Digitalizált kalandjáték könyv

2017. június 21. írta: SamuelDivinium
The Forest of Doom

Biztos sokatok emlékszik még azokra a kalandjátékos könyvekre, amik elején ott díszelgett a "Kaland Játék Kockázat" felirat és a sima balról jobbra lapozgatásos olvasás helyett ide-oda kellett ugrálni a könyv oldalai között. Dobókockákkal, papírral és ceruzával felfegyverkezve kellett előrehaladni a történetben úgy, ahogy azt a könyv instruálta.

forestofdoom_header.jpg

Talán a legtöbb játékos számára nem ismeretlen az a kép sem, amikor összes ujját felhasználva könyvjelzőként leskelődött az összes végkifejlet után, hogy a számára legjobbnak ítéltet válassza. Talán az is előfordult, hogy elcsaltunk egy-egy csatát, főleg a könyv vége felé, amikor vesztésre álltunk, de nem akartuk újrakezdeni az egészet. Illetve talán az sem idegen, hogy egy nyilvánvalóan fontos tárgy hiánya ellenére is azt hazudtuk a könyvnek, hogy bizony megszereztük, bár fogalmunk sem volt róla, hogy mi az és hogy lehet hozzájutni.

forestofdoom_1.jpg

A Forest of Doom Ian Livingstone azonos nevű könyvének digitalizált változata. Őszintén szólva sokat nem lehet elmondani a játékról, talán csak annyit, hogy egy kiváló adaptációja a könyvnek. Minden lehetőséget biztosít a program, amit egy fizikailag a kezünkbe fogható könyvvel megtehetünk: oda-vissza lapozgathatunk, tehetünk könyvjelzőket tetszés szerint, elcsalhatunk csatákat, felgyógyíthatjuk magunkat, ha úgy tetszik. Természetesen van lehetőség mindezek kikapcsolására, ha egy másik játékmódot választunk, sőt, itt utólag sem gondolhatjuk meg magunkat és később sem csalhatunk, amíg az adott játékot be nem fejeztük.

forestofdoom_2.jpg

A játékmenet változatlan az eredetihez képest, viszont sokkal kényelmesebb. Ha nem csaló módban játszunk, akkor csak azokat az utakat engedi meg a könyv számunkra amiket legálisan megtehetünk, a kockadobásokat a program elintézi helyettünk, ahogy a sebzések kiszámolását is. Számon tartja hátizsákunk tartalmát is és még térképet is rajzol nekünk, ha szeretnénk. Egyszerű, pörgős, könnyű újrakezdeni. Egy szóval: tökéletes.

Bár a nyelvesítést támogatja, magyar nyelven egyelőre nem elérhető el a termék. Ezért egy erős angol tudásra szükségünk lesz, hiszen csak szöveges tartalmat fogunk olvasni.

forestofdoom_3.jpg

A játék 5€ Steamen, ami szerintem kifejezetten méltányos ár érte. Jelenleg azonban egy kifejezetten idegesítő hibával rendelkezik, amit muszáj megemlíteni: nem lehet előhozni a hátizsákot és a térképet sem. Így képtelenek vagyunk legális módon gyógyulni a játékban a gyógyitalaink felhasználásával. Remélem, hogy mihamarabb kijavítják a készítők, mert így a csaló módon kívül lehetetlen végigjátszani a játékot. Mindezek ellenére szívesen ajánlom minden hasonló játékokat kedvelőnek, jó móka és nosztalgikus is egyben.

3 komment