit kell csinálni. Vagy mégis? A bal felső sarokban lévő INSTRUCTION táblán legalább 9 segítség található. Így anélkül, hogy elmondanám konkrétan mit is kell csinálni, nehéz a játékról mesélni, ezért nem is megyek mélyebben bele az elemzésbe – mindenki maga tapasztalja ki a saját tempójában a játékot. Annyit elárulhatok: sokkal több meglepetést fog okozni a játék, mint elsőre tűnik. Aki már az elején elakadna – ahogy én is tettem – annak egy minimális segítséget nyújtanék: ha elővarázsoltátok a római számos panelt, akkor az INSTRUCTION tábla jobb oldalán azok a csíkok maguk a római számok amiket felülről lefelé megadott sorrendben kell bepötyögni. Nekem ez az egy segítség megadta a kellő lendületet a folytatáshoz.

 

Több mint 20 elérhető befejezéssel van elég feladatunk a játék során. Elérni ezeket a befejezéseket nem lesz sétagalopp és sajnos legalább egyhez elengedhetetlen a végigjátszás felkutatása, ugyanis annál "jó időben kell jó helyen lenni". A játék 4,99€ Steamen  és Humble Store-on is. Szerintem megéri, kávészünetre/ebédszünetre is kiváló szórakozás.

komment