2015. július 30. írta: csehla
Spectra

Nem túl nagy hírveréssel, de ismét kijött egy ügyességre és reflexre alapuló játék, amely nem próbálja meg megreformálni a műfajt, csupán egy szeletet szeretne kapni a tortából.

spectra_main_menu.jpg

A Spectrát leginkább az Audiosurfhöz lehetne hasonlítani. Adott egy hangulatos, nekem leginkább a TRON-hoz hasonlító grafika,a feladatunk pedig az, hogy űrhajónkkal az akadályokat kikerülve kis kockákat gyűjtsünk össze, amikért természetesen pontokat kapunk és minél többet szedünk össze hiba nélkül, annál több bónuszt kapunk. Ugyanakkor többet is bukhatunk ezáltal, ha véletlen falnak vagy akadálynak ütközünk. A körítést a nagyon jól kiválasztott chiptune zene adja, amit ha megkedvel az ember, akár a lejátszási listájába is belerakhat, vagy akár soundtrackkel együtt is megveheti a játékot. Viszont megvan ennek a veszélye is, ugyanis a játék nem mindig a legkönnyebb, és ha meghaltunk, a zene újraindul és a sokadik próbálkozásra még a legjobb dallamokat is meg lehet unni. Ha véletlenül leszédelegnénk a pályáról még akkor sincs veszve semmi, hiszen egy pár másodpercig még visszareppenhetünk, ha ügyesek vagyunk, amit a program természetesen pontokkal jutalmaz. Bár a pontoknak túl sok jelentősége nincs (az achikat leszámítva), egy online ranglistán erősíthetjük vele pozíciónkat, illetve a későbbi 10 pálya megnyitásához szükséges. Ha sikerül adott mennyiségű pontot vagy távolságot megtennünk a pályán, akkor enged a játék a következő szintre.

spectra_ingame.jpg

Természetesen ezek egyre nehezednek, ezért minden koncentrációnkra szükség lesz, ha teljesíteni akarjuk őket. Magasabb szinten megjelennek a "gyorsítók" is, amik értelemszerűen felgyorsítják járgányunkat, illetve egyre magasabb szorzókat is kapunk velük együtt, ami pontgyűjtésnél igen hasznosnak bizonyulhat, ám a játék vége felé már trükköznek ezekkel a segítőkkel, nem biztos, hogy mindig megéri bevállalni őket. Viszonylag hamar el lehet jutni az utolsó pályákhoz, de amikor a legutolsó pályát meguntam, mert annyira szívatós volt és visszamentem a legelső track-re, amit 50%-os állapotban hagytam ott, elsőre sikerült 100%-ra kipörgetni, hála annak, hogy a játék ügyesen adagolta a nehézséget. Az elején még billentyűzettel próbáltam, később valami Isteni sugallat hatására elővettem a kontrollert és sokkal jobban kézre állt így az irányítás. A gamepaden belül is több lehetőségünk van űrhajónkat jobbra-balra terelgetni (nem bonyolították túl az irányítást :D), ugyanis a Stickkel, D-paddel és a ravaszokkal is játszhatunk - nekem az utóbbi lett a nyerő.

Alapból nyomott áron, 7,5€-s árcédulával jelent meg a játék, ennyit szerintem bőven megér, ha az ember egy kis retró grafikával átitatott reflex játékra vágyik fülbemászó muzsikával fűszerezve.

komment