A végső harcom az 576 KByte-tal

Az 576 KByte sokat jelentett nekem régen. A 90-es években szinte csak ott vásároltam, hiszen nem nagyon volt semmi más, meg imádtam az újságjukat, aztán jöttek a kisebb konzolboltok, az újság feledésbe ment, majd szép lassan a kis boltokból is kinőtte magát egy-kettő. Mára ott tartunk, hogy bőven van választék az 576 hálózat mellett vagy inkább helyett. Nekem a Nintendo 64 után valahogy mindig kimaradt a bolt; többnyire mert olcsóbban be lehetett szerezni máshonnan az adott játékot, majd az idő múlásával kezdett megszűnni a kiszolgálás is, mint fogalom, ami viszont pénzben megfizethetetlen.

Próbálkoztam

Az elmúlt 5-10 évben azért mindig próbáltam tőlük vásárolni. Volt, hogy karácsonyra egy jó kis point and click játékot rendeltem PC-re, de akkoriban a netes rendelés se ment és közvetlen a boltban se tudtak segíteni, úgyhogy vehettem instant random valami más ajándékot. Aztán volt, hogy Nintendo címeket próbáltam, hátha, de ott még rosszabb helyzet volt.
Teljesítetlen rendelések sokasága után eljutottam oda, hogy az utóbbi két évben már csak poénból nyomtam be egy-egy komolyabb limited kiadásra ott is rendelést, mondván hátha hozzájutok, de semmi telefon vagy email visszajelzés nem volt, hogy mehetek érte vagy hogy bocsi nem jön össze. Mondjuk a hírleveleket valahogy mindig megkaptam tőlük.

576_kbyte_vs_jateknaplo_blog_hu.jpg

Az utolsó rendelés

Nem rég a 27 éves szülinapi akció keretein belül lehetett pár napig olcsóbban venni játékokat, amikor a fentiek után már teljesen poénból rendeltem az 576 KByte-ból egy Mario Kart 8 Deluxe-ot 12 409 forintért. Árban best buy, bár nem nagyon gondoltam, hogy ilyen áron ki is fogják adni, de hát veszteni valóm nincs, gondoltam itt az idő egy végső próbának, amikor is nem leszek tétlen, ha kell, írni fogok nekik, felhívom őket és minden tőlem telhetőt megteszek, hogy bizonyítást nyerjen: ez egy komolytalan üzlethálózat, ami egykor menő volt, most pedig szimplán csak baromi lassan bomladozik. Számomra teljesen elképesztő, hogy ennyire hanyag szolgáltatással a mai napig jelen vannak a piacon.

Előre elspoilerezném, hogy most se jött össze a vásárlás. Elsőként pár napja írtam nekik egy levelet, hogy na mégis mire számítsak:

“Az Ön által rendelt terméket Április 28-án jelenik meg. Boltjainkba érkezésének időpontját jelenleg nem tudjuk pontosan. Kollégáink értesíteni fogják amint mehet a termékért.”

Ez mondhatnám, hogy fura egy levél, hogy megjelenés előtt pár nappal semmit se tud közölni, hiszen pénteken már ki kell szállítani vagy átadni a megrendelőknek a terméket. Mindegy, majd nyitáskor felhívom őket, az a tuti.

Délelőtt 10 után felhívtam a főoldalon szereplő számot és rákérdeztem a megrendelésemre, hogy mikor vehetem át. Egy kedves lány vette fel a telefont, aki rendkívül pontosan közölte, hogy halvány lila gőze sincs az egészről, talán jövőhét vagy utáni hét, de szerinte a kettő között esetleg, majd keresni fognak, ha lesz bármi is.
Nagyon nem lepődtem meg ezen, csak annyit kérdeztem, hogy akkor emailben vagy telefonon fognak, de akkor még jobban elbizonytalanodott, így hát elkönyveltem magamban, hogy ebből se lesz soha semmi.
Mindezt megint úgy, hogy nekem kellett időt, pénzt és energiát rááldozni, hogy elkölthessem a pénzemet náluk. De az már nem is mondom, hogy nekik kellene értem harcolni és nem fordítva.

Akik nem járatosak az itthoni videojáték vásárlásban, azoknak azért elmondom, hogy az 576 KByte-on kívül a konzolboltok nagy része az előrendeléseknél a hét elején mindig egyeztet. Ha kiszállítással kéred, akkor a lehető legtöbb módon jeleznek, hogy 1-2 nappal előtte feladták, ami annyit tesz, hogy a megjelenés napján átvehete. Kiszállítás nélkül pedig megköszönik a megrendelést és pénteken nyitáskor várnak.
És akkor itt ez az 576 KByte, amit érthetetlen. Hogy tud így létezni ez a bolt? Ha párszor megtörténik veled is, hogy megjelenik egy játék, nem kapod meg, eközben mindenhol meg azt látod, hogy vígan játszanak vele vagy még jobb esetben kijátsszák, amire végre megkapod az 576-tól, akkor rendelnél még utána ott? Nem hiszem.

A posztom után sokan hasonló történetekkel jöttek, köztük Andrisnak is volt egy: "Nekem a 3DS-es Super Smash bros. volt az utolsó csepp. Nem jött meg természetesen megjelenéskor, de vártam még pár napot...semmi. Majd le is mondtam róla, erre kb másfél hét után kaptam egy sms-t hogy átvehetem a terméket a boltjukban...."

Majdnem megvolt

A történetem után később jelezték nekem, hogy megint rosszul csinálok valamit és ne a főoldalon lévő számot hívjam, hanem a konkrét bolt telefonszámát. Hát jó, próbálkozzunk akkor azzal.

Nagy nehezen, majdnem 30 perc alatt sikerült elérni a boltból egy embert, aki azt mondta, hogy szerinte délután 2-fele jön és fel fog hívni, ha mehetek a játékért - na ez igen, mondtam magamban, biztos tényleg én csináltam mindent rosszul eddig. De mire ezt kimondhattam volna már hívott is a srác vissza, hogy ne nagyon várjam, mert két hét múlva fog jönni és szívem joga, ha elállok a vásárlástól. Szóval akkor ismét helyben vagyunk.

Mondtam neki, hogy jó rendben, de ha az adott áron kapom meg a játékot, akkor végül is kivárhatom, mert pont Wii U-ra is megvan, nem annyira exkluzív, hogy ne tudjak még várni, elvégre majdnem 5 ezer forintot spórolhatnék meg a kivételes szülinapi akció miatt. Természetesen ez egy kivételes helyzet, normális esetben nem is rendelném itt, hisz 99%-ban bármelyik más boltban olcsóbban be lehet szerezni a játékokat és nem utolsó sorban mindezt akár a megjelenés napján.

A srác azt ígérte, hogy rendben lesz, bár ezek után képzelheti mindenki, hogy mennyire vettem készpénznek.
Szóval most itt tart ez a kisebb küzdelem, két hét múlva kiderül, vajon sikerült-e kiharcolni, hogy náluk vehessek meg egy játékot vagy végképp úgy gondolják, hogy nem szeretnének engem kiszolgálni.
Hogy mi lesz ezek után azt én se tudom már, de kettő már most biztos: hogy írnom kell erről és hogy az ügy kimenetelétől független ez volt az utolsó rendelésem náluk.

És persze én is posztolom a szokásos beállított fotót a legújabb szerzeményemről, kösz 576!
A folytatást itt olvashatjátok: 2. rész | 3. rész

576_kbyte_nem_ajanlott.jpg

31 komment