Vásári Horror

2017. június 06. írta: Sirandrish
The Park

A The Park nevű horror játék már lassan két éve van a piacon, ám eddig nem volt alkalmam kipróbálni, mivel az ára és a mindenhol hallható hossza kicsit el is vette a kedvem a vásárlástól. Azonban kis utánajárással már nagyon kedvező áron beszerezhető, így elérkezettnek láttam az időt egy vidámparki látogatásra.

park_big.jpg

Próbálok nem spoilerezni, főleg annak fényében, hogy a játék rövidebb, mint sok film, ugyanis kényelmes tempóban sem tart tovább 2-2,5 óránál.
A The Park egy vidámparkban játszódik, ahova a kedves portás bácsi éjszaka is beenged minket, ugyanis a kisfiunk az elveszett macija miatt visszaszaladt a Parkba. Hogy tényleg azért ment-e vissza, vagy csak akart még egy vattacukrot, az nem derül ki, lévén a fiú a későbbiekben még csak meg sem említi elvesztett pajtását. Na szóval, gyermekünk után eredünk és kezdetét is veszi a fogócska.

park.jpg

Azért fogócska, mert a végkifejlet előtt néhányszor ugyan felbukkan csemeténk, de néhány előre programozott "gyere vissza", "ne szórakozz velem", és pár hasonló, gyermekünket nem épp meggyőző mondat kántálásán kívül semmit sem tudunk csinálni. A semmit értsétek szó szerint. Az elején még futni se tudunk, ám szerencsére az első negyed óra után már ki-be kapcsolható lesz a gyorsabb haladás lehetősége. És mivel eléggé "üres" a vidámpark, ez a funkció több mint hasznos.

park2.jpg

Na de hogy üres a vidámpark? Nem is akármennyire! Az addig rendben van, hogy este nincsenek itt emberek, hiszen zárva van a hely, de hogy a kitaposott útról 30 centinél nem lehet messzebb "eltávolodni", az kiábrándító. Esélyünk sincs barangolni vagy eltévedni, hisz egy szabad ég alatti folyosón közlekedünk. Sokat dobott volna a hangulaton, ha legalább néhány zsákutca vagy kisebb zegzugos terület nehezíti meg a haladásunkat. Már csak a játék effektív hossza miatt is, de sajnos erről szó sincs. Végigsétálunk a kijelölt úton, kipróbálunk néhány játékot, mint például az úszó hattyú, ami egy barlangba érve egy groteszk Jancsi és Juliska történetet tár elénk (ezt egyébként érdemes végignézni), vagy mondjuk az óriáskerék, és kb ennyi.

park3.jpg

Ezenkívül még néhány elhagyott papírfecnit szedhetünk össze, amik segítenek megérteni a történetet, ami egyébként nekem nagyon zavaros volt. Persze messze vagyok az anyanyelvi angoltól, de nekem nehezen érthető volt a történetvezetés. Ezeket a papírfecniket egyébként ott lehet hagyni (kivéve ha egy scripthez van kötve), szóval aki a történet minden apró részletére kíváncsi, az nézzen szét alaposan. A harc vagy menekülés vagy bármi hasonló teljesen hiányzik a játékból, szóval aki egy nyomasztó sétánál többre vágyik, annak nem feltétlenül ajánlom.

park4.jpg

És ha már nyomasztó hangulat - a játékban számos hiba vagy legalábbis zavaró dolog található, ám egy ilyen játéknál a legfontosabb a hangulat. A probléma az, hogy az is hiányzik a The Park első 80%-ból. Egészen addig nem nyomaszt semmi: mész, mert muszáj és mert a végére akarsz érni. Azonban a végén történik valami. A készítők ide tartogatták volna a nagybetűs hangulatot? Hát nagyon úgy fest, mert a játék utolsó 20 perce pazar. Már-már olyan szinten nyomasztó, hogy elkezdesz félni a monitor előtt. És itt végre érzed, hogy egy horror játékkal játszol. Persze már késő, mert mire elkezdenéd élvezni, sajnos véget is ér.

Összességében sajnos egy minden téren középszerű játék, ami semmiben sem tud újat mutatni, de még csak a kötelezőt sem tudja hozni. Kár, mert az utolsó 20 perc tényleg remek, de mindent összevetve nem éri meg foglalkozni vele.

 

komment