Drágakő-kereskedés az asztalon túl

2016. március 21. írta: SamuelDivinium
Splendor

A társasjáték-rajongók legtöbbje ismeri és szereti a Splendort. Bár az ára többekben vegyes érzéseket vált ki („lehetne olcsóbb hisz alig van benne valami”), de szerintem a legtöbben, akik beruháztak rá, nem bánták meg. Könnyedebb családias játék, kezdő társasjátékosok is hamar el tudják sajátítani a szabályait, ennek ellenére van benne lehetőség előre gondolkodni és kiszúrni a másikkal, ha akarunk. Ennek a társasjátéknak készült el egy PC-s adaptációja. Egyszer már bemutattam egy társasjáték számítógépes átgondolását, lássuk mire jutottak a Splendorral.

splendor_01.png

Mindenek előtt vegyünk egy mély levegőt, ízlelgessük az alábbi mondatot: a játékban csak lokális co-op van, nincs online játszásra lehetőség! Bizony, a legnagyobb ziccert hagyták ki a készítők ezzel a húzással, hiszen ha így is úgy is össze kell csődíteni a baráti társaságot egy Splendor parti erejére, akkor már inkább ülöm körbe az asztalt a fizikai társasjátékkal, mint hogy összekucorodjunk egy egér és egy monitor körül, hogy kattintgassunk... Ennek következtében hamar leírtam a játékot és valószínűleg a cikk olvasóinak fele itt zárja be a tabot, amin ez a cikk volt megnyitva. Aki viszont maradt, annak elmondom miért lehet érdemes mégis beruházni erre a játékra.

splendor_02.png

Az alap koncepció egyébként egyszerű: drágakő-kereskedők vagyunk akik különböző bányákba, szakemberekbe fordítjuk a vagyonunk, hogy adott mennyiségű presztízspontot szerezzünk meg még az ellenfeleink előtt. A program fejben tartja a játékosok helyett az alapvető szabályokat: egyszerre három különböző drágakövet lehet felvenni, vagy két ugyanolyat; egy arany jár egy talomba helyezett épületért. Kiírja könnyen olvasható formában az állandó körönkénti drágakő termelésünket, a tranziens tőkéinket, szóval ezzel különösebben nem kell a játékosnak foglalkoznia.

splendor_03.png

Az egyik különbség a társasjátékkal szemben, az a challenge mód. A játékban jelenleg 36 kihívás teljesíthető. Ezek mind egyedi feltételekkel indulnak: van, ahol megadott állandó nyersanyagaink vannak, van idő limites, van kör limites, van olyan, ahol a drágakő zsetonok nem kerülnek vissza a közösbe miután elhasználtuk őket. Általában meghatározott presztízspontig megy egy-egy kihívás, illetve a maximális körök száma is a legtöbb pályán megtalálható, így nincs végtelen időnk gyűjtögetni.

A másik játékmód egy Duel mód, ami viszont semmi extrát nem tartogat, egyetlen gépi játékos ellen játszunk, adott nyersanyagokkal kezdünk és van némi limit, hogy maximum hány körig tart a játék. Tudom, hogy 10€ borsos ár ezért a két új módért, de akinek nincs meg a fizikai formában a Splendor, annak talán érdemes elgondolkodnia ezen a verzión, főleg mert Steamen 50-75%-on is hozzájuthat előbb-utóbb. Önmagához mérten korrekt játék, viszont az online mód hiánya tényleg hatalmas érvágás. Javára szóljon viszont, hogy lényegesen olcsóbb, mint a fizikai társasjáték. Ennek ellenére lehet én vagyok rosszul bekötve, de én még így is jobban preferálom az asztal körül összeülésének és a drágakő zsetonok kézben forgatásának hangulatát.

splendor_04.png

Összegzésképp se ajánlani nem tudom, se lebeszélni nem tudok senkit a megvételéről, mint ahogy talán a cikkemből is érződött. Pro-kontra eléggé kiegyenlíti egymást a szememben, preferencia kérdése szerintem, hogy melyik verziót szerezzük be. Így is úgy is a Days of Wonder-höz kerül az ember pénze, ezért talán nekik is mindegy, hogy melyik játék mellett dönt az ember, amíg az egyiket megveszi. Steamen alap áron 10€-ért szerezhető be, de Google Play-en is megvehető, ha valaki amellett dönt (a PC és Android verzió ugyanaz).

3 komment