Egy agyizzasztó puzzle platformer

2015. július 09. írta: SamuelDivinium
Where Is My Heart?

A Where Is My Heart? egy fantasztikus puzzle platformer játék, amely könnyen elsajátítható irányítása ellenére rendkívül változatos és agyizzasztó feladványok elé állít minket. Az aranyos pixelgrafika csak a látszat, az első néhány feladvány után igen is keményen törnünk kell a fejünket és sokat kell kísérleteznünk ahhoz, hogy a pályák végére érhessünk.

whereismyheart_banner.png

A történet szerint három erdei szellemet irányítunk, akiknek a világa darabokra tört szét. Ezek a darabok aztán teljesen összekeveredtek – ezekből lesz majd egy-egy pálya. A mi feladatunk, hogy a szellemeket a pálya végére eljuttassuk és lehetőség szerint halál nélkül az összes szívet felszedjük útközben. Igen ám, csakhogy a pályák, mint említettem, több részre szakadtak, a részek össze-vissza vannak a képernyőn, ráadásul vannak átfedések bizonyos részek között. Tegyük fel, hogy a pálya csak egy egyenes szakaszból áll, a szakaszok, amiket a képernyőn látunk nem feltétlenül egymás után következnek, csak mi látjuk úgy. Ez az egyik eleme a játéknak, amiért minden feladvány más és más lesz. Az ösztönös reflexeinket, amik előjöhetnek egy puzzle platformer játék során félre kell tennünk és nagyon óvatosan, szinte lépésenként kell haladnunk a pályán, ugyanis sosem tudhatjuk, hogy a következő darab amit látunk a pályából hol is helyezkedik el a világban.

whereismyheart_field.png

A három figura képes egymással kapcsolatba lépni. Helyenként szükséges, hogy egymás fejére álljanak, hogy egy magasabb platformra eljussanak. Ezenkívül ha egymás fejére állnak a pályán belül egy megadott ponton, akkor át is alakulhatnak egy nagyobb, erősebb, különleges képességgel rendelkező lénnyé. Ilyenből több is lehet: az "Antler Ancestor", aki képes duplán ugrani, a "Rainbow Spirit" aki képes elforgatni a pálya minden elemét, hogy újrarendezze a világot, illetve a "Bat King" aki látja a rejtett platformokat – bár ezeket csak ő veheti igénybe – illetve titkos átjárókat a falakban, amiket viszont társai is használhatnak.

whereismyheart_rainbowspiritpower.png

A narratíva nem bővelkedik szöveggel, egyes pályák előtt olvashatunk információkat egyes karakterekről vagy az átalakult verziójukról. Személy szerint még nem játszottam ki a játékot ezért nem is tudom mi lesz a vége a történetnek, de engem a játék mechanikája úgy megfogott, hogy mindenképp ki fogom pörgetni. A játék egyébként 30 pályából áll, 15-20 között kezd olyan szintre bonyolódni, hogy bizony számtalan halál és próbálkozás kell ahhoz, hogy begyakoroljuk melyik pályarész hova tartozik.

whereismyheart_fragmentedfield1.png

A játék zenéje minimális, a hangeffektek aranyosak. A világ él, mozognak a felhők, a virágok, bogarak repkednek a képernyőn. Antler Ancestor formában a nappalból éjszaka lesz, csillagokat láthatunk mozogni, apró fénypontokat körözni a pályán. 

whereismyheart_fragmentedfield2.png

A játék a hivatalos oldalán 7,99$, Steamen 7,99€. Vitatható, hogy a játék megér-e nyolc eurót/dollárt, akinek kétségei vannak, jobban teszi, ha vár minimum egy 50%-os akciót. Végigjátszás nélkül viszont elég sok időbe fog telni, mire átverekedjük magunkat az összes pályán, így biztosított a jó pár óra szórakozás, pláne ha 100%-ra akarjuk teljesíteni a pályákat.

komment