2013. december 09. írta: heavyrain
Contrast

Nem sok olyan játék jött ki mostanában, melyben egy gyermek, felnőtt élethez kapcsolódó megpróbáltatásainak, családi gondjainak lehettünk tanúi. Eddig csak a Papo & Yo és a Gone Home feszegette ezeket témákat,de most egy új indie címként a Contrast is bekapcsolódik melléjük.

contrast 1.jpg

Történetünk a 20-as években játszódik egy fiktív, leginkább Párizshoz hasonlító világban, ahol egy kislány, Didi segítőjét és „képzeletbeli” barátját, Dawn-t irányíthatjuk, miközben Didi próbálja helyrehozni az elvált szülei kapcsolatát. A játék folyamán csak mi leszünk hús-vér emberek, mindenki másnak csak az árnyékát fogjuk látni. A fejlesztőknek sikerült a részletes látványvilággal és a jazz zenével egy olyan, egész játékot végigkísérő noir hangulatot teremteni, ami képes már az első percekben beszippantani az embert.

Játékmechanizmusát tekintve egy logikai-platformer, viszont nem a szokásos fajtából. Dawn egy árnyék közelébe érve bármikor képes átlépni az árnyékvilágba, és ezáltal 2D-ben mozogni, majd tetszés szerint visszatérni a 3D-s világba. Ez az apró kis újítás rengeteg lehetőséget rejthetett volna magában, de sajnos a végigjátszás során csak kevés egyedi puzzle-el találkozunk, a többi teljesen átlagos. A történet, a sok negatív kritika ellenére, szerintem teljesen rendben van, bár a játék vége még hagy pár tátongó lyukat maga után.

contrast.jpg

A pályák jelenleg sajnos hemzsegnek a bugoktól, rengetegszer akadtam bele egy-egy tárgyba, ahonnan csak egy restart tudott kiszedni, vagy éppen zuhantam le a semmiségbe minden ok nélkül.

A Contrastot már a Greenlight-os bejelentése óta  követem ,és hatalmas elvárásokkal kezdtem neki. Éppen ezért az érzelmeim is vegyesek vele kapcsolatban. Mindenképpen átlagon felülire sikerült, de azért ráfért volna még plusz 1 év fejlesztés. Akik csak a puzzle részekért kezdenek bele, azok sajnos csalódni fognak a játékban, viszont akik kicsit is mélyebb figyelmet szentelnek a történetre, azoknak egy komoly és intenzív játékélményt ígér a Contrast, egy elég mély mondanivalóval.

A játékot Steamen keresztül megvásárolhatjátok,de érdemes előbb várni egy kicsit, amíg kijavítják a bugokat:
http://store.steampowered.com/app/224460/

1 komment