Egy meseszép vízalatti kaland

2017. augusztus 28. írta: Sirandrish
ABZÛ

Az ABZÛ egy olyan élmény, amit nem igazán lehet leírás alapján megismerni, át kell élni. Nem az a játék, ami elé egy hajtós munkanap után akár minden héten le lehet ülni. Az ABZÛ-ra nem kell felkészülni és nem kell erőltetni, csak hagyni kell, hogy átjárjon az a megmagyarázhatatlan valami, amit ABZÛ-nak hívunk.

abzu_1.jpg

Nem is tudom hol kezdjem, talán a végén. Az ABZÛ rövid, de nagyon. Kényelmes tempóban is 2-2,5 óra alatt végig lehet rajta menni. De akkor miért is venné meg az ember, amikor egy mozi is tovább tart?

A válasz pedig pofonegyszerű: az élményért. Az ABZÛ-t nehéz lenne játéknak hívni. Inkább hívnám egy interaktív szemeink előtt megelevenedő vízalatti kalandnak, amely rabul ejti a játékost. Ez a kaland arról szól, hogy egy emberszerű lénnyel, akinek oxigénre sincs szüksége, felfedezzük a tenger mélyén rejtező élővilágot, és élvezzük az elénk táruló látványt. És hát lesz mit nézni.

abzu_2.jpg

Persze nem kell poligon milliárdjaira számítani, erről szó sincs. Ha hasonlítanom kéne valamihez, akkor elsőnek a Rime ugrana be, hiszen annak van ilyen meseszerű grafikája, bár az ABZÛ-ban valahogy mégis realisztikusabb.
Az elénk táruló tengermélyi világ lenyűgöző. Az csak egy dolog, hogy szerintem több mint száz fajta vízi élőlény kapott helyet a programban, de azok mind egytől egyik remekül lettek lemodellezve.
Minden egyes faj másként viselkedik. Vannak könnyen megriadó halrajok, a semmitől sem félő cápák, és a mindenre fittyet hányó hatalmas kék bálnák is. Természetesen ez a felsorolás koránt sem teljes. Vannak császárhalak, angyalhalak, viperahalak, holdhalak, kardhalak, kék cápa, kék bálna, delfin, csillaghal, tintahal, ráják és még ezernyi minden.
Kíváncsiságból csak-csak utánanéztem, és dobtam egy hátast, ezt nézzétek: A játékban fellelhető élőlények!

abzu_3.jpeg

A kaland (csak hogy ne hívjam játéknak) látványosan szakaszokra van osztva. Ugyan nem jelzi a játékos felé, hogy ez volt az első meg második fejezet, de nem is kell neki. Minden ilyen szakaszon az lesz a feladatunk, hogy a kiinduló pontból eljussunk a szakasz végét jelző örvényig. És ennyi. Persze közben nem árt nyitva tartani a szemünket, és elcsodálkozni hogy milyen részletes is a vízi világ. A hatalmas, több száz egyedet számláló halrajok mozgása valami elképesztő, de a hatalmas ráják kecses "repülése" is megér egy misét. Arról nem is beszélve, hogy a nagyobb jószágokra, mint pl. a delfin, cápa, vagy nagyobb méretű hal, fel lehet kapaszkodni és őket használva felfedezni a területet.

abzu_4.jpg

Előfordul majd, hogy valami feladatot kell megoldanunk, pl. két láncot kell felcsévélnünk vagy épp le, hogy a hatalmas kapuk kinyíljanak vagy robbanó tárgyak között kell szlalomoznunk, hogy beizzítsunk egy hatalmas motort, de ezek mind csak kis kitérők. A lényeg továbbra is a felfedezés és a végtelen állatvilág megismerése.

Összességében ez egy meseszerű történet, amit mindenkinek javasolnék átélni, de a 20 eurós ár elég húzós a két órás kalandért. Mindenesetre annyira szép és annyira egyedi, hogy egy kisebb akcióban vétek kihagyni!

komment