2014.09.18.11:26 ayo

A Spirit Tracks elkezdésére nagyon nehezen tudtam magam rávenni. Valahogy soha se jött be ez az idő sík, meg ugye a GameCube Wind Waker is kimaradt többek között a GC akkori sikertelensége miatt is, amit egyébként az egyik legjobb résznek tartanak, de nekem a rajzfilmes grafika az Ocarina of Time után enyhén visszaesés volt. Egyetlen indok volt, amiért mégis elkezdtem, az pedig nem volt más, mint a Phantom Hourglass, amely szintén hasonló stílusban készült, szintén húztam a számat, viszont nagyot csalódtam pozitívan. Talán azután jöttem rá újból, hogy egy Zelda játék egyszerűen nem lehet rossz.

Legend_Of_Zelda_Spirit_Tracks.jpg

A Spirit Tracks is még sima DS-re készült és ahogyan a Phantom Hourglass vagy igazából bármelyik Zelda rész, maximálisan kihasználja a hardware adta lehetőségeket. Itt is tudunk folyamatosan jegyzetelni a térképekre vagy például megrajzolni, hogy merre menjen a bumeráng, viszont leginkább a mikrofont éreztem előtérben. Utóbbit a játék első pár órájában olyan szinten kellett nyomni, hogy már levegőt nem kaptam, annyit kellett fújni a Whirlwindet. Mindenesetre senkinek sem ajánlom, hogy PC-n emulátorral játssza, mert sokat levesz a játékélményből, na meg manapság egy használt DS tényleg aprópénz.

Legend_Of_Zelda_Spirit_Tracks3.jpg

A játék története az új világ idősíkján, a Wind Waker és a Phantom Hourglass után helyezkedik el. Ebben a síkban Hyrule elsüllyedt, mi pedig nekiindulunk felfedezni a világot. A két résznyi hajózás után Tetra és Link felfedezi, majd megalapítja az új Hyrule királyságot, amit elsőként itt, a Spirit Tracks-ben láthatunk.
Kis érdekesség, hogy Zelda nem hiába hasonlít Tetrára, Tetra az ő felmenője. Szerintem mindenképp érdemes ezt az idősíkot sorban játszani, mert nem ez az egyetlen utalás és ha valaki kicsit is figyel az apró részletekre, akkor jó néhány érdekességre lesz majd figyelmes - ez szintén sokat tud dobni a játékélményen.
A Spirit Tracks története Új Hyrule-ban kezdődik, mi épp a mozdonyvezetői kitüntetésért megyünk a kastélyba, ahol megtaláljuk Zelda titkos levelét, amelyben figyelmeztet bennünket, hogy a gonosz kancellár valami rosszra készül. Amire észbe kapnánk, az összes Spirit Track (mágikus vasút vonal) eltűnik és szembe találjuk magunkat a gonosszal és csatlósával Byrne-nal. A tervük, hogy megidézzék a pokoli Malladus-t és általa elpusztítsák a világot. Barátunkat Alfonzót és minket sajna hamar leszerelnek, ráadásul Zeldát is, akarom mondani a testét elrabolják, hogy felhasználják a későbbiekben gazdatestként.

zelda spirit tracks2.jpg

És itt jön képbe talán az egyik legfontosabb fícsőr a játékban: Zelda lelke velünk lesz a játék végéig. Sokszor tippeket ad, hogy merre menjünk vagy hogy mit kellene csinálni épp - amolyan Navi stílusban, viszont itt sokkal nagyobb szerepe lesz, az előző részből jól ismert Phantom katonák bőrébe bújva tud majd nekünk segíteni.
Rengeteg puzzle és harc Zelda és Link együttes munkájára van kiélezve. Ilyen még soha se volt - nagyon élveztem.

Legend_Of_Zelda_Spirit_Tracks2.jpg

A játék menete, ha picit is leegyszerűsítve nézem, akkor szinte teljesen megegyezik a Phantom Hourglassal, csak sokkal kötöttebb a világ a vonat miatt. Itt is kezdetben fel kell fedezni a helyszíneket, új utakat, majd jön egy dungeon és mehetünk a központi helyre, ami a templom helyett egy torony lesz (Tower of Spirits). Minden boss után egy szinttel tovább tudunk menni a toronyban, majd ezáltal eljutunk a főbossig. Bevallom, ez a rész ezerszer könnyebb volt, mint a Phantom Hourglass, ott nagyon rajtam volt a nyomás a folyamatosan fogyó időtől és szerintem nehezebbek is voltak a szintek. A templomról jut eszembe, hogyha valaki kimaxolja rendesen és sok kedves embernek segít, akkor lesz egy titkos sziget, ahova berakták a Phantom Hourglass Temple of the Ocean összes szintjén.
A központi eszközünk egy új hangszer, a Spirit Flute, amely nagy szerepet fog játszani a Spirit Tracks visszaszerzéséhez. A pánsípon a mikrofon és az érintő képernyő segítségével tudunk játszani. Ezt nagyon menő volt, viszont úgy gondolom, hogy nem lett 100%-ig kihasználva. Lehetett volna több és jobban kombinált fejtörő. Hiába tudunk játszani 6 féle dalt a pánsíppal, volt amelyiket max. 5x, ha kellett használnom. A játékban amúgy sok esetben volt ilyen érzésem, talán ezért is volt olyan könnyű. Volt pár feladvány, amivel sokáig küzdöttem, de legtöbbször inkább vártam már valami brutális puzzle-t, amit csak valami extra titkos pánsíp kombóval lehet megoldani. A legtöbb feladat egyértelműen adta magát, de ez nem vett el semmit a játékélményből, mivel a DS adta lehetőségeknek hála élvezet volt mindegyiket végigcsinálni.

Zelda Spirit Tracks6.jpg

A Spirit Tracks-be, ahogy a legtöbb Zeldába tömérdek mellékküldetést és minigame-et raktak. Egyik kedvencem a nyúlfanatista perverz ruhás férfi, aki segít az elveszett nyulaknak. A nyuszik a világ minden táján várják, hogy megmentsük őket és elvigyük a nyuszi paradicsomba. Ez tökéletes feladat arra, hogy az egész világot részletesen bejárjuk. Továbbá szintén egy kalandosabb feladatot kapunk még a játék elején nem mástól, mint az öreg Nikótól. A kicsi Niko rendesen megöregedett, hiszen ő még tagja volt Tetra kalóz csapatának, ami vagy 100 évvel korábban történt. Ő egy pecsétgyűjtő könyvet ad nekünk és mivel már nem nagyon tud kalandozni megkér bennünket, hogy minden helyszín saját pecsétjét szerezzük be neki emlékbe. A pecséteket természetesen legtöbbször eldugott helyeken és titkoson át lehet csak megszerezni.
Ezek mellett még lesz egy nagyobb és komolyabb művelet, amely igazából egy teljesen önálló mellékszál. Ez kifejezetten a vonatozásra épül igen változatos feladatokkal. Általában valakit vagy valamit kell egy adott helyszínre szállítani. Nekünk ilyen műveleteknél minden vasúti biztonsági szabályt be kell tartanunk a feladat teljesítéséhez. Teendőinket sokszor nehezíti, hogy ritkán kapunk konkrét úti célt, inkább csak utalásokat az adott helyszínre. Én nem egyszer bolyongtam végig az egész térképet egy-egy feladat miatt. Minden egyes sikeres misszióért egy arany háromszöget (Force Gem) kapunk. Ezek fast travel kapukat nyitnak meg, plusz a térképen egy újabb vonallal fog bővülni a pályánk. Az újabb vonalakhoz legtöbbször új helyszínt is kapunk. Ilyenkor találtam pár nagyon komoly minigame-et - vicces, hogyha valaki csak kitolja simán a játékokat, akkor ezekkel soha se fog találkozni, pedig jó pár igen szórakoztató. Sokszor én is csak csodálkoztam, hogy mi mindent beleraktak ebbe a kis játékba.

Legend_Of_Zelda_Spirit_Tracks5.jpg

A játék során összegyűjtögethetünk kalóz kincseket is, amikkel majd egy régről ismert barátunk fiával (Linebeck III) vagy a multis rész segítségével üzletelhetünk. Ezekből a kincsekből vehetünk vonat skineket is, de ez szerintem nagyon el volt hanyagolva a játékban. A kimaxolás alatt összejött jó pár új skin, de simán a történet alatt éppen hogy csak tudtam venni egy-kettőt. Ez lehetett volna jobb is.
Az egy személyes játék mellett még egy jó kis multi rész is van, de azt sajna csak videón láttam, kipróbálni nem.
Mindezek után tényleg csak azt tudom mondani, hogy minden rajongónak kötelező ez a darab is, hiába a gyerekes kivitel és az egyszerűbb játékmenet. Utóbbi miatt simán tudom ajánlani a játékot olyanoknak is, akik szeretnének már végre belecsöppenni Hyrule csodás világába, hiszen a Spirit Tracks kezdésnek tökéletes. Engem persze szokásosan elvarázsolt a játék ötletessége, a története na meg a hardware adta lehetőségek kihasználása. Most kisebb pihenőt tartok a következő Zeldáig. Mondjuk a Hyrule Warriors Limited Editiont természetesen már előrendeltem és nagyon várom a holnapi megjelenést, de az már egy másik történet :)

Szólj hozzá!

ajánló kaland nintendo ds zelda teljesítve

2014.09.16.19:45 ayo

Az On the House sorozat következő játéka a közkedvelt Bejeweled 3. A játék PC és Mac platformra is ingyen elérhető bárkinek egészen október 25-ig, csak "meg kell venni" és mindig ott lesz a fiókban, ha kell. Jó játékot!

bejeweled-3-logo.jpg

A játékot ezen a linken szerezhetitek meg:
https://www.origin.com/en-ie/store/free-games/on-the-house

Szólj hozzá!

mac pc ingyen ügyességi

2014.09.15.11:21 Adi86

50 legjobb indie jatek.jpg

Az év utolsó negyedébe léptünk, mely egy játékos számára nem a fűtési szezon közeledtét jelenti, hanem az uborka szezon végét és azt, hogy annyi jó és érdekes játék jelenik meg, hogy nem győzünk majd időt szánni rá. Igaz, a nagy indie címekre még várnunk kell egy-két hónapot, így addig is érdemes pótolni előző címeket, "régi" klasszikusokat.

Castle Crashers 1.jpg

A Castle Crashers a jó öreg beat em up stílus modern kori leszármazottja. Régen az egyik legnépszerűbb játéktermi műfaj volt, de ma már csak az indie szférában él tovább, újrakiadásokban. A Crashers játékmechanikailag szinte teljesen hű leszármazottjaihoz, de tartalmilag modern, vicces és hangulatos. Grafikája stílusos, zenéje és hangok pedig még jobban segítik a hangulat fokozását, a humora pedig fenomenális. Valójában egy tökéletes indie játék, melynek minden darabja a helyén van és ha társaságban játszunk vele, akkor pedig még nagyobb élmény.

Defender quest.jpg

A Defender's Quest a nagyon kevés stratégiai indie játékok egyike, ráadásul nagyon kevesen is ismerik. A történet alapja, hogy egy varázslónő, akit megöltek és ledobtak a közös „hulla völgybe” feléled. Ennek okát és miértjét nem tudni, így természetesen ennek kiderítése lesz az egyik fő célunk. A történet során hozzánk szegődnek páran különböző okokból és ezek a harcosok lesznek a „védelmi tornyaink”. Ja igen, elfelejtetten mondani, hogy ez egy Tower Defense játék RPG elemekkel. Itt a harcosok és mi magunk is fejlődünk, melyre nagy szükség lesz, mert különleges tárgyakat és több tapasztalati pontot csak úgy szerezhetünk, ha nehezebb fokozatokon is teljesítjük a pályákat. Technikailag viszont kicsit elmaradott, a játék kis ablakban fut és a zenéje jó, de elég önismétlődő. Tipikusan az a játék, amely játékmenetével hódit nem pedig a külsejével.

The_Stanley_Parable_Intro_00.jpg

Vannak dolgok, amelyről jobb nem mondani semmit, mert ebben kimondottan a felfedezés és a lehetőségek megtalálása és az önmagunkkal való szembesülés felismerése a lényeg. Bevallom nem is szeretnék példákat felhozni, mert a görbe tükröt és a párhuzamokat jobb magunknak felfedezni. Egy végigjátszás lehet akár nyolc perc vagy akár négy és fél óra, minden a kíváncsiságon múlik és a türelmünkön. A program alapját Source engine adja, amely biztosítja a kellő atmoszférát, de ami igazán hat, az maga a narrátor, aki minden lépésünket, cselekedetünket szóváteszi. Egy igazi pszichológiai játék, mely érdekes gondolatokat ébreszt bennünk.

Hotline Miami.jpg

Ha definiálni szeretném a Hotline Miamit, legegyszerűbb, ha az első két GTA-t képzeljük el 8bites köntösben, megspékelve a Drive (2011) című film hangulatával. Utóbbi inspirációját maga Jonatan Söderström fődizájnér sem tagadja le. Eme gyöngyszem csodálatos chiptune, szinti popos, looping zenével dolgozik, mely még önállóan is megállja a helyét. Talán magának a zenének és a pszichedelikus hangulatnak köszönhetően egy ültő helyünkben fogjuk végigjátszani a játékot. A Hotline egy igazi véres csoda, mely kreativitásban nem szenved hiányt és ha végeztél vele, nem tudod eldönteni majd, hogy ízlésficamban szenvedsz vagy egy brutális művészeti ág szerelmese lettél.

bittriprunner2.jpg

BIT TRIP mára már egy jól felfuttatott márka név, mely a akció alapú ritmus játékokat takar.ja. Ebből is a Runner alcímű a legnépszerűbb, melynek folytatása hatványozottan jobb lett és tartalmasabb, mint az első rész. Már csak a zemet gyönyörködtető három dimenziósított grafikának hála is. Ahhoz képest, hogy egy egyszerű játékmechanikával rendelkezik, eme zenei csoda nem áll másból mint a megfelelő gombok megfelelő időn való lenyomásából, igazán addiktív, hangulatos és kihívásokkal teli. Az ember sokadjára is megpróbálkozik a pályák teljesítésével, azért, hogy a lehető legtöbb pontot bezsebelje és a barátai ranglistáján előkelőbb helyen szerepeljen. Próbáljátok ki, mert el fog varázsolni, azt garantálom.

A következő rész terveim szerint hamarabb kész lesz és nem kell egy teljes hónapot várni rá. Ha minden jól megy, akkor a sorozet ötödik része 2 hét múlva kész lesz. Addig is próbáljátok ki a fent felsorolt öt játékot és ne csak a most megjelenő AAA-s címeket.

Előző részek:
50 Legjobb Indie Játék 1. rész
50 Legjobb Indie Játék 2. rész
50 Legjobb Indie Játék 3. rész

4 komment

indie ajánló 50 legjobb indie játék

2014.09.11.13:40 ayo

Will Ferrell ismét megmutatja, hogy mennyire jó fej! Október 26-án készít egy Twitch Eventet, amellyel a rákos gyerekeknek és családjuknak szeretne pénzt gyűjteni. Az Indiegogon szokásos többszintű adakozási rendszer van és akár olyan kincsekhez is hozzájuthatunk, mint például a Will Ferrelles naptej. Az event kizárólag akkor lesz megrendezve, ha összejön a 375 000 dollár. Hajrá!

will ferrell gaming.png

A kezdeményezést itt érhetitek el:
http://WillFerrellHatesCancer.org

Szólj hozzá!

will ferrell indiegogo

2014.09.09.21:02 ayo

Végre egy igazi indie csomag! Minden megoldásban, akár a legnagyobb csomagban is kiemelten ajánlott!
Kiemelném, a játékokat külön lehet aktiválni, és csak az átlag fölött fizetők kapnak majd egy hét múlva további játékokat!

The Humble Indie Bundle 12.PNG

1$-tól:

SteamWorld Dig (PC Mac Linux Steam): bányászos platform játék teljes magyar nyelvvel. Részletes posztot itt olvashattok róla. Steam link itt. Eredeti ár: 8,99€

Hammerwatch (PC Mac Linux Steam): pixel grafikás felülnézetes hack n slas egyedül vagy akár négyen co-opban. Hosszabb cikk videóval erről is van. Steam link itt. Eredeti ár: 8.99€

Gunpoint (PC Mac Linux Steam): detektíves szaxofonos zenés logikai lopakodós platform. Egy titokzatos történés után nyomozunk, ezért különböző épületekbe kell minél ügyesebben belopakodva újabb információkat szerezni. Demó van belőle. Steam link itt. Eredeti ár: 7€

 

7.19$-től (jelenleg):

Aki átlag felett fizet:

Papers, Pleas (PC Mac Linux Steam): a határőr szimulátor. Nem tudom ki mennyire ismeri, de az egyik legpopulárisabb indie játék. Anno volt ebből is komolyabb cikk. Steam link itt. Jelenlegi ár: 8.99€

LUFTRAUSERS (PC Mac Linux Steam): retro rajongónak egy árkád lövöldözős játék amelyet az indi körökben felkapott Vlambeer fejlesztett. Steam link itt. Eredeti ár: 8.99€

Gone Home (PC Mac Linux Steam): lebilincselő történet arról, hogy egy év távollétünk után valami megváltozott. Kaland rajongóknak mindeképp ajánlott. Steam link itt. Jelenlegi ár: 19.99€


10$-tól:

Prison Architect (PC Mac Linux): kb. elérte a megfizethető árat a Theme Hospital és a Dungeon Keeper méltó utódja, de sajnos még mindig csak készülőben van, ennyiért viszont már érdemes elgondolkozni, hogy megér-e pár dollár ráfizetést. Szerintem igen. Steam link itt. Jelenlegi ár: 19.99€

 

BÓNUSZ (az átlag felett fizetőknek):

Monaco: What's Yours Is Mine (PC Mac Linux Steam): online co-op játék. Legjobban haverokkal érdemes játszani, nekem ismeretlenekkel annyira nem jött be. Egyedi karakter / képesség kombóval kell minél ügyesebben kirabolni az adott helyeket. Steam link itt. Eredeti ár: 10.99€

Race the Sun (PC Mac Linux Steam): a türelmesebb játékosoknak itt az újabb kihívás a Super Hexagon után. Ez egy komoly reflext igénylő brutál árkád repülős játék, amelynél szerintem sokan fogják az asztalt csapkodni. Steam link itt. Eredeti ár: 8.99€

The Bridge (PC Steam): Braidhez hasonlítják a legtöbben, de azért jóval másabb. Anno már kifejtettem róla a véleményemet, mikor kimaxoltam a játékot. Logikai platform rajongóknak érdemes ránézni. Steam link itt. Eredeti ár 8.99€

 

 

A bundle eredeti ára: több mint 26560Ft. Most: minimum 248Ft.

A bundle-t itt tudjátok megvenni: http://www.humblebundle.com

Szólj hozzá!

humble bundle indie bundle

2014.09.08.19:20 ayo

Mától két hétig mindennap új akciókkal rukkol elő Humble Store. Ez még nem is lenne annyira extra, hiszen ilyen több hetes event már volt, viszont mindennap lesz 1 dolláros villámakció (jelenleg Psychonauts) és minden hétfőn ingyenes játékot is kapunk, ami pedig most a Warlock: Master of the Arcane.
Az ingyenes játékokról majd jelezni fogok a blog csoportjaiban, de természetesen nem árt nézni majd az oldalt is, mert tuti lesznek jófajta akciók is.

Az Humble Store-t ezen a linken érhetitek el:
https://www.humblebundle.com/store

humble store end of summer sale.PNG

Szólj hozzá!

ingyen humble store