Vakondok 4 - Végigjátszás beszámoló

Világhírű magyar játékfejlesztők. Nem tudom ti hányszor hallottátok ezt a három szót egymás után, de én akkor először, amikor a Vakondok dokumentumfilm-sorozat Végigjátszás című részének előzetesét néztem. A témaválasztás nagyon jó, egyrészt mert valóban egy még felfedezésre váró témáról van szó, másrészt ki ne szeretne olyan magyar sikerekről hallani, amikre büszkék lehetünk.

vakondok4_logo.jpg

Kíváncsian ültünk be tehát a vetítésre, aminek az elején Matusik Szilárd rendező elmondta, hogy a magyar mozikban a film kibővített változatát láthatjuk, azaz plusz 20 perc kontentet vágtak még hozzá az eredeti témához, ami csak a rendszerváltás előtti-körüli fejlesztésekkel foglalkozik és a Novotrade végével zárul. A kibővített változatra még visszatérünk, de most kezdjük az elején.

A főcím és a kerettörténet, amivel a film indul, nagyon hozzák a korszak hangulatát, a grafika és a hangok is gondoskodnak róla, hogy érezzük gyerekkori élményeink szelét ezen a retró hullámvasúton. A kerettörténet egy mondatban annyi, hogy egy ügynököt beküldenek az adattárba virtuális nyomozni és ő keresi ki nekünk az interjúkat, ő fűzi össze az egyes részeket és ad plusz információkat.

A történet a 80-as évek elején kezdődik, amikor Stein Róbert magyar fejlesztőkkel kezdett el játékokat gyártani külföldi cégeknek. Első kézből hallhatunk történeteket arról, hogyan is sikerülhetett a Vasfüggöny mögül a hanyatló nyugat vállalatait is leköröző játékokat fejleszteni, ráadásul olyan gépekre, amik elméletileg nem is létezhettek volna az akkori Magyarországon. Hogyan is tudtak egy kis pincéből, egy pár fejlesztővel induló vállalkozásból a a rendszert teljesen megkerülve egy közel 40 csapatból álló világhírű fejlesztőbrigádot összehozni és hogyan találtak ki mindent saját maguktól – hiszen arról, hogy hogyan kéne egy-egy hardverre játékot csinálni, semmiféle leírás nem volt akkoriban itthon.
A moziban mindenki áhítattal hallgatta a visszaemlékezéseket, nem csak mert hihetetlenül inspiráló és izgalmas történetekről van szó, hanem mert kifejezetten szórakoztató, ahogy az egykori fejlesztők előadják őket. Sőt, ezzel a filmmel egyedülálló, mindenki számára fontos történelmi kordokumentumot is kapunk.

vakondok4_05.jpg

A film egyes részeit mindig egy töltőképernyő választja szét, ezek a betöltődések számomra zavaróan hosszúra nyúltak, viszont az adott részben szereplő játékokból összemontázsolt képek nagyon mókásak voltak.
Szintén ötletes megoldás a filmben, hogy a fejlesztők mögé a háttérbe olyan grafikát tettek, ami kapcsolódott hozzájuk vagy az adott időszakhoz.
A film során ügyesen fűződött a kerettörténet is, nem vette el a hangsúlyt az interjúkról és az összekötő funkciót is betöltötte, viszont a végét és az egész filmet is eléggé lezáratlanul fejezték be.

vakondok4_01.jpg

Egyébként az egész csak a magyar mozikban vetített extra résznél azt éreztem, hogy már kicsit sok. Persze értem, hogy miért került bele, csak ennyi infó mellett nehezen volt emészthető. Ráadásul a Novotrade dolog annyira egyben volt, hogy ha utána lett volna a lezárás, sokkal kerekebb lett volna a történet.
Ettől függetlenül egy pörgős, vicces, hihetetlenül informatív és lebilincselő filmet láthattunk.

A film nagyon ajánlott mindenkinek, nem csak játékosoknak, mert egyedülálló és nehezen vagy szinte sehol máshol nem hozzáférhető történeteket kapunk, eközben sok sikeres magyar játékfejlesztőt hallhatunk beszélni a rendszerről, amit kijátszottak, a játékiparról, amit egy ideig ők uraltak és a lehetetlennek gondolt dolgokról, amiket legyőztek.

A Vakondok 4 összes bemutatójának helyszíne és időpontja:

Budapest, Lurdy Mozi – 2017. március 29. szerda 19:00
Nyíregyháza, Krúdy Art Mozi – 2017. március 30. csütörtök 16:30
Miskolc, Művészetek Háza – 2017. március 30. csütörtök 18:00
Székesfehérvár, Barátság Mozi – 2017. április 3. hétfő 18:00
Tatabánya, Vértescenter Mozi – 2017. április 5. szerda 19:00
Pécs, Apolló Mozi – 2017. április 6. csütörtök 18:00
Szeged, Belvárosi Mozi – 2017. április 7. péntek 20:00
Szolnok, TISZApART Mozi – 2017. április 8. szombat 16:00
Debrecen, Apolló Mozi – 2017. április 8. szombat 17:00

További információ a www.vakondok4.hu weboldalon.

komment