Brothers - A Tale of Two Sons

A Brothers - A Tale of Two Sons az utóbbi idők egyik talán legszebb játéka, sokszor kaptam magam azon, hogy a szám tátom a táj láttán. Végre valahára, nem csak az orrunktól 10 centiméterre dolgoztak a világon, hanem a távolban is felsejlik az aprólékos munka, ritkán látok ilyet manapság. A két testvér kalandját nem tűzdelték tele unalmas dialógusokkal, viszont annál több érzelem kapott benne helyet, ami elismerésre méltó.

Brothers - A Tale of Two Sons.png

Bár magáért, a vizuális élményért megéri a játékra szentelni néhány órácskát, annak, aki nézelődésnél és a világ bejárásánál többre vágyakozik, annak is tartogat a játék némi logikai és ügyességi feladványt. Sajnos azonban a kihívásokat egy nehézségi skálán inkább a könnyed mellé tenném, nem a „még a Google sem segíthet” kategóriába. Eleinte még reménykedtem, hogy „ez még csak a bemelegítés”, de a vágyálmom sajnos szertefoszlott. Több kihívással is elbírtam volna és ezzel szerintem mások is így lesznek.

Amit rendkívül furcsa volt a játék kapcsán megszokni az bizony a „kooperatív egyjátékos mód” miatt alkalmazott irányítás. Aki még nem tudná, a játék kontrollerre lett teremtve, a két főszereplő fiú között pedig nem tudunk hagyományosan váltani, hanem egyszerre tudjuk/kell őket irányítani a kontroller két gombájával, akciógomb gyanánt pedig a jobb és bal lengőkart használhatjuk. Ez talán egyszerűen hangzik, de amikor az agyunk elkezdi összekeverni a két gyereket, akkor bizony mindenki megy minden irányba, csak arra nem amerre kellene. Arról nem is beszélve, hogy az akciógombot sokszor kell lenyomva tartani, ami hosszú távon módfelett kényelmetlen. (Legalábbis számomra, hiszen nem vagyok nagy kontroller felhasználó.)

Ami az időtartalom illeti, a játék egyáltalán nem hosszú, sőt mi több kifejezetten rövid, amit nem igazán értek, mert játékmechanikára és környezetre bőven volt ötletük a fejlesztőknek. Én egy pillanatig nem untam, a játék az utolsó pillanatig tud újat előhúzni a tarsolyából, ami azért szép teljesítmény.

 

A bemutatóban sok izgalmas részt megvillant, de a játék élményét nem tudja visszaadni még egy teljes játékidőt lefedő videó sem. Ez egy olyan játék, amit meg kell tapasztalni, hogy érzelmileg is magával tudja ragadni az embert. Bár több aspektusában találni gyengeségeket, mégsem tudnám egyikre sem azt mondani, hogy rossz lenne, mert ez nem a hagyományos értelemben vett játék.

A játék elérhető PS-en, XBox-on és természetesen kedvenc platformunkon, a Steam-en is. Utóbbin jelenleg 14€-t kérnek a játékért, ami kissé soknak tűnhet néhány óra élményért, de egy leárazás során érdemes beszerezni.

komment