Kritika: The White Knights

Nagyon ritkán játszom telefonos játékokkal, ám ha mégis, rendszerint néhány nap alatt meg is unom. Ebből a szempontból a Kritika: The White Knight más, hiszen kb. másfél hónapja kezdtem és még most is nap mint nap előveszem és menedzselem a karaktereimet.

kritika_1.jpg

A játék stílusát tekintve Akció-RPG/Hack&Slashnek nevezném, de sok helyen MMORPG-ként emlegetik. Viszont mivel mindennemű kooperáció hiányzik a játékból, ezért szerintem erős túlzás MMO-nak hívni.
Karakterekből nincs hiány, egész pontosan 11-en vannak, így biztosan mindenki megtalálja a neki tetszőt. Van itt hatalmas kardokkal operáló Berzerker, vagy éppen kaszával szabdaló lányka, és még sokan mások.

kritika_2.jpg

Ami tetszik

Az első szembetűnő dolog a játékmenet, ami a végletekig le van egyszerűsítve. Van egy alaptámadásunk és négy válaszható skill, ezeket használva kell átverekednünk magunkat a 11 világon és azokon belül számtalan pályán. Persze jó RPG-hez híven nem elég ám egyszer végigvinni a pályákat, vissza-vissza kell járni farmolni ezerrel. Karakterünk minden megölt mobért és teljesített pályáért EXP-t kap, ami által fejlődik gyakorlatilag a végtelenségig. A maximum szint ugyan 70 a játékban, ám ha azt elérjük, akkor elkezd nőni a bizonyos "Master Level"-ünk, ami ahogy mondtam, gyakorlatilag a végtelenségig húzható. Természetesen egy idő után már nagyon nehezen jön össze 1-1 szint, így nem kell félni, hogy hamar, vagy hogy egyáltalán valaha a végére érünk.

kritika_4.jpg

A pályákat általában négy szinten (Easy, Normal, Hard és Hell) fokozatokon vihetjük végig, értelemszerűen egyre nehezebbek, ám a jutalom is egyre nagyobb. Ha a 11 világ minden pályáját teljesítjük, akkor elérhetővé válnak az Elite pályák, amikből 14 van. Én másfél hónap játék után az elsőt már úgy ahogy ki is tudom vinni, szóval van hova fejlődni. A fejlődés szerves része a gear is, ami a szokásos sapi, ruci, gatya, cipő és egyéb cuccokból áll.

A Kritika itt sem bízza a véletlenre a dolgokat, mivel az itemek is fejlődőképesek. Van poor, normal, rare, epic, legend, ehtereal, és ether+ szintje a cuccoknak, ám ez önmagában nem minden. A cuccokat még 35-ös szintig fel is lehet húzni. A húzás +10-ig mondhatni ingyen van, +15-ig még mindig nagyon olcsó, +20-ra még könnyen felhúzható, de ide már kell a della, +25-ig vért izzadva felmennek, viszont ahhoz már nagyon durva pénzmag kell, 25 felett meg csak a jó isten a megmondhatója, hogy mi kell hozzá. Ezenkívül vannak a játékban még kis állatok, azaz "pet"-ek is, amiknek az itemekhez hasonlóan sok szintjük van, bár őket "csak" 25-ös szintig lehet húzni - az enyém 16-os és nagyon boldog vagyok vele.

Egyébként a játékba raktak még "gem"-eket, amik szintén erősítenek minket. Ebből is nagyon sok fajta van és nagyon sok szinten keresztül fejleszthetőek. Egyszerre 12 lehet nálunk, típusonként  kettő és értelemszerűen minden típus más bónuszt ad: a ruby támadást, az emerald védelmet, az amethyst támadást és így tovább.

A felsorolásnak itt még nincs vége, mert vannak meteoritjaink, amiket szintén poor, normal, rare, epic szinten keresztül fejleszthetünk, majd még szintén 5 szinten át húzhatóak. Ezek is különböző bónuszt adnak és ebből 6 darab lehet egyszerre nálunk. Mondhatni a gear fejlesztés a csúcson jár a Kritikában.

kritika_5.jpg

A Kritika számomra talán legjobb része az úgynevezett Auto mod, aminek a segítségével az irányításunk nélkül is tud haladni a karakterünk. Benyomunk egy pályát, adunk neki egy Auto Repeatet és amíg staminával bírja, addig megy magától, még csak rá sem kell néznünk.
Persze a gép sokkal gyengébben teljesít, mint mi, így csak jóval gyengébb pályákon tud helytállni, mint amiket mondjuk mi tudnánk teljesíteni, viszont lényegében ingyen farmol nekünk. Sajnos ez viszont csak a sima pályákon elérhető, a Monster Wave-eken, ahol a pénzt kell farmolni, nem használható.

kritika_6.jpg

A feketeleves

Egy dolog van a játékban, ami sajnos elhomályosítja a Kritika csillagát, az pedig a mikrotranzakció. Természetesen azon már nem lepődök meg, hogy igazi pénzért előnyt lehet venni egy játékban, főleg telefonos játékban, de a Kritika olyan durva szinten tolja, hogy feldolgozhatatlan.

Néhány példa, csak hogy szemléltessem, hogy miről is van szó. Az én fegyverem jelenleg +26-os. Ha ezt most 27-re próbálnám húzni, ahhoz kell nekem 28 millió gold (nagyon sok idő kifarmolni) és egy Ether cucc (emlékeztek a felsorolásra? Az ether az utolsó előtti, ergo igen ritka), és akkor van hét azaz 7 % esélyem arra, hogy felmegy. Aki játszott már RPG-vel, az tudhatja, hogy ha nincs szerencsém, ez legalább 30 próba...számoljátok ki.
Na és itt jön a della, hogy speciális pénzért vásárolható valutával húzom fel 27-re, ráadásul az 100%, hogy sikerül. Ehhez kell nekem 17K Karat (ez a speckó valuta), amit a lehető legolcsóbb speckós csomagok vásárlásával sem úszom meg 40K alatt. És ez mindössze egyetlen szinthúzás egy itemen.
Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a Karat játékkal is gyűjthető. A fent említett 17K nagyjából másfél-két hónap alatt összejön, ha nyomjuk rendesen, ami szintén nem a legkellemesebb, de még mindig jobb, mint a fent említett példa.

kritika_7.jpg

És ez sajnos a játék minden részére kihat. Hiába a rengeteg event, meg heti meg havi bónusz, amit ad a játék. Eleinte nagyon soknak fog tűnni és csodálkozol majd, hogy miért kényeztet el a játék, aztán ahogy fejlődik a karaktered, rájössz, hogy amit adnak, az nagyjából semmire sem elég.
És még nem is említettem, hogy mindezt a hercehurcát legalább három karakterrel javasolt megcsinálni, ha a nagyok közé akarsz kerülni, ugyanis a SUB karakterek értékeiből is profitál a MAIN karakter. Tehát minél erősebbek a kiskarik, annál több bónuszt kap a nagykari...jó mi?

kritika_3.jpg

Miheztartás végett. Az én main karakteremnek 1,6M CP-je (a CP egy ilyen összesített erőmérő, amiben a gear minden darabja beleszámít, meg a subkarik is) van, úgy, hogy full +20-as ether cuccba vagyok, illetve 3 itemem már ether +, a fegyverem meg ether+ 26-os szinten, emellett van 2 sub karakterem is mellette.
A guildben, amelyikben vagyok, a legerősebbek olyan 7-8 milla között vannak és még ők sincsenek sehol a legnagyobbakhoz.

Egyebek

Rengeteg minden van még a játékban. Pénzes valutáért vehető Avatarok, amik speckó ruhák. Az említett Monster Wave-ek és annak sok szintje. Van itt még Auto PVP, ahol a karakterek maguktól harcolnak. Többféle torony rengeteg szinttel, ahol értékes ajándékokat kapunk, ha teljesítjük őket. Awakening skillek, EX skillek, Guild bónusz, napi küldetések és még sok más. Ám úgy vélem, hagyni kell némi meglepetést is azoknak, akik esetleg kipróbálnák, illetve ha bárkinek bármiféle kérdése lenne, az keressen bátran.

kritika_big.jpg

Az IAP kellemetlenségek ellenére szerintem ez egy nagyon jó telefonos játék. Ha valaki nem akar a legnagyobbak között lenni, akkor néhány hónapra remek kikapcsolódást nyújthat. Viszont ha valakiben buzog a versenyszellem, akkor az vagy hagyja ki, vagy kösse fel a gatyáját, ugyanis vagy hosszú évek kemény munkája elé néz vagy rengeteg pénzt kell ráköltenie.

A játékot itt tudjátok leszedni: Android | iOS

komment