Hősködés a mobilodon

Free Heroes 2

freeheroes2_1.png

Utóbbi időszakban ismét elkapott a nosztalgia. Szerettem volna valami oldschool, lehetőleg körökre osztott stratégiai játékkal játszani. Az utóbbi hónapokban azonban játékra szánt idő híján az sem lett volna hátrány, ha mondjuk egy mobilos játékról lenne szó, amivel a buszon, vonaton egy-egy kört letolva haladhatok lassan, de biztosan. Nem gondoltam, hogy fogok tudni találni minden kritériumomnak megfelelő játékot, azonban szerencsére nem így lett. Lássuk hát, mit mutat nekünk a Free Heroes 2.

freeheroes2_2.png

A neve meglehetősen árulkodó, a Heroes of Might and Magic széria második gyermekének egy mobilra optimalizált újragondolásáról van szó. A készítők a teljes eredeti játékot (kiegészítő nélkül) implementálták androidra, néhány saját készítésű scenario térképpel kiegészítve. A játék indítása előtt számtalan beállítási lehetőség közül választhatunk, hogy a felhasználói élményünk a lehető legjobb legyen. Rendelkezzünk kis képernyős készülékkel vagy nagy kijelzős tablettel, szájunk íze szerint variálhatjuk az egérkezelést, a virtuális billentyűzetet és még rengeteg más dolgot.

freeheroes2_5.png

Az alap funkcionalitáson felül több, mobilnál indokolt kényelmi funkciót is pakoltak a játékba. Példának okáért lehetőségünk van egy kattintással szétosztani egy adott egység tagjait az összes üres csapatpozícióra egyenlő eloszlásban. Láthatjuk egy-egy szintlépésnél az aktuális hősünk minden tulajdonságát is, hogy megfelelően dönthessünk, melyik másodlagos képességet fejlesztjük. Az eredeti menü elrendezést kompakt, mobilosra cserélhetjük.

freeheroes2_3.png

A beállítások bár sokrétűek, személy szerint rengeteget szenvedtem, mire sikerült úgy beállítani, hogy ne fagyjon ki a játék menet közben. Sajnos így sem sikerült 100%-os játékélményt produkálnom, de mobilos adaptációhoz képest kielégítő a végeredmény. Ha esetleg más is azt tapasztalná, hogy bárhogy állítgatja a dolgokat, a játék minduntalan kifagy, itt vannak az én személyes beállításaim LG Nexus 5 esetén:

  • Mouse Emulation/Emulation mode: small, magnifying glass: Minden másnál kifagy sajnos, így viszont takar egy szép részt a nagyító a képernyőből
  • Mouse Emulation/Left mouse click/Touch near mouse cursor: Itt viszont ha lenyomom az ujjam és elhúzom az egeret valamelyik irányba, majd felengedem, azt is kattintásnak veszi. Csatáknál így oda kell figyelni rendesen, hogy véletlenül se mozgassuk el a lényünk és csak akkor engedjük fel ujjunk, ha a kívánt pozícióba mozgattuk a kurzort.
  • Mouse Emulation/Calibrate Touchscreen: Balfelső, jobbfelső, jobbalsó pozíciókra bökjünk az ujjunkkal és kész is
  • Mouse Emulation/Advanced Features/Relative mouse movement (laptop mode): Ezt pipáljuk be, majd az alapértelmezett beállításokkal mehetünk tovább (medium, none). Próbáltam több movementet is de ezzel nem fagyott ki egyedül a játék.
  • Remap Physical keys/Show all keycodes/LSHIFT: Ezzel a bal shift billentyűt egy fizikai gombbal tudjuk azonosítani a készülékünkön. Ez szükséges lehet ha egységeket akarunk több részre osztani.

freeheroes2_4.png

A játék ingyenesen letölthető Google Play-ről. Szerintem egy kiváló, átgondolt adaptációja a PC-s verziónak, mindenképp érdemes a kezdeti beállításos nehézségek ellenére kipróbálni. Jó játékot kívánok!

1 komment