Fortnite mobilon

A PUBG mobilos változatára viszonylag hamar jött a válasz. Múlthét óta meghívó nélkül elérthető a Fortnite mobilos verziója. Még mielőtt mindenki felugrana a székből, sajnos egyelőre csak iOS-re, az androidos megjelenésre a következő hónapokban számíthatunk.

fortnite-1.jpg

A PUBG-s tesztem után nagyon kíváncsi voltam, hogy a mostanában trónfosztó Fortnite a mobilos verzióban is rá tud-e kontrázni a vetélytársára, de sajna pontosan azokat a hibákat követték el, amelyeket még a PUBG mobilos verzió előtt vártam.
Ebben a posztban sem szeretnék belemenni a Battle Royale alapjaiba, hanem a PUBG poszthoz hasonlóan a mobilverzió érdekességeit fogom inkább csak kiemelni. A PUBG mobilos posztot itt olvashatod.

Az alapok

Az első dolog, amit fontos megemlíteni, hogy 3.4 GB-ot foglal (PUBG ~900 MB). Ez mobilon már kicsit húzós és kellemetlen lehet sokaknak szóval érdemes helyet csinálni neki és bekapcsolni a wifit, mert tölteni azt biztosan fog egy darabig.

fortnite_mobil_3.PNG

A kezdőképernyő nagyjából hasonló a PUBG-hoz, bár a Facebook login nekem sehogy sem akart működni, mivel az Epic Games fiókomat kellene hozzá társítani, de erre jelenleg nem volt lehetőség, ezért simán a PC-n használt fiókommal léptem be. Ezáltal FB ismerősökkel most nem tudtam megnézni, viszont fullosan át tudja hozni a PC-s fiókból a barátokat a teljes profillal, tehát aki nagyban tolja a játékot, annak pont olyan lesz, mintha csak simán a mobilon folytatná.

Itt is van Solo, Dous és Squads opció, csak a mikrofon nem működik, ami csapatjátéknál igen csak hasznos lenne. Gondolom majd megoldják, de ebben a formában ez így gond.

fortnite_mobil.PNG

A játék mobilon is ingyenesen tölthető, viszont a PUBG-val ellentétben itt már rendesen megy az IAP biznisz, azaz tudunk V-Bucks-t venni igazi pénzért, hogy skineket szerezzünk. A skinek itt se befolyásolnak semmit, csak pimp. Természetesen játék által is kapunk pénzt és cuccokat, amiben a napi-heti Challenge-ek és Eventek segítenek.

Újabb profi mobilport?

Erre a kérdésre a választ ismét a Settings menüben kerestem, ahol viszont most sajnos csalódnom kellett. Tény, hogy a Fortnite egy jóval árkádosabb verziója a PUBG-nek, viszont ez nem indokolja azt, hogy sokkal kevesebb beállítással kapcsolatos lehetőség van, pontosabban egy Game és egy Audio fül és azokban is csak pár dolgot lehet állítgatni.

fortnite_mobil_2.PNG

Teljesen korlátolt ez a része, semmi extrára ne számítsunk, nem tartalmaz se grafikai se játékmeneti optimalizációkat, valamint nem lehet a felhasználói felületet testreszabni, ez pedig kihat az egész játékra.

A gameplay

Ami elsőre feltűnt, hogy grafikailag eléggé menő. A sajtóanyagban amúgy ki volt emelve, hogy “ugyanaz a játék, a map és a legfrissebb update-ek, mint PC-n és konzolon”, ami egyébként igaz és tök jó elképzelés, viszont ez pont ennek a portnak a hátránya is egyben.

A port optimalizálásával amúgy nekem még annyira nem volt gondom, de azért az iPhone 6S-sem szerintem már a határát súrolja az ajánlott hardvernek. Ebből következik, hogy aki gyengébb telefonon vagy majd Androidon szeretne játszani az felkötheti a gatyáját, ha továbbra is nulla optimalizációs beállítást fog tartalmazni a játék. Nagyon szép grafikailag, de érezhetően combosabb ebben a formában az app, mint a PUBG mobil. Szerintem simán lehet, hogy azért is halasztották el az androidos megjelenést, hogy addigra egy sokkal optimalizáltabb verziót tudjanak gyártani.

fortnite_mobil_4.PNG

Ami viszont az igazi gond, hogy a felhasználói felület pontosan az ellentéte a PUBG-nek. Nem áll kézre, néhol iszonyatosan kicsi az ikon, nem testreszabható, tehát javítani vagy finomítani se lehet rajta. Nagyon kellemetlen volt az egész gameplay, mintha tényleg csak arra mentek volna a fejlesztők, hogy a lehető legkevesebb munkával elérjék, hogy az összes gombot kirakják a képernyőre és mi meg majd el tudjuk irányítani telefonon a játékot.

Olyanra már nem is térnék ki jobban, hogy az autorun például mennyire hiányzik és ezerszer okosabb lehetne az autoloot. A PUBG-t elsőre is már meg lehet szokni, minden a helyén van és pont úgy működik, ahogy mi szeretnénk. Az elmúlt pár nap után pedig már egyenesen kellemetlen a Fortnite kevésbé átgondolt portját irányítani.

Crossplay

A crossplay lehetőség mindig egy jó dolog, de itt szerintem eléggé kétélűre sikeredett. A crossplay úgy működik, hogy alapvetően azonos platformon keresi a játékosokat, viszont ha party-ban vagyunk más platformon játszó haverral, akkor már vegyíti a lobby-t.

A Fortnite-nál szerintem ez nem a legjobb dolog, hiszen egy ilyen kezelőfelülettel megáldott játéknál nem sok értelmét látom PC-s vagy konzolos ellen menni, nagyjából örülhetünk, ha a másik béna mobilost le tudjuk szedni.
Tény, hogy jó a szabadság, hogy akár PC-sekkel vagy konzolosokkal is tudunk játszani egy party-ban és persze jól hangzik, hogy játszol otthon nagy gépen majd folytatod mobilon, de ebben az esetben én nem sok értelmét látom. Teljesen esélytelen az egész, kivétel persze ha csak te vagy party-ban a headshot gyűjtő haveroddal és lealáztok mindenkit, mást egyelőre nem tudok elképzelni.

fortnite_br_50v50.jpg

Összességében nekem a port alapján az jött le, hogy a fejlesztők egyszerűen nem tudtak mobilban gondolkozni vagy nagyon siettek és ki akartak adni már egy viszonylag szépen működő verziót a PUBG mellé.
A Fortnite mobil nem egy rossz port, de sokkal jobb lehetne főleg a PUBG-t látva. Több optimalizálással kapcsolatos beállítással és személyreszabással szerintem sokat tudnának javítani a jelenlegi helyzeten.

A PUBG-t és a Fortnite-ot is lehet valamiért szeretni vagy utálni. Szerintem mindig jó, ha egy kategóriában van lehetősége a felhasználóknak választani és megtalálni a magunknak megfelelőt, éppen ezért az összegzést is inkább csak a mobilport szerint nézem, ami alapján pedig egyértelműen érződik, hogy mint mobilport a Fortnite jelenleg le van maradva a PUB-tól. A PUBG technikailag és játékmenetileg is mobilban gondolkozott és tökéletesen eltalálta, hogy hogyan is kéne működnie a dolognak.

A Fortnite számomra még inkább csak egy korai béta hozzáférés. Játszható, élvezhető, de kellemetlen a kezelőfelülete, nulla mobilos játékmenetet segítő-javító opciót tartalmaz és még bőven lehetne optimalizálni is a gyenge hardverek javára.
Én nagyon remélem hamarosan jönnek az új update-ek és akkor már tényleg csak az ízlésünkön fog múlni, hogy melyikkel játszunk.

iOS

komment