Thinking with Time Machine - Portal 2 mod

A "Thinking with Time Machine" a Valve népszerű játékának, a Portal 2-nek egy mostanában megjelent modja, ami ingyenesen letölthető a Steamről. A 2011-ben megjelent játékhoz rengeteg pálya és kiegészítő készült, és készül még most is. Ez a mostani abban emelkedik ki a többi közül, hogy egy új játékelemet, az időutazást hívja segítségül a feladatok megoldásához.

A történet ott folytatódik, ahol a kettes számú rész abbamaradt, ismét találkozhatunk főhősnőnkkel, Chell-lel, aki a rengeteg teszt végén megkapja azt, amire a legjobban vágyott: a szabadságot. A sötét Aperture Laboratórium után, egy napos búzamezőre érkezik meg a jól ismert lifttel. Sajnos azonban a szökés csak álom marad, mert mint kiderül ez is csak illúzió. Egy varjú véletlenül belerepül a plafonon lévő egyik monitorba, amely az eget hivatott megjeleníteni, és az egész tákolmány összeomlik. Chell pedig elkezdheti az újabb tesztfolyamot, ahol már egy miniatűr időgép is a segítségére lesz. Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Ugyanúgy, ahogy a portalvetőt, az "időmanipulátort" is egy állványon találjuk, az első szobában. Ránézésre PDA-ra, vagy inkább tabletre hasonlít. Úgy működik, mint egy időgép és egy videófelvevő kombinációja. Az "R" billentyű lenyomásával lehet elkezdeni a rögzítést, a "Q"-val megállítani, a "T" pedig lejátssza az eseménysort. Ennyire egyszerű. Kicsit olyan mintha saját magával játszana co-op-ot az ember. Zseniális ötlet egyébként, együttműködő játék, amihez nem kell partner. #foreveralone

thinking.with.time.machine1.jpg

Az első két terem egyfajta tutoriálnak is felfogható, egy szép nagy kijelzőn megnézhetjük, hogy mit is kellene csinálni. Aztán amikor a következő felvonóból kiszállva megjelenik a falon egy szép nagy 01-es már tudjuk, magunkra maradtunk, és most kezdődnek csak az igazi fejtörők.

thinking.with.time.machine2.jpg

Látszik, hogy a készítők sok energiát fektettek abba, hogy a mod ne pontosan úgy nézzen ki mint a nagytestvér. Változtattak a dizájnon, kicsit más a háttér, élénkebbek a színek. Sőt továbbmegyek, szerintem szebb, mint a hivatalos verzió. Jó, az átvezető videó kicsit talán gyengébb minőség, de így is rendben van, csillagos ötös.

thinking.with.time.machine3.jpg

Installálás előtt nem árt ellenőrizni a Portal 2 fájljait, és letölteni a frissítéseket. Illetve csak arra a meghajtóra töltsétek, ahol az eredeti van. Az egyetlen negatívum amit tapasztaltam, hogy két helyen is kifagyott a játék, ami azért érdekes, mert a gameplay videókat böngészve ugyanezen részeknél lépett ki másnak is. Ráadásul mindkét eset akkor történik, amikor már sikerül rájönni a megoldásra, és a múltbéli klónunkkal végre pacsizhatnánk, de nem: "Az alkalmazás összeomlott!" Mindezt egyébként csak zárójelben kívánom megjegyezni. A játék ettől eltekintve tökéletesen működik, reméljük az apró hibákat mielőbb orvosolják a készítők.

Mindent összevetve nekem tetszett, kapunk kb. 1-1,5 órás játékidőt, epikus átvezető videóval, picike kerettörténettel, egy időgépet, és mindezt ingyen. Kell ennél több? Szerintem nem. Instant get!

A játékot (ha megvan a Portal 2) itt tudjátok elérni:
http://store.steampowered.com/app/286080/

2 komment