Kicsi a világ, de az enyém

2017. július 26. írta: SamuelDivinium
Small World 2

A társasjátékok most élik reneszánszukat. Naponta jönnek ki jobbnál jobb játékok vagy meglévő játékokhoz kiegészítők. Készülnek számítógépes játékokból is társasjáték adaptációk - több (Portal, Dark Souls) és kevesebb (Might&Magic Heroes) sikerrel. A Kickstarter is csak úgy izzik a remek társasjáték ötletektől és egyre több különféle rendezvény jön létre a társasjátékozás, mint közösségi élmény tiszteletére.

smallworld2_header.jpg

Nem meglepő tehát, hogy ezt kihasználva igyekeznek a kiadók a fizikailag birtokolható, apró tokenekkel, figurákkal teletömött verziókon kívül átlépni a digitális világba és így egy szélesebb körrel megismertetni játékukat. Korábban már írtam ilyen játékokról: a Boss Monster és a Splendor is egy fizikailag létező társasjáték, melynek készült számítógépes adaptációja. A Small World 2 sem más kategória, lássuk tehát, mennyivel másabb a gépi verzió az eredetinél.

smallworld2_3.jpg

Nem árulok zsákbamacskát, főleg mert egyértelműen ki fog derülni hamarosan, a Small World 2 véleményem szerint egy kitűnő számítógépes adaptációja az eredeti társasjátéknak. A játék szabályrendszerébe nem feltétlenül másznék bele a gyökerekig, mivel megegyezik a számítógépes verzió a társasjátékéval, de nagy vonalakban felvázolom.

Adott egy a játékosok számával arányosan változó világ (sziget), ami telis-tele van meghódítandó erdőkkel, mocsarakkal, bányákkal, mezőkkel. Egy-két elveszett régi törzs is fellelhető elvétve a szigeten, de számuk elenyésző. Játékostársainkkal karöltve, egy-egy különleges képességekkel rendelkező frakciót kiválasztva fel kell fedeznünk ezt a szigetet, meghódítani minél több részét és alkalomadtán hanyatlásba taszítani lelkes katonáinkat, hogy vadonatúj seregekkel induljunk ismét neki a hódításnak. A fix térkép ellenére rengeteg választási lehetőségünk van a sok különféle faj és a hozzájuk tetszőleges párosításban, véletlenszerűen érkező különleges tulajdonságok kombinációi miatt.

smallworld2_2.jpg

A digitális változat megtartja mindazt, ami élvezetessé teszi a társasjátékot, viszont rengeteg mechanikát a saját kezébe vesz, így felgyorsítja és leegyszerűsíti a játékmenetet. Kiszámolja helyettünk a körök végén járó pontokat, nem felejti el a szabályokat út közben és a gépi játékosok is kifejezetten jó ellenfelek lehetnek, ha csak egyedül van módunk játszani. Van lehetőségünk elpörgetni az unalmas animációkat, a pontszámlálásokat, illetve a teljes gépi játékos körét is, ha szeretnénk. Így lehet csökkenteni a várakozási időt, amit élőben nem tehetünk meg.

smallworld2_1.jpg

A Splendorral ellentétben online is játszhatunk játékostársaink ellen, ami tökéletes, illetve a hivatalos kiegészítők egy részét is felvitték digitális formába, amik külön megvásárolhatóak. A játék 5€ Steamen (kevesebb mint 2000 forint), ami az eredeti fizikai kiadás 12000 forint körüli árával szemben szinte ingyen van. Az online funkcióknak hála ez a verzió teljes egészében felválthatja a fizikai kiadást, ha valakinek így is megfelel a társasjátékozás. Személy szerint én még mindig jobban preferálom, ahogy a többi cikkemben is írtam, a szemtől szembeni, közös asztalnál történő társasozást, de sokaknak jó alternatíva lehet ez is.

1 komment