Szubjektív véleménynyilvánítás következik

2016. augusztus 15. írta: SamuelDivinium
5+2 ok amiért abbahagytam a Pokémon GO-t

A játék nagy hype-nak örvend és megjelenése óta töretlen a sikere. Én is nagy izgalommal vártam a hivatalos megjelenését Google Play-en, mert számomra sem közömbös a franchise. Látom a játékban a potenciált, ennek ellenére én másfél hét után meguntam a játékot. Hogy miért történt ez, alább olvashatjátok.

pokego_header.jpg

1. A harc

Gyerekkoromban sokat játszottam az első három generációval, sőt még az animét is figyelemmel követtem egy-két évadon keresztül, épp ahogy akkor adták a tévében. Élvezetes volt a játékon belül különböző pokémonokat összefogni, fejleszteni, cserélgetni a harci támadásaikat, kiépítve a saját stratégiám. A GO más. Itt semmi lehetőség nincs a pokémonod fejlesztésére harcolással, nincs stratégiai beleszólásod abba, hogy milyen mozdulatokat használhat a zsebszörnyed harc közben. Amit a gép dob, azt kell használnod, nincs mód cserélgetésre. Vad pokémonokat fogni is annyiból áll, hogy labdákat, gyümölcsöket dobálunk rájuk, mintha a Safari Zone-ban lennénk. A teremmérkőzéseknél lévő valós idejű harc is foghíjas, püfölöd a telefonod, próbálsz kitérni a támadások elől, de elég káosz az egész.
Konzolon ha a te típusod ütötte az ellenfél típusát (super effective), akkor magasabb szintű ellenfeleket is könnyebben le lehetett verni, de sajnos itt ez nem működik.
Nekem jelenleg szinte csak normál és repülő típusú versenyképes pokémonjaim vannak 14-es karakter szinten… Ebből következik a következő pont.

2. Változatlan pokémonok és nincs értelme fejleszteni őket.

Az ötlet nem rossz, hogy térképi adottságokból adódóan tudjon az ember különböző típusokat fogni. Az eredetiben is, ha megfeszültél is, Route 1-en csak Pidgey-t vagy Rattatát tudtál fogni. Ott viszont megvolt a lehetőséged a továbblépésre. Ha az ember 8 órát dolgozik belvárosban, nincs arra kapacitása, hogy három várossal arrébb egy tóhoz látogasson CP14-es Staryut fogni. Fejleszteni se láttam értelmét a pokémonokat, minél magasabb szintű a karaktered annál nagyobb eséllyel fogsz eleve magas szintű egyedeket. Fölösleges elszórni több ezer Stardustot azért, hogy egy CP10-es Pidgeyből CP50-est fejlessz, ha 2 szinttel később CP141-es Pidgeyt találsz eleve. Fejleszteni pedig eleve úgy is olyanokat tudsz, amikkel úton-útfélen találkozol, mert csak belőlük tudsz kisajtolni cukorkákat a szörnyek erősítéséhez. Így hát az én "ütőképes" csapatom is Pidgeot-ból, Fearow-ból és Raticate-ből áll, amiket eleve magas szinten kaptam el.

3. Már akkor el voltál késve amikor letöltötted az appot.

Külső APK telepítéssel már idő előtt hozzá lehetett jutni a játékhoz, mielőtt hivatalosan kijött volna Google Play-en Magyarországon, így akik vártak a hivatalos release-re (mint például én is) már eleve hátrányból indultak. De még ha nem is lett volna ez így, abszolút nincs esélye a későn érkezőknek (értsd: akár 1-2 nappal később érkezők) felvenni a versenyt a CP900-as Snorlaxekkel, Magmarokkal a környező GYM-ekben.

4. Nincs se trade, se PvP

Az emberek közti interakció kimerül a közös GYM foglalásokban. Persze lehet összeállni és közösen csalogatni mindenkihez a pokémonokat, meg bandázva elmenni egy-egy PokéStop-hoz, de se cserélgetni jelenleg még nem lehet a lényeinket, se másik ember ellen harcolni velük. A hírek szerint a jövőbeli frissítésekben benne lesznek ezek, ami nagyon jó dolog, hiszen ezeket hiányolják a legtöbben a játékosok.

5. Startereknek semmi értelmük!

Teljesen mindegy, melyik starterrel kezdesz, csak és kizárólag saját evolúciós láncba tartozó pokémonból származó cukorkával fejlesztheted tovább. Pont. Ha nem találsz 20 Charmandert az utad során soha nem fog továbbfejlődni, se nem lesz erősebb. Starterednek kellene lennie a(z egyik) legerősebb pokemonodnak, ennek ellenére az én CP12-es Squirtle-m mai napig abban a státuszban is van és abban is fog maradni, mert nem elég, hogy vízi pokémon, még starter is, ezért – gondolom – ritkább, mint a többi.

pokemon_go_map-970-80.jpg

+1 Indokolatlan cukorka-konverzió

Ez egy kisebb problémám a játékkal, de ugyanannyi cukorkát (azaz 1) ér egy CP20-as Pidgey, mint egy CP417-es Pidgeot. Itt nem csak a szintkülönbség a bajom, hanem hogy a fejlettebb egyed is ugyanúgy 1db cukorkává válik, mint a fejletlenebb. Legrosszabb lázálmomban is 1-2-3 arányban váltanám őket, ha semmi mást nem veszek figyelembe (pl. Pidgey 1, Pidgeotto 2, Pidgeot 3 cukorka). Nem is értem mit gondoltak itt.

+1 Muszáj megnyitva lennie az app-nak folyamatosan

Hiába a battery save mód a játékon belül, folyamat be kell kapcsolva lennie a játéknak, hogy működjön a progi. Nem lehet azt, hogy elindítom a háttérben és közben tudok böngészni, facebookozni, stb. Nem tudom technológiai akadálya van-e ennek vagy simán így csinálták meg, de elég bosszantó.

Mint az alcímben írtam, ezek szubjektív vélemények. Át tudom érezni a kommunális élmény okozta örömöt, amikor csapatostul mentek pokémonokat gyűjteni és termeket foglalni. Aki sokat utazik, biztos sok különböző pokémont képes elfogni és ne adj Isten tovább is tudja őket fejleszteni. Mindezek ellenére a játék ebben a formában nem mindenkinek való. Következő cikkemben kitérek 5 módosításra, amivel több ember számára lehetne élvezhetőbbé tenni a játékot. Ha ezek bekerülnének én is minden további nélkül visszatérnék hozzá, hogy elmondhassam: a célom az, hogy jó legyek hű társam oldalán.

4 komment