A megköttetett cukiság

2016. március 23. írta: Sirandrish
Yoshi's Woolly World

Úgy tűnik, hogy a Wii U telis tele van ilyen kis cukiságokkal, de én ezt nem is bánom. Jól esik néha kiszakadni a látványos robbanásokból, hátrahagyni a poligonok milliárdjait és csak úgy, szórakozni picit. Korábbi tesztalanyommal ellentétben Yoshinak már voltak önálló játékai, de engem valahogy ezek elkerültek. Hogy őszinte legyek, nagyon nem is érdekeltek, illetve Mario mellett nálam mindig csak másodhegedűs lehetett. Ám most mégis úgy hozta a sors, hogy találkoztunk, és így belekóstolhattam a Nintendo zöld dinójának egy kalandjába.

yoshi_1.jpg

És hogy miről is van szó? Dióhéjban egy oldalnézetes Mario játék, Yoshi mozgására/lehetőségeire optimalizálva. Például mivel Yoshi tud repülni is, így két platform között sokkal nagyobb távolságok is lehetnek, mint Mario esetében. Persze azért azt tartsuk szem előtt, hogy kedves kis dinónk nem túl profi repülő, így felfelé mondjuk nem is tud, csak egy vonalban vagy zuhanni lefelé. De ez ne szegje senki kedvét, ettől ő még nagyon is szerethető marad. Természetesen nem csak ennyit tud, hanem szinte bármelyik ellenfelét le is tudja nyelni, és azokat "újrahasznosítva" (nem tudom szebben mondani: kis golyókat kakil belőlük), már fegyverként tudja használni. Vagy épp platformot tud belőlük "kötni". 

yoshi_2.jpg

 A Yoshi's Woolly World, ahogy a címéből is kiderülhet, egy az egyben egy fonalvilág. Mind a karakterek, mind a platformok, tereptárgyak, ellenfelek, mind-mind fonalból vannak megkötve. Ez az amúgy is cuki játéknak ad plusz egy kis cukiságot, ugyanis minden úgy néz ki, mintha egy gyerek játékszobájából lenne kiemelve. Ami nekem például nagyon tetszett, hogy a platformok mindig és mindenhol besüppednek alattunk, ezzel is szimbolizálva a gyapjú puhaságát. Teljesen helyénvaló és természetes, de mégis meglepetésként ért.

yoshi_3.jpg

Ahogy említettem lényegében egy platform játékról van szó, ám a Mario játékokban megszokott nyolc világ helyett itt csak hatot kapunk. Itt is vannak mezős, sivatagos, vizes, stb. világok, csak itt kicsit kevesebb. Azonban így sem kell félnünk, mert ahhoz képest egy kellemes 8-10 órás kikapcsolódás van benne, még akkor is, ha nem gyűjtünk össze mindent. Ha viszont szeretnék gyűjtögetni, akkor ennek a többszörösét is eltölthetjük a fonalvilágban, ugyanis van mit gyűjteni. Vannak itt összegyűjthető szívecskék, virágok, plecsnik, és persze fonalgombolyagok is. A fonalgombolyagra  kitérnék, mert ha bármelyik pályán összeszedjük az 5-5 gombolyagot (egyébként nem gombolyag, de fonal), akkor kapunk egy újabb Yoshi skint. 

yoshi_4.jpg

Van itt Flower Yoshi, Ashen Yoshi, Aqua Yoshi, Blizzard Yoshi és még rengeteg fajta. A fonalon kívül még a virágokra is kitérnék. Ebből is van öt minden pályán, és ha egy világon belül az összes pályán összeszedjük mindet, akkor egy speciális Yoshit kapunk, amik a régi Nintendo konzolokra hajaznak. Van itt Wii U, Wii, GC, N64, SNES és NES is. A Wii U-s pólós a személyes kedvencem, de a lila, orrán Gamecube felirattal feszítő Yoshi sem rossz. Nah de a felsorolásnak itt még koránt sincs vége, mivel a játék rengeteg Amiibo figurát támogat, és minddel egy-egy új Yoshi skint kapunk. Így aztán lehet belőlünk Mario, Link, Donkey (persze ezek Yoshi megfelelője) vagy bármi, így azt hiszem, mindenki megtalálja a kedvére valót. Ja és persze ott a különleges kötött Yoshi amiibo. Ő azt tudja, hogy ha egyedül játszunk, akkor kapunk egy második Yoshit és a kettőt egyszerre irányíthatjuk. Ami néha kicsit kaotikus, néha viszont nagyon is hasznos.

A platformeres ugrálós részeket néha egy-egy bónuszpálya tarkítja, ahol át is alakulunk. Így aztán néha esernyő Yoshiként szállunk a szélben, vagy motor Yoshiként száguldozunk, esetleg Giant Yoshiként, Godzillát megszégyenítő módon tarolunk le mindent. Sajnos vagy nem sajnos (mindenki maga döntse el), ezek az átalakulások elég ritkák (konkrétan minden világban egy ilyen van), szóval ha esetleg valakinek ez nem tetszene, annak sem kell aggódnia. A játék egyébként nem nehéz, főleg ha ketten játszunk, ugyanis ha leesnénk akkor a társunk végtelen számban vissza tud minket hozni. Ha mindketten leesnénk, mielőtt ez megtörténne, akkor pedig ellenőrzőpontonként van mentés.

yoshi_5.jpg

Amit még nem említettem, azok a badgek/jelvények. Ezeket a játék alatt folyamatosan unlockoljuk, és minden pálya elején választhatunk belőlük némi pénzért cserébe. Pénz alatt azt értem, amit a pályákon lehet összeszedni. Ezek egy-egy apró segítséget adnak, például választhatunk egy fonalkutyát, amit nem csak, hogy meg lehet lovagolni, de ugatni kezd, ha valami gyűjthető cuccot lát, ami igen hasznos a gyűjtögetőknek. De van itt olyan egyszerű plusz, mint a több élet, vagy olyan extrém dolog is, hogy Yoshi nyelve mindent elkap, de akad még néhány ezeken kívül is.

yoshi_big.jpg

Örülök hogy végre megismerkedhettem Yoshival, mert amilyen egyszerű ez a játék, olyan nagyszerű. Nem túl rövid, kellően változatos, és rendkívül szórakoztató. Főleg ha ketten játszunk. Hogy a teljes árát megéri-e, az szerintem relatív. De hogy használtan vagy valami akció során megéri beszerezni, az tuti. Kötögetésre fel!

2 komment