2014. december 03. írta: ayo
Címkék: streaming steam
Elindult a Steam stream szolgáltatása

Mostantól minden béta feliratkozónak elérhető a Steam legújabb szolgáltatása, a kliensbe beépített stream funkció. A szolgáltatás által bárki belenézhet a másik játékába és hasonló könnyedséggel streamelheti a sajátját - na persze, ha a privacy settings-ben ez engedélyezett.
Tegnap a hír láttán én azonnal fogtam magam és körbeküldtem több mint 600 embernek egy teszt URL-t, hogy megnézzem közelebbről az egész működését.

steambeta.png

Fontos, hogy a szolgáltatáshoz mindenképp egy jó feltöltéssel rendelkező internet kell, anélkül nem érdemes megpróbálni, mert csak álló képeket fog sugározni plusz az online játékoknál komoly lagolás keletkezhet.

Első körben feliratkoztam a béta kliensre, majd újraindítottam, hogy az új frissítéseket felpakolja a gép. Első ránézésre semmi változást nem láttam, de minden játéknál feltűnt a Community Hub résznél a Broadcast menüpont. Itt elérhetjük a jelenleg sugárzó streameket - ha publikusra állítjuk (Anyone can watch my games) a privacy settings-et, akkor a miénk is meg fog jelenni az adott játéknál. Természetesen a barátainkat is meg tudjuk nézni egy egyszerű jobb klikk -> Watch Game kattintással a friendlisten.

Ha valaki nem szeretné, hogy bárki lássa a streamet, akkor válassza ki az "Only friends I invite can watch my games" opciót a Steam settings Stream fülnél, így csak akkor fog beindulni az adás, ha valakit meghívunk. A streameket amúgy a Steam kliens mellett jelenleg Chrome és Safari böngészőből is nézhetjük, de ez várhatóan majd bővül.

steam_stream.PNG

A stream szolgáltatás mindig elérhető, nincs konkrét ki-be kapcsolója. A stream akkor indul, ha megérkezik az első néző, ezután a Steam In-game Overlay-ben elő fog jönni egy Broadcast ablak, ahol a főbb funkciókat elérhetük. Itt lehet megállítani, vagy akár a Watch gombra klikkelve megszerezni a saját URL címünket, amit utána körbe is dobhatunk bárkinek. Ahogy észrevettem, ez egy egyedi cím, amely nem változik, tehát érdemes egyszer kimenteni és a legközelebbi adáskor elég csak azt megosztani a haverokkal - így nem kell egyenként a friendlistből meghívni őket.
A Steam stream funkció kliensbe való integrálásának köszönhetően úgy fut, mint bármely más része a Steam Overlayen.
Jelenleg csak streamelni lehet, menteni még nem, de az már csak egy lépés ezek után. Mentésnél már komolyabb hardverigény is előjöhet, de ha tartják a formájukat, akkor az is jobb lehet, mint jelenleg bármi más.

steam_stream2.PNG

Én eddig az Nvidia ShadowPlay programot használtam, amihez azért 8 GB ram nem ártott, ha mondjuk egy Far Cry 3-at streameltem max. grafikán és mindig zavart, hogy ki-be kellett lépegetni a fiókból meg a játékból, mert ha később kapcsolom be, mint a játékot, akkor nem lesz jó - persze maradhatott volna mindig bekapcsolva, de az simán 1-2 GB memória használat akkor is, ha nem játszom. Ez persze túlélhető volt, de az volt utolsó pont, amikor az OlliOlli-t szerettem volna streamelni, de a kemény jogszabályzásnak köszönhetően semmi hang nem volt egyik adásomnál sem. A Twitch meg annyit írt, ha gondom van írjak nekik, de nem sok kedvem van minden egyes felvétel miatt írni, hogy bocs, de az a játék zenéje.
Na most a Steamnél is vannak megkötések, de mindent megenged, ha az a játékhoz tartozik, tehát lehet hanggal nézni olyan dolgokat is, amelyekben például jogdíjas zenék vannak. Oh je. Ezek mellett még olyan pozitív dolgokkal egészítették ki szintén az integrálásnak hála, hogy nem látszódnak a chatablakok a nézőknek és könnyedén tudunk chatelni is velük. Továbbá játék közben bal felül mindig mutatja egy sorban, ha egy néző beír a chatbe, amely egy igen komoly funkció mikor épp szurkolnak neked miközben az egyik legkeményebb harcodat nyomod le, plusz jobb oldalt jelzi, hogy hányan nézik épp a streamet. Ezek olyan funkciók, amik már nagyon hiányoztak és végre a kliensbe beépítve megkaptuk egy igen jól optimalizált kivitelben. Le a kalappal ismét a Steam előtt, mától most már csak ezt fogom nyomni, majd lessetek meg ti is:
http://steamcommunity.com/broadcast/watch/76561198024972662/

5 komment