A megkomponált rettegés

2017. május 15. írta: Sirandrish
Little Nightmares

Aki játszott már a Limbo vagy az Inside nevű játékkal, az valószínűleg már nagyon várta a Little Nightmares-t, ugyanis hangulatában mintha azok folytatása lenne. Ez is egy amolyan kis komor 2.5 D-s horror történet, ami se nem túl színes, se nem túl szagos, de valahogy mégis megragadja az embereket. Nálam sajnos mindkét fentebb említett játék kimaradt, de gyakorlatilag csak jókat hallottam róla, így az április 28-án (PC-re, PS4-re és XO-ra) megjelenő Little Nightmarestt már muszáj volt beszereznem. 

ln.jpg

Miről is van szó?

Egy Six nevű sárga esőkabátos kislányt irányítunk, akinek egy célja van, valahogy kijutni abból az úszó borzadályból, amit Mawnak (gyomornak) hívnak.
Mondani persze egyszerű, ám megtenni már nem annyira, ugyanis ez a gyomornak nevezett úszó alkalmatosság telis-tele van groteszk teremtményekkel. Vannak itt fekete piócáktól kezdve, iszonyatosan hosszú karú embereken át, a ráncos, mocskos, undorító szakácsokig minden. És persze mind minket akar. Fegyver híján pedig marad a jó öreg bujkálás és menekülés. Itt kapóra jön apró termetünk, hisz annak hála könnyebben elrejtőzhetünk a hatalmas bútorok mellett vagy alatt.

ln2.jpg

Többet ésszel...

Mivel fegyverünk nincsen, a továbbjutást inkább okosan kell megoldani. Majdnem minden helységben meg kell oldani legalább egy logikai feladványt a kijutáshoz. Ez önmagában remek ötlet, ám sajnos ez talán a játék leggyengébb pontja, ugyanis hihetetlen gyermeteg feladatokat kapunk, a legbonyolultabb feladat megoldása sem került 5 másodpercnél többe. A helyszínek ugyan változatosak, de eltévedni egyikben sem lehet. Cserébe pofonegyszerű meghalni, ugyanis ha bármi elkap, azonnal végünk, illetve van néhány hely, ahol nagyon könnyen leeshetünk, mert a fél 3D miatt teljesen máshol látni a platformokat, mint ahol valójában elhelyezkednek a térben, ez pedig okozhat néhány kellemetlen meglepetést.

ln3.jpg

Egyedül

Kicsi és gyenge karakterünknek egyedül kell megbirkóznia minden kihívással. A játéktól semmiféle segítséget, instrukciót nem kapunk, és már az elejétől fogva rá vagyunk utalva arra, hogy mi magunk jöjjünk rá, mik azok a tárgyak, amiket mondjuk fel tudunk emelni, mik azok, amiket csak tologatni tudunk, mikre lehet felmászni és mikre nem, illetve a legfontosabb: mi alá tudunk elbújni, ha a szükség úgy hozza.

ln4.jpg

Egyébként Six néhanapján az éhségtől is szenved. Ha nem eszünk megfelelően, akkor a hasunk korgással jelez, majd el kezd sötétülni minden, ha pedig nem találunk időben élelmet, akkor meghalunk. Szerencsére mindig akad valami, a kislány nem túl válogatós, simán kieszi a még élő patkányt a csapdából.

Horrorisztikus

A Little Nightmares legerősebb része minden kétséget kizárólag a hangulat. Az a nyomasztó atmoszféra, ami átjár mindent. A sötétség, a csak néhol beszűrődő fény, a félelmetes árnyékok, a groteszk alakok egyszerűen lenyűgözőek.

A pontot az i-re a hangok teszik fel, amik szintén zseniálisak. A morgások, kaparások, a nyomasztó háttérzörejek vagy a karakterek hangjai. Hátborzongatóak!
Pontosan ez kell egy ilyen játékba. Nem kell, hogy a semmiből beugorjon a képbe egy zombi, nem kell, hogy az arcunkba visítsanak. Egyszerűen csak meg kell komponálni azokat a gyötrő, fájdalmas, nyugtalanító érzéseket és hagyni, hogy játék közben kibontakozzanak és átjárják az embert. A Little Nightmaresnek ez sikerült!

ln_big.jpg

A Little Nightmares egy remek kis horror játék. Sajnos nagyon könnyű, és igen rövid. Kényelmes felfedezős tempóban sem tart tovább 4-5 óránál. Ennek fejében viszont 20 dollárért megvehetjük és ezért a pénzért egy nagyon hangulatos, hátborzongató játékot kapunk a szó legjobb értelmében.  

komment