Végre egy jó tycoon játék!

2017. november 30. írta: ayo
Turmoil

Sok év után végre itt egy igazán addikt tycoon játék, aminek központjában az olaj áll, na meg persze a pénz.
A játék tipikusan az egyszerű, de nagyszerű elvet képviseli. Grafikailag letisztult és igényes, ami a kezdeti játékot könnyeddé teszi, majd minden pálya avagy föld kitermelése után bővülnek a lehetőségek és így nehezedik a játék, ami ebben az esetben csak még több izgalmas szórakozást jelent.

turmoil_5.jpg

Kezdetben egyszerű a dolgunk, olajat keresünk, fúrótornyokat építünk és szállítjuk az olajat eladásra. Eleinte csak pár hónapos szakaszokat kell lenyomni, majd pár pálya után már egy teljes év lesz mindenre, ami tény hogy hosszabb idő, de többet is kell termelni, tehát komoly üzleti stratégiával kell nekiesni, hogy minél gyorsabban minél több pénzt termeljünk.

Az előkészületek

Ahogy minden tycoon játéknak, itt is egy a lényeg, a profit. Ha nem termelünk elég bevételt, akkor pillanatok alatt végünk lesz. Ha pluszban végzünk, az már nem rossz, de nem mindig lesz elég a fejlesztésre. Fejleszteni viszont mindent kell majd, hiszen ha nem követjük a fejlődési tendenciákat, akkor le fogunk maradni a többi olajmágnás mögött. A játék végső célja, hogy mi legyünk a polgármester, amit csak egy módon tudunk elérni, ha rendszeresen vásárolunk részvényeket a tőzsdén licitálás útján és miénk lesz a többségi rész. Ez azt jelenti, hogy baromi sok pénzt kell majd termelnünk, kezdjük is sorban.

turmoil_1.jpg

Elsőként vennünk kell földet, ahol olajat fogunk keresni, termelni és eladni. A régiók első köre teljesen lutri, de a korábban kitermelt földek alapján ki lehet sakkozni, hogy hol lesz még jó olajlelőhely. Ezekre a földekre fog leginkább mindenki licitálni, tehát egy magas számmal jelölt hely melletti földre igen csak nagy összeget kell letenni, hogy a miénk legyen.
Utána mehetünk licitálni az adott részesedésért a tőzsdére, ami az end-game-et fogja meghatározni, szintén jó pár ezer dollárba fog kerülni. Ezután még fejleszthetünk az eszközeinken, amik a kitermelést és eladást fogják segíteni, de általában 20-30 ezer dollár is lehet egy-két fontosabb upgrade, tehát sokszor nem lesz pénzünk minden körben a legjobb dolgokra. Persze felvehetünk kölcsönt is, ha nagyon bízunk a vásárolt földben, de ezt inkább hanyagolnám.

Természetesen pár rossz húzás után azonnal vége a játéknak, tehát óriási kockázata van minden lépésünknek, ezért érdemes átgondolni mindent, na persze aki nem mer, az nem nyer. Párszor próbálkoztam és szerencsém volt, de néha annyira nem, hogy simán ráment az összes profitom, amit előtte szereztem és stagnáltam több körig, mert hiába vettem menő olajföldeket drágán, az egy év alatt nem tudtam eleget termelni új eszközök segítsége nélkül.

A játékmenet

Ha megtörtént a földlicit, a részvényvásárlás és az opcionális fejlesztés, akkor jöhet a játék lényege, az olaj termelése és eladása. Kezdetben olajkereső srácokat alkalmazunk, akik segítenek abban, hogy nagyjából hol érdemes fúrni. Kiépítjük a kutat és fúrunk lefele, amíg nem találunk valamit. Ezt később upgrade segítségével lehet pontosítani vagy akár bevethetjük a vakondokat is, amik a földben random pontokat tárnak fel és még lesz egy profi szkenner is, ami pontosan megmutatja az adott helyet, nyilván ez lesz a legdrágább dolog.

turmoil_2.jpg

Ha jön az olaj, akkor  a fúrótorony mellé kell egy szekeres szállító, aki elviszi eladni az adott mennyiséget vagy tárolhatjuk is szintén fejleszthető tárolókban is későbbekre, ha túlságosan gyenge az olaj ára. Az elején egy, később két felvásárló között is választhatunk, tehát érdemes figyelni a képernyő jobb és bal oldalát, hogy mikor hol van épp növekedés az árban.

A pályákon mindig 2000 dollárral kezdünk. Ez pont annyira lesz elég, hogy beindítsuk a termelést. Onnantól viszont már ügyesen kell termelni az olajat, hiszen ha nem megy fel az ára a számunkra megfelelő értékre, akkor rengeteg tartályt kell felépíteni. Na de mi van, ha közben gyorsabban jön az olaj? Ha kifogyott a pénzünk és már nem tudunk tovább termelni, de eközben az olaj ára a béka feneke alatt van? Hát ilyen esetekben nyelnünk kell, mert hiába figyelünk oda, lehet, hogy pont az adott szakaszban rosszul jövünk ki és ahhoz, hogy bírjuk az ütemet még több pénzre lesz szükségünk, így sokszor lesz olyan helyzet, hogy a filléres üzletekbe is belemegyünk, hogy majd a későbbi csúcsoknál komoly eladásokat termeljünk; na persze, ha az évben lesz növekedés. Komoly döntéseket kell sokszor meghozni az igazán nagy profit érdekében. Ezeket ki kell ismerni, ahogy a fejlődési rendszert és az upgrade-ek hasznosságát.

turmoil_3.jpg

Elsőre biztosan nem lesz könnyű, de aki szeret a pénzzel gazdálkodni, az szerintem pár kör után hamar meg fogja szeretni az érdekfeszítő játékmenet miatt és a folyamatosan bővülő upgrade-ek adta lehetőségek végett.
Lehet majd nagyobb tartályokat venni, a szívás ütemét növelni, olajfuratokhoz elosztókat építeni, gyémántot keresni, földgáz business-t indítani, fúrótornyokat fejleszteni, gyorsabb-nagyobb szállítóeszközöket szerezni, komolyabb olajkeresési funkciókat fejleszteni és meg sorolhatnám.

A Turmoil elemei nagyrészt véletlenszerűek, ezért bármennyiszer újrajátszható, több végigjátszásnál is ugyanolyan izgalmas tud lenni, ráadásul tesztelhetjük a skilljeinket, hogy mennyivel leszünk jobbak, ha persze sikerül eljutni a végére.
A játék tartalmaz még heti extra kihívásokat is, amiben online leaderboarddal versenyezhetünk a többiek ellen a hetenként direkt erre készített egyedi pályákon. Emellett az első kijátszás után előkerül a game mode+ fokozat is, tehát kipörgetés után is bőven akad még kihívás.
Nekem az első végigjátszás 20 órába telt, amit a fentiek miatt simán meg lehet sokszorozni, ha kedvünk támadna kereskedni.

turmoil_b.png

Rég játszottam ennyire jó tycoon típusú játékkal. Sőt, nem csak engem kötött le, hanem Anna az első pályától az utolsóig végig izgulta velem a teljes játékot, mert nézni is legalább annyira izgalmas, mint játszani.
A Turmoil alapára kicsit drága, de szerencsére 50%-os akcióban szokott lenni és már volt bundle csomag része is, szóval egy jó akcióban kimondottan érdemes rá lecsapni, ritka az ennyire élvezhető tycoon játék mostanság.

komment