Papers, Please - Ingyenes Béta

Papers, Please tipikusan az a fajta indie játék, amelyre az AAA címekhez szokott gémerek csak szörnyülködve néznek, hogy mi ez a csúfság. Én eléggé nyitott vagyok és szeretem az ilyen retro grafikát, ezért egyből ráugrottam - elvégre ingyenes játékról van szó, sokat nem bukhatok rajta. Pár perc után teljesen rákattantam. Ennyire profin és részletesen megcsinálni egy ilyen játékot... minden elismerésem.

Papers Please 1.png1982-ben járunk, amikor a kommunista Arstotzka 6 éves háborúja Kolechiával véget ért és ismét megnyílt a határ. A mi feladatunk az újonnan érkező bevándorlók ellenőrzése igazi indie kivitelben. A játék legfőbb erénye a részletesség. Eleinte még könnyű lesz kiigazodni a papírokon, de napról napra fokozatosan nehezedik és a végén azon vesszük magunkat, hogy egy dokumentumokkal teli asztalon csekkolunk minden fontos adatot. Első körben a következőkre kell csak figyelni: útlevél érvényességére, a fotó egyezésére, vagy az adatok helyességére. Feladatunk igen precíz munkát igényel, hisz nem lehet tudni, hogy mikor akar átkelni egy bünőző vagy akár egy terrorista. Természetesen vannak általánosabb helyzetek is, hogy pont otthon hagyta az egyik papírját vagy az okmányiroda rontotta el a dokumentumát és ezért nem tudjuk átengedni. Ezeket mindig párbeszéddel körítették, amelyek néha igen viccesek. Később fokozatosan változnak a hátárátkelés szabályai. Ezeket mindig megkapjuk egy nyomtatványban a nap elején. A szabálykönyv tartalmazza a napi átkelés szabályait, az államok útleveleinek kinézetét, városait és a hivatalos pecsét változatok kinézetét. És ez még semmi.

Tegyük fel, hogy sokan emigrálni szeretnének vagy korlátozott ideig dolgozni, viszont az egyik államból származó férfi terrorcselekményt követett el és ezért plusz dokumentumokra lesz szükség a fokozottabb ellenőrzés végett. Még több dokumentum még több figyelmet igényel. Ezért is nagyon alapos munkát igényel a játék. Figyelni kell, hogy megvan-e minden szükséges dokumentum, minden adat stimmel-e. Ha netalán minden stimmel, de elírás van, akkor kérhetünk egy ujjlenyomat azonosítást is így megkímélhetjük az utast az esetleges kellemetlenségektől. Persze mindig vigyázni kell, mert sokan érzelmi úton próbálnak átverni és az engedékenységünkre játszanak, de ezt ugye rosszul teszik, mert nekünk egy dolgunk van: a szabályt követni. Rengetegen fognak csalni (kedvencem a rajzolt útlevél) és sajnos sokszor egy-két adminisztrációs hiba miatt is el kell, hogy utasítsuk őket, hiába ez egy ilyen szakma.

Papers Please 2.png

A játék céljáról viszont még nem volt szó, csak a feladatunkról. Hogy tényleg átéljük a helyzetet, az egész nem csak arról szól, hogy mindennap unalmas dokumentumokat kell monoton ellenőrizni, miközben a sor meg soha se fogy el és bármikor lehet terror veszély. A válasz sokkal hétköznapibb.
Mindennap késő estig dolgozunk a családunkért. A fizetést naponta kapjuk, amely általában egy az egy el is megy. Ha megfelelően és gyorsan dolgozunk, akkor több pénzt fogunk kapni, ami nagyon lényeges, egyrészt mivel eleve kevés pénzt kapunk, másrészt a feleség és a gyereken kívül mi tartjuk el a nagybácsit és az anyósunkat is. A család általában beteg és éhes, a pénz az meg csak fogy. Ha egy nap mínuszba megyünk akkor meg kell ismételni a pályát, ha pluszos napot zárunk, akkor folytathatjuk a napot, de ettől független simán meghalhat a gyerek, hiszen 2 dollárból nehéz fizetni a kórházi ellátást, ha épp a halálán van. Természetesen nem kell bánkódnunk ha ilyen történik, mivel időnk se lesz rá. Másnap ismét munka ezerrel, még több meló és otthon is csak egyre több lesz a gond.

Papers Please 4.pngMindezekután azt hiszem kimondhatom, hogy az egyik legjobb életszimulátorral van dolgunk. A Papers, Please nagyon ötletes és eredeti indie játék, amelyben végre mi is lehetünk az üvegablak túloldalán. Egy idő után már teljesen átereztem az egészet és tényleg keményen figyeltem az adatokat, az embert, mintha tényleg ez lenne a melóm. Élvezet volt már csak a pecséthez hozzányúlni és rábélyegezni a becsúsztatott útlevélre, szerintem ezt valahol mindenki szerette volna már kipróbálni csak egyszer.
A bétából jelenleg PC és MAC verzió is elérhető, a teljes verziót nyáron adják ki pénztárcabarát árazással. Ha tetszett, szavazhattok rá Greenlighton, hogy Steamen is elérhető legyen a megjelenéskor. Én tuti vevő leszek rá, de szerintem ti is:)

Szerk.: Ééééés megkapta a zöldutat! A teljes verzióban lesz endless mód és persze még sok más is, hiszen ez csak a 0.5-ös verzió.

A játékot itt tudjátok leszedni:
http://dukope.com
Ha szeretnél emigráns lenni, akkor a nevedet itt tudod regisztrálni:
http://www.dukope.com/usemyname/

3 komment