2012 szavazás összefoglaló

Akkor hát lássuk is, hogy telt el a 2012-es év indie játék téren. Azt már most kimondhatjuk, hogy a 2012-es év a bundle korszak tündöklése és sok bukása is volt. Na persze kivétel ez alól a Humble Indie Bundle (az indie pakkok úttöröje), ami mai napig olyan minőségi csomagokkal bombáz minket, hogy mindig kell pár óra, hogy észhez térjek. Nem hiába szavazott mindenki egyöntetűen rájuk, mint legjobb indie bundle.
Én csak annyit várok az évtől, hogy legyen inkább kevesebb, de minőségibb pakkok és ne egymás hegyén hátán, hisz a folyamatos akciók miatt a varázs se ugyanaz már. Na meg persze az indie pakkok az indie játékokról és ne a ZS kategóriás 10 éves játékról szóljanak, amiről még leírást is nehéz találni néha:)

humble indie bundle.png

A legjobb HIB bundle természetesen a THQ pakk lett, a legjobb játék pedig a Saint's Row: The Third. Ha viszont azt nézzük, hogy eladásban az 5 vagy 7 mennyit ért el, akko már nem is annyira durva a különbség, ahhoz képest, hogy a THQ AAA címekkel jött. Ez számomra egy nagyon pozítiv dolog, hisz ez is mutatja, hogy az indie már pedig egy minőségi dolog, amire van igény.

thq_humble_bundle_revised_header.jpgA legjobb Indie Royale a The Fall bundle lett, a legjobb játék az általam is nagyon kedvelt Nuclear Dawn-nal. Ami valahol érdekes, hisz ott a nem annyira populáris, de annál kellemesebb To the Moon-t volt húzó cím. Én az Indie Royale-tól még többet várok az évben, hisz azért nekik a háttérben ott egy Desura, de néha nagyon mellé tudnak sajnos nyúlni.

indie roylae the fall.jpgTalán az Indie Gala az, ami leginkább megosztja a közvéleményt, de azért itt is lehetett tudni, hogy az Indie Gala 9 fog nyerni a Worms / Broken Sword részekkel (Broken Sword 2 nyert a szavazásnál). Néha tényleg rendesen összeszedik magukat, de túl sok volt az évben belőlük és ez meg látszott a minőségen is.

indiegala-9.pngBe Mine Bundle-nél kicsit nehezbb dolog volt, hisz az első és a második pakkjuk rendesen odatett annak idején, de holtversenyben a 2-es nyert, amiben a szavazás nyertes Killing Floor is benne volt:) Nekem az 1 is bejött a maga 1$-os szuperpakkjával szép kezdés volt, de sajnos azóta ők is gyengélkednek.
bemine2.pngTermészetesen továbbra is a Steamworks-öt szereti mindenki, de azért voltak egy páran akik a GOG.com-ra szavaztak, így az második lett. Tény, hogy jó dolog, ha egy helyen vannak a cuccok, de azért nem rossz, ha a tesónknak is át tudjuk küldeni a játékot, na meg a sok bonusz artwork meg hasonló finomságokról nem is beszélve. Már többször is leírtam, de itt is kiemelem, hogy mint a legjobban fejlődő oldal a GOG.com nyert nálam: új és régi játékok (PC - MAC), DRM Free, bónuszok és mindezeket $-ban. A másik opció, amit még szoktam emlegetni, hogy a fejlesztő oldalán vásároljatok, hisz ott mindig olcsóbb és jobb akcióval szokták adni a saját játékaikat.

A "Hány bundle-t vettél az évben?" kérdésnél alig szavaztak a "Nem vettem." opcióra, aminek szintén megint csak örültem, hisz ez is csak azt jelzi, hogy mi magyarok is egyre inkább legálisabb úton szeretnénk beszerezni a játékokat és ha adnak rá esélyt, akkor ezt ki is használjuk. Sajnos még sok ember van aki úgy gondolkozik, hogy co-op v multi a játék? Nem? Akkor minek vegyem meg? De szerencsére ez is csökken. Többen voltak, akik arról meséltek, hogy milyen jók a pakkok vagy az akciók és már el is felejtették a torrenttel való szenvedést, na meg ha tetszik egy játék, akkor miért ne támogassa?:)

Az év indie játéka a magyar Sine Mora lett. Nem rossz játék, de úgy érzem, hogy itt a magyar fejlesztők miatt nyert a játék:) Természetesen ajánlom mindenkinek!

sine mora.jpgA legrosszabb játék se volt kérdeses: Revelations 2012. Nem értem néha, hogy egy Fly'N vagy egy Giana Sisters játéknak miért kellett a Greenlight megjelenésére várni, hogy nagy nehezen bekerüljön a Steambe, eközben egy ilyen játék 2012-ben simán megjelent.

revelations_2012.jpgAz év meglepetése egyértelműen a Legend of Grimrock volt, hisz egy nagyon elfeledett stílust tökéletesen visszahozott az élők sorába. Az év csalódása a Krater lett, amitől mindenki egy kicsit jobbat várt a megjelenéskor - sajnos nagyon sok félkész játékot adtak ki az idén Steamre. Számomra viszont az összes multiplayer only játék ebbe a kategóriába esik. Számos olyan cím jelent meg, amit kb. 5 perc után megmondtam, hogy ez bukta lesz (pl.: Ravaged) és az is lett.  Nem is értem, hogy mit gondolnak a készítők, mikor egy ilyen játékot kezdenek el fejleszteni. A csak multinak manapság sokkal kevesebb ereje van - főleg hogy több a játék, mint a játékos. 2013-ban remélem már nem lesz kényszer a multiplayer gyártás és észreveszik, hogy a kis single indie-k is milyen jól fogynak.
legend_of_grimrock.jpgA legjobb indie platform az általam is kedvelt Giana Sisters győzött kimagaslóan. Az év végét nagyon jó címekkel zártuk szerencsére (FLY'N, Pid, stb.), remélem a mostani év is hasonló jó címekben gazdag év lesz.

giana sisters.jpgA legjobb soundtrack nyertes se volt nagy kérdés: Bastion. Megtippelném, hogy a Build That Wall (Zia's Theme) miatt, ami tényleg az egyik legjobb track a játékban.

Remélem az idén is velem tartotok és még több minőségi bundle és játékajánlót fogtok itt olvasni, akkor pedig hallgassuk meg a legjobb soundtrack-et:

komment