C(l)ash Royale

Egy részletes szakmai cikket akartam írni, hogy mennyire jó játék, milyen jó az ötlet, a taktikázás meg minden, de pár hét intenzív játék után eljött a vég, és belekerültem egy óriási IAP csapdába, ami annyira felbosszantott, hogy töröltem a játékot és teljesen átírtam a cikket egy részletes negatívabb hangulatú cikkre. Az akkori cikkben több oldalon keresztül levezettem, hogy pontosan hol bukik el az egész rendszer… aztán rájöttem hogy teljesen felesleges ezzel ennyi oldalon keresztül foglalkozni, inkább neki estem harmadszorra egy rövid verzióval, hogy más ne is gondoljon arra, hogy ezt valaha is letöltse.

clash_royale.jpg

A játék hiába Free to Play, mint mondjuk a Hearthstone vagy más egyéb hasonló kártyás játék, itt teljesen be tud halni az egész játék, ha nem fizetünk tízezreket. Nagyjából az Aréna 4-5 körül még élvezhető a játék, utána pedig szépen elviseljük, hogy minden napunk abból áll, hogy időkorlátos ládákat nyitogatunk (értsd: kora reggel kelsz a láda lejárata miatt, megcsinálod a napi quest-et, minden órában lesed a telefont és este is úgy fekszel le, hogy pont jól jöjjön ki a ládanyitás).
Ezt pedig azért kell tenni, hogy több hét után az aranyfillérekből összejöjjön egy normális kártya upgrade, mellesleg eközben többnyire csak veszteni fogunk.
Az egyszerűbb megoldás pedig, hogy szépen belenyúlunk a zsebünkbe és veszünk pár tízezresért ládákat, amivel lényegében szinten tudjuk tartani magunkat, ha persze szerencsénk van és kijönnek a kívánt kártyák. Ami kellemetlenebb, hogy egy kis idő után teljesen kárba megy a pénzünk is, hiszen ha nem tápoljuk folyamatosan a kártyáinkat, akkor ismét alul maradunk a szintünkön és simán visszaesünk a gyengébb arénákba.

clash_royale_gems.png

A játék amúgy jó lenne, ötletes, van benne stratégia, rövid menetekre van osztva, könnyen érthető, tehát minden benne van, ami egy jó mobiljátékhoz kell. A probléma ott van, hogy kártyákat kell fejleszteni, ami teljesen tönkre teszi az amúgy kiváló játékmenetet egy adott szint után. Egy általános kártyás játékban (pl. Hearthstone) minden kártya ugyanannyit ér és csak random pár kártyás paklikat lehet a venni játékban megkeresett vagy valódi pénzért, tehát ha eleget játszunk és ügyesek is vagyunk, akkor simán lehet egy komoly paklink nulla forintból. Itt ezt teljesen elszúrták, kevés kártya, ellenben mindegyiket szintezni kell, kár érte.

Én azt mondom, hogy ne is kezdjétek el, teljesen felesleges. Ezerszer jobb játékok vannak ingyen vagy pár ezerért, minthogy 20-30 ezerért vegyünk láda zsákbamacskát abban bízva, hátha kijön egy jó kártya és pár ponttal feljebb jussunk a ranglistán. Ígérem, legközelebb minőségi cuccal jövök!

4 komment