2014-es indie szavazás és vásárlási szokások eredményei

A 2014-es év nem kimondottan a legjobb év volt a játékosok számára. Az indie játékok széles körben elfogadottá váltak a többi, nagyobb kiadású játékok mellett és sokkal hígabb kategória is lett, a bundle akciózásokból naponta annyit kaptunk az ölünkbe, hogy szinte teljesen értelmetlenné tették az egész megmozdulást.
Az indie-k mellett az AAA osztálynak se kedvezett az év. Az új konzolgeneráció még most se tudott rendesen beindulni, a 2014-re ígért címek többsége átcsúszott a következő évre és a legtöbb várt játék nagyon rosszul kezdett (AC Unity) vagy egyszerűen gyenge lett (Watch_Dogs, Thief).
Mondhatjuk, hogy ennél rosszabb már úgy se jöhet, és így is van, a 2015-ös év brutálisan jó címeket ígér - persze, ha nem félkészen adják ki az összeset. Most pedig jöjjön aminek jönnie kell, itt vannak a 2014-es kérdőív eredményei:

Humble 2K Bundle.PNG

A legjobb Humble Bundle a Humble 2K Bundle lett idén, amely tényleg jobbnál jobb AAA címeket tartalmazott, második helyet pedig fele ennyi szavazattal a hasonló AAA kategóriás Humble Square Enix Bundle vitte el.

battleblock_theater.jpg

Az év indie platformer játékánál szorosabb volt a helyzet, 32%-kal a Battleblock Theater nyert, nem sokkal lemaradva, a 2. helyet pedig a Shovel Knight kapta meg összesen 29%-kal.

goat_simulator.jpg

A sok elborult játéknak köszönhetően új kategória is született (Az év legelborultabb játéka) és természetesen nem más nyert, mint mindenki kedvence, a Goat Simulator, amelynek mellesleg érkezik a multis kiegészítése.

the_binding_of_isaac_rebirth.jpg

Az év legjobb roguelike játéka díjat elsöprő fölénnyel a The Binding Of Isaac Rebirth nyerte. Nekem Isaac nem volt akkora szám másodszorra, mint a második helyet megszerző roguelike-tower defense stílust ötvöző Dungeon of Endless, de szerintem hamarosan nagyobb teret fog az is hódítani roguelike körökben.

this_war_of_mine.jpg

A This War of Mine lett az év indie survival / horror játéka, utána pedig a The Forest-et szerettétek a legjobban. Számomra a craftolós openworld játékok kiesnek, de a This War of Mine tényleg odatett az évben.

valiant_hearts_the_great_war.jpg

A legjobb indie kalandjáték a Valiant Hearts : The Great War lett (39%), amely hasonlóan a This War of Mine-hoz, megpróbálja szokatlan szemszögből bemutatni a háborút. Második helyet 29%-kal pedig a szintén szép eredményeket elért The Vanishing of Ethan Carter szerezte meg.

banished 2.jpg

Az év legjobb indie stratégiai játéka a játéknaplón is kiemelten ajánlott Banished lett, amit Luke Hodorowicz, a Shining Rock Software alapítója és egyetlen tagja készített.

wasteland_2.jpg

A legjobb indie rpg játék a klasszikus Wasteland folytatása, a Wasteland 2 lett. Igazi minőségi darab, ahogy a második helyre csúszott akció-rpg Transistor is.

Igen magas ponttal (41%) a legjobb indie játék díját a This War of Mine kapta, aki nem ismerné, nézze meg a trailert és egyből akarni fogja.

Az év indie csalódása avagy szemeténél már nagyon megoszlottak a vélemények, de a legtöbbet a Dungeon Defenders Eternity kapta, teljes joggal.

A legjobb indie játékzene díját ismét a Supergiant Games kapta a Transistor OST-ért. Mondhatni könnyű dolguk volt ebben a mezőnyben, mert nem igazán jó OST tudott versenybe szállni. Remélem az egyre közelegő The Witness-nek azért legalább annyira brilliáns zenéje lesz, mint annak idején a Braidnek.

A szavazók között a legtöbben a CS:GO-val játszottak 2014-ben - számomra meglepetés volt, azt hittem továbbra is mobázik mindenki.

A "Hány bundle-t vettél az évben" kérdésre idén csak 13% mondta, hogy egyet se a többiek legalább 1-4 darabot de inkább 10-nél többet. Nem hiába nyomatják ezeket napi szinten, manapság már mindenki ismeri a bundle fogalmát és veszik, mint a cukrot.
Hiába a nagy Steam akciózások, az évben a legtöbben a Humble Bundle store-ból vásároltak és csak utána jött a közvetlen steames vásárlás.
A torrent kérdés, hogy töltöttél-e le bármilyen játékot az évben teljesen két oldalra helyezte a szavazókat, 40%-al az 1-4 játékot szedek le nyert, viszont 36%-al az egyet sem lett a második helyen. Szóval mondhatjuk, hogy a  legtöbben azért belenéznek egy-két játékba, de a sok akciónak hála, annyi játéka van mindenkinek, hogy teljesen fölöslegessé vált ez a forrás.
Viszont a vásárlók többsége (55%) egy játék vásárlásnál inkább kivár egy komolyabb leárazásig (minimum 75% vagy több) és szinte alig rendelnek elő, de azok is inkább megfontoltan. A COD: Ghosts, Watch_Dogs és az AC Unity után ez persze érthető.

steam_sale.jpg

Az évben az Early Access virágzását éltük. Nagyjából fele-fele arányban oszlott meg a "vásárolok" és a "nem veszek EA játékokat". A legtöbb vásárló többnyire azért adta be a derekát, hogy előbb hozzáférjen az adott játékhoz, de hasonlóan sokan azért, mert szeretik támogatni az ilyesfajta megmozdulásokat. A jó hír, hogy az Early Access vásárlók rendszerint nem bánták meg, hogy befektettek a korai fejlesztésű játékokba, bár én sokszor ellenkezőjét hallottam a többiektől: nem készült el, nem azt kapta, amit ígértek stb.
A közönség (84%) szerint mindegy, hogy indie vagy AAA játék, csakis a minőség a fontos. DLC vásárlásban az első helyen osztozott a "Néha veszek párat" és a "Csak az érdekesebbeket veszem meg, semmi skin és társai" válaszok. A legkevesebben voltak, akik a tartalom és a minőségtől független megvesznek minden DLC-t. Én idén nagyon minimálisra csökkentettem a büdzsét és egy-kettőt vettem csak. Ahogy én se éreztem annyira kiemelkedőnek az évet, úgy a szavazásból is az jött le, hogy nem volt rossz év (52%), de volt már jobb is (33%).

Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki rászánta az idejét és kitöltötte a kérdőívet. A legjobb kategóriás játékokat mindenkinek csak ajánlani tudom, a legtöbb tuti kapni fog kellemes leárazásokat az évben, aki viszont már nem tud mivel játszani, az kösse fel a gatyáját, mert az idei év az egyik legjobbnak ígérkezik.

Az eredmény teljes listáját itt tekinthetitek meg.

2 komment