Végre játszható a BS The Legend of Zelda: Ancient Stone Tablets!

A fanok jóvoltából múlt héten végre játszható lett teljes angol fordításban a The Legend of Zelda: A Link to the Past folytatása, a BS The Legend of Zelda: Ancient Stone Tablets.
Én természetesen végig is nyomtam gyorsan, elvégre 19 évet váratott magára, hogy végre hibátlan verzióban, angolul is végig lehessen játszani eme ritka verziót. És hogy mi is ez pontosan és miért ritka, hát az már egy kicsit hosszabb történet.

33243-bs_zelda_no_densetsu_kodai_no_sekiban_dai-4-wa_japan_bs_en_fix_by_bszhp_v20090629_bs_the_legend_of_zelda_ancient_stone_tablets_week_4_-3.jpg

Gondolom kevesen tudják, de a SNES-nek volt egy plusz egysége, Satellaview, ami kizárólag Japánban volt elérhető a konzol élete végén, 1997-ben.
A BS név a Broadcast Satellaview rövidítése. A Satellaview egységhez társult még egy kazetta, amibe egy kisebb kazettát lehetett berakni, mint mentési egység.
A Satellaview, ahogy a neve is sugallja, szatelliten keresztül működött, mint a TV és adott időben sugároztak rajta játékokat. Aki szeretne jobban belemenni a működésébe, annak ajánlom az angol Wiki-t, de a lényeg, hogy nem volt egy egyszerű dolog, olyannyira nem, hogy nem hiszem, hogy itthon valaki meg tudta volna érteni 20 évvel ezelőtt. Igazi forradalmi dolog volt szokásosan.

guru-meditation-storia-del-nintendo-satellaview-v4-28683.jpg

Az Ancient Stone Tablets valójában egy Link to the Past Master Quest. Baromi jól ötvözi az alapjátékot és bámulatosan sok újítást eszközöltek benne. Élményileg teljesen vissza tudta adni a Link to the Past hangulatot, nem éreztem volna, hogy csak annak a feldolgozása lenne, hanem egy új kiegészítés, teljesen más szemszögből.
A játék a Link to the Past után folytatódik, a cél a 8 kő összegyűjtése és természetesen Ganon legyőzése. Ebben a részben nem Linkkel vagyunk és már az elején lehet választani fiú és lány között. Minden héten egy adott része nyílik meg a térképnek, ahol 2 darab dungeont kell megcsinálni, ahol 2 darab kő lesz a jutalmunk. Erre mindössze 1 óránk van, de bőven be lehet fejezni hamarabb és marad idő a titkosok, extra szívek felfedezéséhez.
A bőven van idő azért nem pontos fogalmazás, mivel nem árt, ha jól ismerjük a Link to the Past részt, hogy minden logikai feladatot könnyen tudjunk kezelni.

33243-bs_zelda_no_densetsu_kodai_no_sekiban_dai-4-wa_japan_bs_en_fix_by_bszhp_v20090629_bs_the_legend_of_zelda_ancient_stone_tablets_week_4_-7.jpg

Az Ancient Stone Tablets egy teljesen feljavított LTTP. A pegazus cipő végre több irányba működik és ha nyomva tartjuk, akkor a következő képen is tudjuk folytatni a futást és még sok hasonló extra, csak akkoriban még nem volt patch.
Ja és ebben a részben volt először olyan, hogy nem csak a megtört falakat kell figyelni ha titkosokat keresünk, hanem a kardunkkal is megütögethetjük és ha más a hang akkor ott bizony egy titkos ajtó lesz. Ezt később alkalmazták a többi részben is.

Az 1 óra mindig élőben ment teljes szinkronnal, ami viszont csak erre az egy részre igaz. A rom verzióban ezeket alul egy fekete sávon olvashatjuk. Ezeket érdemes figyelni mert egyrészt kapcsolódik a játékhoz, másrészt sok segítséget is ad.

Ami viszont kicsit kellemetlen lehetett, hogy az óra folyamatosan ment, nem lehetett leállítani (ahogy egy TV adást se akkoriban). Tehát ha bármi közbejött, akkor a játéknak vége és csak a következő héten lehet folytatni, de már egy újabb szakaszt.
Szintén újítás volt ebben a részben - és majd a Link Between Worlds-ben jelenik meg hasonló - a The Rental Shop. Ezekből viszonylag sokat helyeztek el mindenhol és ahogy a neve is mondja, bérelni lehet különböző eszközöket, mint például erősebb fegyvereket.

33234-bs_zelda_no_densetsu_kodai_no_sekiban_dai-1-wa_japan_bs_en_fix_by_bszhp_v20090614_bs_the_legend_of_zelda_ancient_stone_tablets_week_1_-10.jpg

A játék újrajátszhatósága a Satellaview rendszer miatt teljesen ki volt lőve. A narrátor hangokat nem mentette el a gép és mindig valós időt mért a játék, tehát utólag már nem lehetett lejátszani.
1999-ben egy csapat hackernek hála nagy nehezen meglett mind a 4 hét rom fájlja, de a hangok már nem voltak benne a rendszerben, se az intro, a helyszínek nevei, a zene és a voice acting. Ezt követően ezért VHS felvételek segítségével újra össze kellett rakni a játékot, ami, ahogy írtam, mostanra végre teljes egészében hibátlanul elérhető és élvezhető.

Én nagyon élveztem és legalább annyira jó élmény volt, mint először játszani a Link to the Pasttel Super Nintendón.
Zelda-szüzeknek az alapverziót ajánlom elsőként, a többiek viszont nyugodtan mehetnek a mély vízbe, nem fognak csalódni.

Rövid útmutató a BS Zelda beszerzéséhez és játszásához:
A játékot heti felosztásban itt tudjátok letölteni. A romokhoz én ZSNES emulátort használtam, controllerhez pedig gamepadet, de ez rátok van bízva.
Ha befejeztünk egy hetet, akkor mentsünk el az állásunkat a vége képernyőn, majd a kapott fájlt át kell nevezni a következő hét rom nevére, azaz ast1.srm mentésből ast2.srm lesz és így tovább. Ha ez megvan, akkor indítsuk el a következő hetet, ami azonnal fel fogja ismerni és a kezdőképernyőn már a mi mentésükkel tudjuk indítani a játékot.

komment