Warframe Steam változat

A Digital Extremes free-to-play lövöldéje. Nem egy eget rengető alkotás, de szolidan szórakoztatja az embert unalmas percekben. Főleg haverokkal.

Warframe-Logo.jpg

A Free-to-Play, vagy leginkább Pay-to-Win kategóriába eső alkotások közül egy kicsit kiemelkedik ez a darab. Már csak azért is, (és kezdem inkább a pozitívumokkal) mert a co-op kategóriába nem is esik teljesen bele. Ha viszont van egy cimbora, aki szeret kooperatív mókázni, érdemes a talonból elővenni. A szokásos sémát követve az ilyen jellegű programoknál, van szintfejlődés és karakter építés/testre szabás. Én általában egyedül játszok, így hát a kooperáció lehetőségét nem használtam ki, pedig érdemes. Ugyanis az első pár szinten az ember maga is elboldogul, elszórakozik, de egy idő után, mint a bizonyos Sniper Elite Nazi Zombie Army esetében is, nem igazán jut az ember egyről a kettőre. Nagyon érződik a társ hiánya, a játék nehéz lesz, meg kicsit unalmasnak is hat. Anno bejutottam a bétába, így lehetőségem nyílt kipróbálni, nem is csalódtam. A fejlesztők nem igazán tagadhatják le a darkSector című alkotásukat, nagyon érződik az annál fel nem használt tervek itteni újrahasznosítása. Az eredeti darkSector prototípusa, ha emlékszik rá valaki, szinte ugyanezt a koncepciót használta. Röviden a történetről, a naprendszer meghódítása feladatunk, egyedül vagy max 4 fővel az oldalunkon.

Technikai oldalról tekintve házon belül fejlesztett Evolution Engine dolgozik a játék alatt. Van Dx10/11, PhysX-APEX, HBAO, 64-bites és többszálasított renderelés. Nagyon rendben van ez így, egy fizetős AAA kategóriás játékban néha ennyi támogatás, illetve beállítási lehetőség sincs! Viszont a program indításánál egy launcher fogad, aminek több szerepe van. Egyrészt itt állítható be sok funkció, másfelől meg a letöltéseket kezeli. Kicsit fura, hogy Steam integritással van ellátva, viszont nem a Steam kliens tölti le a javításokat. Ha már Steam, a játékban vannak teljesítmények is (jelenleg 132 van, valószínűleg bővül még).

warframe 4.jpg

Az indításhoz mindenképp szükség van a mindenkori weboldalra és az azon való regisztrálásra, valamint belépésre. A rövid regisztrációt követően, indulhatunk lövöldözni, ráadásul valamilyen tárgy formájában jutalmaz minket az aznapi belépésért a program. A menüben rengeteg opció fogad, ott van például az arsenal, ahol lehet a karaktert alakítani, színt, páncélt, képességeket hozzárendelni. A képesség hozzárendelés hasonlóan a Painkiller játékokhoz, kártyával megy, csak itt nem egyszer használatos. A fegyvereket is ugyanitt lehet testre szabni. Egy említésre méltó menüpont van még, és az pedig a Foundry: itt nyersanyagot, fegyvert lehet gyártani blueprintek alapján: kulcsokat, dekódolókat és még folytathatnám miket lehet még készíteni. Mind hasznos a pályák teljesítése szempontjából, aki elkezd játszani, úgy is megismeri. Ekkor lép be a fekete-leves a Market menüponttal. Ahogy lenni szokott a F2P modelles játékoknál, vannak fizetős csomagok, csak hát... horror áron, most 4 csomag elérhető, összesen 185,96 eurós áron. A tovább haladáshoz nincs szükség másra, leginkább csak jó ismerősökre, nem kell a DLC feltétlenül.

Warframe 2.png

A játék mechanizmusát tekintve viszonylag egyszerű; minden pálya elején eligazítást kapunk, végig megyünk, az esetleges bossokat lenyomjuk, majd a kivonási ponton távozunk. Itt lép be a szintlépés és a képességek funkciója. XP-t kapunk a társ megmentéséért, a legyőzött ellenfelekért, a jó cuccokat, modokat pedig a szintek teljesítésével kapjuk.

Warframe 3.png

Bevallom őszintén, már csak a darkSector miatt is leültem elé, pedig sokan szkeptikusak voltak a stúdióval kapcsolatban a Star Trek című mellé lépés miatt, pedig nem adott bizalmatlanságra okot e téren. Társfejlesztő volt az Unreal játékoknál, és a Darkness II-őt is ez a csapat hozta össze egy elég jó 4 fős kooperatív móddal. Az Evolution Engine remekel, a skálázhatósága nagyon jó, rugalmas és ennek függvényében biztos nem lesz gond a régebbi konfigok esetén sem. Szóval a konklúziót levonva, mindenképp megéri kipróbálni. Leginkább haverokkal. Ingyen van, a DLC-re NINCS szükség; nagy, viszonylag aktív közösség övezi, úgyhogy ajánlott, méghozzá nagyon.

Store oldala:
http://store.steampowered.com/app/230410/
Hivatalos oldal:
https://warframe.com/

2 komment