Bunyó hollywoodi stílusban

2017. augusztus 11. írta: Sirandrish
Skullgirls

A Skullgirls egy Lab Zero Games által fejlesztett oldalnézetes verekedős játék, ami ugyan már több éve a piacon van, ráadásul tiszteletét tette már nagyon sok platformon (még Android és iOS is), valahogy mégis elkerülte a figyelmemet még annak ellenére is, hogy például Steamen nagyon is jó értékeléseket kapott a játékosoktól.

skullgirls.jpg

A játék első látásra elvarázsolt, még úgy is, hogy egyébként nem vagyok különösebben oda a verekedős játékokért, egy-két kivétellel persze. Mégis megfogott a stílus és a hangulat, ami a videókon keresztül is átjön; már a menü is olyan "más mint a többi" érzetet kelt bennünk. Letisztultnak semmiképp sem nevezném, eléggé "rendetlen" a régi mozis hangulatot árasztó megjelenítés, de egyébként nincs gond vele.

A Skullgirls-ben jelenleg 14 karakter közül választhatnánk, ha nem lenne néhány DLC-hez kötve, de hát ugye engedve a mai trendeknek sajnos nem ez a helyzet. Alapból csak kilenc elérhető karakterünk van, a többit 2euro/karakteres DLC-k formájában vásárolhatjuk meg. Az messziről látszik, hogy karakterekkel nincs épp eleresztve a játék, még akkor sem, ha megvesszük mindet.

skullgirls_2.jpg

Szerencsére azonban az a kevés igazán kidolgozottra sikerült. Látszik rajtuk, hogy nem csak megálmodták őket, hanem mindnek külön személyiséget varázsoltak, és hogy azt az utolsó részletig ki is dolgozták. És ez nem csak a külsőségekben mutatkozik meg, hanem a mozgáskultúrájuk és harcstílusuk is egészen változatos. Persze ez egy tripla A-s játékban teljesen elvárható, de egy 10 eurós indie cím esetében mindenképp dicséretes.

skullgirls_3.jpg

A játék harcrendszere valami pazar. Nem is tudtam kitapasztalni a programban rejlő összes lehetőséget, de azt garantálom, hogy akik verekedős játékokon nevelkedtek, azok sem fogják 1-2 perc alatt elsajátítani a játék minden csinját-bínját, mert nagyon összetett. Igaz, ez kétélű fegyver, mert az ilyen koca-fighter mint én pl. csak szenved magasabb szinteken van épp online a profiktól. Ha már szóba került: arra készüljetek, hogy a gép már normál nehézség mellett is darabokra szed minket, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek, és mivel 1-1 harc néhány kombóval letudható, ezért nem árt easyn kezdeni.

skullgirls_4.jpg

A játék érdekessége még, hogy a csapatdinamikát is mi magunk állíthatjuk. Választhatunk egy nagyon erős karaktert, két közepeset vagy három gyengébbet. Ugyanazon karakterek közül választhatunk, de mi döntjük el, hogy csak egy karakter kell-e, aki mondjuk tovább bírja, vagy több, akik egyesével gyengébbek.

Nehéz lenne elmenni a játék kinézete mellett, ugyanis az sem teljesen szokványos. A rajzolt grafika nagyon rendben van, főleg az így készült mozgásanimációk, amik hála a magas framerate-nek, rendkívül látványosak és folyamatosak. Akik szeretik a verekedős játékokban tipikussá vált női karaktereket, azok itt is megtalálják majd a számításukat, ugyanis ringó csípőből, lengő keblekből és kivillanó fehérneműkből itt sincs hiány.

Egy kellemes kis játék, amit hosszas gyakorlás után akár mesterien is űzhetünk, viszont a kevés karakter és a harcrendszer bonyolultsága miatt nem ajánlanám, csak az igazán profiknak. Nagyon jól el lehet vele szórakozni, de manapság már olcsóbban hozzá lehet jutni komolyabb verekedős címekhez, viszont ha sikerül olcsón beszerezni (nekem 1 dollár volt), akkor bőven érdemes adni neki egy esélyt. Máskülönben találunk jobb alternatívát.