Pillangóhatás tiniszemmel átélve

2016. július 22. írta: M3sh
Life is Strange

Első ránézésre az ember egy átlagos, klisékkel telepakolt tinidrámának tartaná a játékot, ami nem teljesen alaptalan feltételezés, de el kell ismernem, a Dontnod srácai maradandót alkottak. Az öt epizódra osztott játék nagyobb érzelmi hullámvasúton vezeti végig a játékost, mint egy egész Trónok Harca évad, és ezt tökéletesen teszi. Lássuk, mit tud a Life is Strange!

lifeisstrange2.jpg

Talán a játék sugall valamit?

Max Caufield bőrébe bújva tapasztaljuk meg a tinédzser lányok mindennapjait: unalmas óra, női mosdóba betévedő srácok... akik droggal üzletelnek és lelövik a rég nem látott barátnőnket, így mi felfedezzük irigylésre méltó szuper erőnket, amivel vissza tudjuk forgatni az időt, így megmentve a barinőnket. Csak egy átlagos kedd reggel, nem igaz?

A történet egyszerűen fantasztikus, az elsőre kis dolognak tűnő részlet is később hatalmasra növi ki magát. Hányszor fordult már velünk elő, hogy megkérdeztük magunktól, mi lett volna, ha? Itt megtehetjük, döntéseinket megváltoztathatjuk, visszaszívhatjuk amit mondtunk, és utána megláthatjuk, ez milyen hatással van a jövőre. Itt nem csak olyan "tessék-lássék" döntéseket kell meghoznunk, komoly morális dilemma elé állít a játék egy-egy helyen, nem egy esetben élet-halál kérdésről van szó.

lifeisstrange3.jpg

Az első epizódtól a negyedik epizód végéig azt hittem, tudom merre tart a történet, de ott aztán leesett az állam. Nem csak komoly káoszelméleti alapozást kapunk, de azt is megtanuljuk, hogy ne ítéljünk elsőre - hm, mit is mondtam a klisékről? Az ötödik, lezáró rész pedig tényleg letaglózott. Olyannyira izgultam az epizód alatt, hogy a szívem majd' kiugrott a helyéről, pedig tudtam, nem eshet bajom, hiszen csak vissza kell forgatnom az időt. Ez a rész tette fel nálam az i-re a pontot, visszatekintést kaptunk a sztori főbb pontjaira, és így vezetett rá a játék a végkifejletre, majd hagyta, hogy ezek alapján döntsünk a sorsunkról. Remekül ábrázolja a pillangóhatást, vagyis azt, hogy kis döntéseknek is hatalmas súlya lehet a jövőben. Ugyanakkor meg kell jegyezni, nincs jó vagy rossz döntés, csak világot megváltoztató...

Külön tetszett az, hogy minden epizód végén kapunk egy kis statisztikát, hogy a többi játékos hogyan döntött egyes helyzetekben. Nem egyszer előfordult, hogy innen tudtam meg, hogy volt még valamire lehetőség, ami felett elsiklottam.
A kezdeti epizódokban "csak" beszélnünk kell és választani a megadott szövegek közül, majd a későbbi epizódokban kapunk nagyobb feladatot, ahol az agyunkat is jobban meg kell dolgoztatnunk. Ilyen például, amikor nyomozósdit játszunk, különböző nyomokat kell részletek alapján összepárosítanunk vagy például az utolsó részben egy rémálomszerű labirintusban kell bujkálnunk a sötétben.
Ezen kívül néhány helyen a szinkron nem igazán illeszkedett az animációhoz, de ez részletkérdés. A legnagyobb hibája az egész játéknak az, hogy csak öt részes, így a történet 12 óra alatt végigvihető, de minden egyes percet ki lehet élvezni.

lifeisstrange1.jpg

Összességében egy fantasztikus játék, a stílusához jól illeszkedő grafikával, megragadó történettel és remek kivitelezéssel. Nem fél olyan témákat feszegetni, ami ma még sok helyen tabunak számít. Csak ajánlani tudom, én nem csalódtam benne.

És aki még mindig nem tudná eldönteni, hogy megéri-e: az első rész ingyenes Steamen, így kockázat nélkül belevághattok! (Bár tény, hogy ez a rész a leglaposabb...)

Figyelem! Papír zsebkendő bekészítése ajánlott, van egy-két könnyfakasztó rész a történetben.

1 komment