A sikeres kezdetektől a befásult jelenig

2015. december 14. írta: ayo
A Humble Bundle rövid története

A 2010-ben indult Humble Bundle-t, az indie csomagok zászlós hajóját, nem csak hogy ismeri minden tisztességes PC játékos, de minimum egyszer vásárolt már belőlük.
A "régi szép időkben" ez volt az egyik legfontosabb esemény, amiért mindig rohantam haza, hogy elsőként tudjak róla posztot írni. Kivétel nélkül minden havi csomagjuk minőségi indie játékokból állt, amiket mindaddig nem lehetett sehol sem olyan olcsón beszerezni és nem egyszer raktak premier-napos játékokat a csomagba. Ez volt az a havi csomag, amit mindenki várt és legalább egyszer vásárolt belőle, ha nem többször, saját részre meg persze a haveroknak, hogy senki se maradjon ki a jóból.

humble_indie_bundle_5.png

Ekkoriban nem volt soha sem pontos időpont, általában 4-5 hetente várható volt egy indie bundle, majd rá egy hétre érkeztek a bónuszok. A csomagokban minőségibbnél minőségibb játékok voltak, a bónuszok pedig általában a régi csomagokból volt egy kisebb válogatás, tehát teljes mértékben megérte az instant buy-t, a Humble Indie Bundle egy minőséget képviselt. A bónuszokat kezdetben minden vásárló megkapta, tehát az 1 dollárosok is, később ezt lekorlátoztak csak a BTA-ra, azaz az átlag feletti adakozók számára, hogy még jobban ösztönözzék a népet a nagyobb csomag vásárlására.

Az egyre nagyobb sikerek után folyamatosan érkeztek újabb oldalak, akik szintén az indie hullámot szerették volna meglovagolni: a Desurát népszerűsítő Indie Royale, akik egy ideig színvonalasak voltak, de ahogy a Desura, ők is elfelejtődtek a gyengébb próbálkozásokkal, az Indie Gala, akik leginkább a gyengébb játékaikról híresek, de azért még az elején ők is meg tudták tolni egy-egy csomagjukat valami minőségibb összeállítással, a BeMine avagy Groupees csapata, akik nehezen indultak be, de viszonylag ma is tartják a közepes színvonalat és még a Bundle Stars, akik szintén néha tudnak jó cuccokat is akciózni.
Ezek mellett természetesen volt még sok indie bundle, amik elhasaltak vagy még most is léteznek, de igazából soha se tudtak igazán beindulni, de egy biztos, mindenkinek a Humble Bundle volt az etalon és ahogy tudták, másoltak őket.

indie_royale_the_spiral_groove_bundle.jpg

Az indie csomagok mellett a Humble Bundle folyamatosan próbált újítani, volt hogy Android bundle-lel kedveskedett a mobiltulajoknak vagy könyv, hangoskönyv csomaggal, de ezek nem mentek soha sem annyira jól, mint az indie játék csomagok.

A Humble Bundle csúcspontja egyértelműen a THQ (2012 november) és az Origin Bundle (2013 augusztus) ideje volt, amikor fillérekért hozzájuthatott bárki a legjobb AAA címekhez. Ezzel a két csomaggal teljesen kilépett az indie vonalból és elkezdett óriásira nőni a név. Az új követők az AAA csomag után leginkább csalódottak voltak, mivel nem ismerték a kezdeményezést és minimum a legújabb Call of Duty-t várták 1 dollárért, eközben a másik oldal, azaz az indie rajongók meg aggódtak, hogy kevésbé lesz indie-központú a Humble Bundle.
Eközben egy baromi nagy online bolt lett a Humble Store, menő akciókkal, ami kezdetben annyit jelentett, hogy a játékfejlesztő hivatalos oldalán megvehettük olcsóbban a játékot, mint Steamen, mivel kevesebb haszonnal dolgoztak, hogy ezzel is támogassák a független fejlesztőket.
A bolt kezdetben kecsegtető dollárban számolt, később mindenki megkapta a saját pénznemét, azaz jött a drágább euró és ezzel együtt fokozatosan csökkent az érdeklődés.

humble_bundle_thq.JPG

2013 márciusában bevezették a heti, azaz a Humble Weekly Bundle-t, ami minden hét csütörtökén egy tematikus játékcsomagot jelentett. Kezdetben ez is izgalmas volt, de egyre több lett az ismétlődés és a színvonal is esett.
A konkurrens indie bundle oldalak, mint például az Indie Gala természetesen 1 héten belül átvette a szokást, de olyan jól, hogy szinte minden napra kitaláltak minimum egy csomagot. Ekkor volt először érezhető, hogy ez napi szinten már nem tud ugyanúgy működni.

Az események egyre jobban felgyorsultak és a Humble Bundle se várt hónapokat egy bundle után, azaz minden harmadik kedden (1 csomag 2 hétig érvényes) új csomaggal rukkolt elő, ami szintén csak tovább rontott a helyzeten; ismétlődő vagy gyengébb játékok kerültek bele, sokszor egy régi csomagot ismételtek.
De ez nem volt még elég, a keddi és csütörtöki csomag után szépen betömték a többi napot is, hétfőnként Android, szerdánként könyvek, képregények és pénteken pedig valami nagyobb Humble Store akciót nyomnak a mai napig.

star-wars-humble-bundle.jpg

Ahogy az várható volt, az indie bundle láz se tarthat örökké. Bevétel alapján kezdetben nem rossz eredeményeket produkált a minden napra akció elv, de képtelenség minden napra minőségi csomagokat kiadni és az a hype a havi csomagok vásárlásával, amit úgy várt mindenki, teljesen a eltűnt, mondván minek vegyem meg, ha mindennap van valami akció, főleg ha még nem is igazán jó játék.
A végeredmény magáért beszél: csökkentek az eladások.
Ezt nem csak a Humble csapata észlelte, hanem a többi bundle is, ezért rákényszerültek ők is a váltásra.
A legnagyobb újítás a Groupees csapatának sikerült, akik kitalálták, hogy mi lenne, ha elővételes csomagokat árulnának, azaz zsákbamacskát, hogy eladják azokat a játékokat, amit eddig nem tudtak már sehogy sem rásózni a népre. A vicc az egészben, hogy nem buktak vele, sőt mai napig vannak ilyen csomagok, egyszer-kétszer beleraknak valami mézesmadzagot és még több ember ugrik rá, hiszen ki tudja, lehet a következőben pont a kedvence lesz. Ezeket a csomagokat természetesen utána is meg lehet venni, csak előrendelve sokkal olcsóbb.

A kezdetektől iránymutató Humble Bundle a random csomagok sikere után októbertől kénytelen volt beállni a sorba és feltalálta az előfizetéses havi csomagot 12 dollárét, amiből mindig egy játékot árulnak csak el és csak azok tudják megvenni, akik előfizettek rá, tehát kizárólag a szerencsejátékosokat célozták meg.
Az elsőre sokan azért fizettek elő, mert valami exkluzív csomagra számítottak tele nagyágyukkal, de ahogy neten olvastam a visszajelzéseket, inkább csalódás volt, bár szerintem nem voltak azért olyan rossz csomagok, de én se bántam meg, hogy látatlanul nem dobtam be ennyi pénzt.

humble_monthly_bundle_october.jpg

A helyzet az, hogy ennyi év után odajutott a HB, hogy újra van minőségi havi csomag, csak előre kérik a teljes pakkos árát, ami ezek után irtózatosan gyenge próbálkozásnak érezhető a régebbi akciókhoz képest, én mondjuk örülnék annak is, ha egy ilyen csomagot utána is meg lehetne venni mondjuk egy 10 dolcsis áron, de úgy látom, egyelőre csak a sötétben tapogatóznak.
Szorosan ehhez kapcsolódik, hogy nem rég olvastam egy cikket pont róluk, amiben megértettem, hogy miért kapaszkodnak ilyen eszközökbe:
Nem rég 12 embert bocsájtottak el, ami 20%-a a csapatnak és hogy számokat is lássunk, a Humble Indie Bundle 15 közel 137 000 eladott példánnyal zárult, az utolsó két bundle együtt kevesebb mint 160 000-rel, miközben 2013 szeptemberében a Humble Indie Bundle 9 kemény 713 000 eladással büszkélkedhetett.

humble_indiebundle9_update.jpg

Hogy pontosan mi lesz a következő lépes, azt nem tudom, hiszen már nincs akkora indie láz, mint pár éve és ezekkel a megmozdulásokkal inkább csak ártanak maguknak, minthogy plusz bevételt szereznének. Én nagyon szeretem őket és remélem a következő évre összeszedik magukat, mi pedig még több Humble Bundle-t fogunk venni.

7 komment