Amikor egy társasjáték megelevenedik

2015. október 05. írta: SamuelDivinium
Boss Monster

boss_monster.jpg

A Boss Monster egy fizikai társasjáték számítógépes adaptációja és jelenleg az Early Access státuszt foglalja el Steamen. Amíg várok a fizikai kópiám megérkezésére, hogy élőben alázhassam le a barátaimat (vagy ők engem), gondoltam kapok az alkalmon és kipróbálom a digitális verzióját.
Ha unod, hogy mindig a „jófiúkkal” kell barlangokban kincsek után kutatnod, akkor ez a te játékod. Öltsd magadra az egyik főboss alakját, csalogasd a gyanútlan hősöket barlangodba és végezz velük, mielőtt a konkurens főellenségek teszik! Csapdaépítős játék következik.

bossmonster_bossesv3.png

A játék kezdetén véletlenszerűen minden játékos kap egy-egy boss szörnyet, aki a karakterünk lesz a meccs során. Ez a lény rendelkezik tapasztalati pont (EXP) értékkel, ami a játékosok közötti sorrendet hivatott beállítani – minél magasabb, annál előbb kerül sorra egy körben. Minden boss birtokol továbbá egy különleges képességet, ami akkor aktiválódik, ha a szobáink száma elérte az ötöt.

A kezünkben lévő szoba kártyák segítségével a lehető legveszélyesebb láncolatot kell összehoznunk, hogy az arra tévedő hősöket megölhessük bennük. Egy átlagos hős 1, egy epikus hős 2 lélekpontot jelent nekünk. Ha elértünk 10 lélekpontot, a meccset megnyertük. Azonban ha egy hős túljut a barlangon és elér hozzánk, 1db (epikus hős esetében 2db) sebzéspontot kapunk – legyen belőle öt és a játék számunkra véget ér.

bossmonster_cerebellusv3.png

A játék mozgatórugója a véletlenszerűen felhúzott szobakártyákon alapszik. Minden szoba egy vagy több típusú hőst csalogat oda: a fegyverek harcosokat, a szent relikviák gyógyítókat, a mágikus könyvek mágusokat, illetve a pénzeszsákok tolvajokat. Miközben a csapdáinkat építjük, ezeket is figyelembe kell venni, nehogy olyan hőst csalogassunk a szobáinkba, akikkel nem tudunk elbánni. Továbbá az összes kártya egyedi tulajdonságokkal rendelkezik: van olyan terem, amit ha eldobunk a benne lévő hőst egyből megöli, van olyan, amely másik szobákat semmisít meg, hogy aztán a hőseinktől megszabadulhassunk. Létezik olyan, ami kifejezetten azt szereti, ha abban a szobában leheli ki a szóban forgó szerencsevadász a lelkét. Lehetőségünk van továbbá egyik szobára egy másikat – akár fejlettebbet – is építeni.

bossmonster_layoutv3.png

Ami a történet pikantériáját adja meg, az a szobák mellett birtokunkba kerülhető varázslatok. Túl gyenge az a lovag, aki az ellenséges játékos barlangjaiba kerül? Növeljük meg az életét, hogy túlélje! Sok halott hős nyugszik játékostársunk keze alatt? Élesszük fel némelyiket és küldjük végig ismét a szobákon! Számtalan módja van, hogy kibabrálhassunk játéktársainkkal, de ők is megtehetik ugyanezt velünk.

bossmonster_zombieattackv3.png

Időt szakítanék a port elemzésére is. Egyértelműen látszik, hogy mobilra készítették a programot (bár a „húzd el az ujjad” és hasonló szövegek nincsenek benne, mint a pusztulatosan rossz mobil portoknál elő szokott fordulni), de ez alapvetően nem okozott nekem problémát. A grafikáról nincs nagyon mit említeni, ugyanaz a stílus mint a kártyás formában: igényes pixelgrafika, megadja az alaphangulatot. Fórumokon panaszkodtak, hogy a UI néha összecsúszik, nem jelennek meg kártyák a megfelelő helyeken – én ezeket a hibákat sem tapasztaltam (ugye emlékezzünk vissza, Early Access a játék, tehát az ilyen dolgok azért előfordulnak). Van lehetőségünk az AI ellen harcolni, lokálban „körbeadogatni” a számítógépet, vagy online harcolni mások ellen.

bossmonster_foolv3.png

A fejlesztők aktívan javítják/bővítik a programot, ami említésre méltó. Van a játékban egy bónusz rész, amit elég nyereség (40, ami kicsit sok) elérése után válik elérhetővé számunkra, de három potenciális DLC-vel is kínálgat minket, amik feltehetőleg a játék befejezése után lesznek majd elérhetőek.

Van még rajta mit csiszolni, de a készítők nem úgy tűnnek, mint akik magára hagynák a játékot. Aki pedig jobban szereti társasjátékos formában játszani a játékait, annak szintén megvan a lehetősége erre – én ennél a módszernél maradok hosszútávon.
A Boss Monster elérhető Steamen 6,99€-ért, vagy fizikai formában 5990 forintért. Hogy melyik éri meg jobban? Árban mindenképp a digitális verzió.

komment